Placeholder

Stefanie: tas klaarzetten

Het gaat niet zo goed met Stefanie: “Twintig jaar geleden heb ik het ook gehad. Toen is mijn rechtereierstok verwijderd. Nu is de linkerkant aan de beurt.”

Het gaat niet zo goed met Stefanie: “Twintig jaar geleden heb ik het ook gehad. Toen is mijn rechtereierstok verwijderd. Nu is de linkerkant aan de beurt.”

‘Dit is een leuk pyjamashirt.’ Liggend op de bank, kijk ik naar de online pyjama’s die over het beeldscherm voorbij rollen.
‘Wil je ook doucheschuim voor mij kopen?’ vraag ik aan Dirk. De lekkere doucheschuim, die ik laatst van Faith kreeg, is bijna op.
Dirk vroeg of ik een ingepakte tas wilde klaarzetten. Ik heb maar vast een toilettas met een tandenborstel en tandpasta in een weekendtas gestopt. Ook zitten er al zes miniboekjes voor Adriana in. Dan kan ik haar waar dan ook voorlezen. In het zijvakje doe ik een setje oordoppen. Ik zal wel bij zwangere vrouwen op de kamer komen. Toen ik in verwachting was, snurkte ik nogal volgens Dirk. Dus ik ben voorbereid.

Zo stop ik af en toe iets in de tas. Als het acuut nodig is, wil ik Dirk er niet voor laten opdraaien. Eigenlijk wil ik hier geen blog over schrijven. Zo’n zielig verhaal. Maar wat moet ik dan vertellen? Dat Adriana een dagje met haar vriendinnetje naar het Sprookjeshof mag? Een vrolijk verhaal? Dat zou niet goed voelen.

‘Jij hebt toch ook gehoord dat die gynaecoloog zei dat ik sowieso geopereerd moet worden?’ vraag ik aan Dirk.
‘Ja, natuurlijk!’ antwoordt Dirk bijna hoofdschuddend. Hij vindt blijkbaar dat ik bevestiging vraag voor een stellige uitspraak. Ondanks de pijn ging er even een bruisend gevoel door mij heen, toen de huisarts vroeg:  ’En u kunt niet zwanger zijn?’

Ik ben al 43 jaar en ik weet het intussen, zwanger zal ik nooit meer worden. Ik ben dankbaar dat ik een zwangerschap heb mogen meemaken. Adriana wordt door dit noodlot een nog groter wonder dan zij al was.

Twintig jaar geleden heb ik het ook gehad. Toen is mijn rechtereierstok verwijderd. Nu is de linkerkant aan de beurt. In tegenstelling tot twintig jaar gelden, weten de artsen nu niet of het ‘ding’ bij mijn eierstok een cyste is, omdat er deze keer veel vocht in mijn buik zit. Dat schijnt verontrustend te zijn. Er moest een buikpunctie gedaan worden en ik heb een CT-scan gekregen.

Over drie dagen krijgen we de uitslag. Blijft het bij een operatie of is er meer aan de hand? Ik heb goede hoop en ben, met behulp van pijnstilling, positief. Toch is het vreemd om even geen controle over mezelf te hebben. Ik kan niet meer doen dan afwachten en alles verder loslaten. Dat laatste is erg lastig.


Stefanie (43) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 5 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!