Placeholder

Stefanie: sinterklaasstress

Stefanie koopt sinterklaascadeautjes. Het shoppen verloopt niet geheel vlekkeloos…

Stefanie koopt sinterklaascadeautjes. Het shoppen verloopt niet geheel vlekkeloos…

‘Nee, toch niet mooi’, zegt Christianne. Ze legt de fleece poncho terug in de bak, die vol poncho’s ligt.
‘Lekker warm voor thuis,’ antwoord ik, alsof ik haar kan overhalen de poncho opeens wel mooi te vinden.
‘Hij is niet voor thuis’, zegt Christianne. Ze weet niet dat ik vorige week ook al bij deze drogist ben geweest en voor Sinterklaas zo’n cape voor haar heb gekocht. Ik weet niet eens of ik de bon nog heb.

‘Weet jij iets leuks voor oma?’ vraag ik aan Christianne.
‘Een plaid misschien?’ bedenkt mijn dochter.
Mijn schoonmoeder heeft een dun dekentje voor op de bank, maar Christianne en ik zien een heerlijk gevoerd plaid met een leuk motiefje. Ik steek mijn hand tussen de opgevouwen deken. ‘Oh, moet je voelen!’

Tevreden ga ik naar de kassa. Eindelijk heb ik voor mijn schoonmoeder eens iets anders dan chocolaatjes, doucheschuim of een plant. Ik hoef alleen nog een ander cadeautje voor Christianne te kopen, maar dat kan nu natuurlijk niet.

De oudste kinderen krijgen, in vergelijking met Adriana, kleinigheidjes. We vieren het sinterklaasfeest vooral voor Adriana, maar ik houd van de gezelligheid van Sinterklaas en daar hoort voor de volwassenen ook een cadeautje, een gedichtje en wat lekkers bij. Voor Dirk en mezelf heb ik een kalender voor 2017 gekocht. Die hebben we toch nodig.

Als Christianne een dag later bij mijn schoonmoeder is, krijg ik een appje van haar: ‘Oma vertelt net dat ze een plaid heeft gekocht.’ 
Kent mijn schoonmoeder de regel dan niet? Koop vlak voor Sinterklaas (met uitzondering van artikelen om in je eerste levensbehoeften te voorzien) nooit iets voor jezelf! Die regel heb ik in mijn jeugd geleerd. Mijn moeder had een lootje met mijn naam erop getrokken en kocht een singletje van de Dolly Dots. Ik wilde dat plaatje zo graag hebben, dat ik het ineens voor mezelf kocht en er vrolijk mee thuis kwam. Toen moest mijn moeder haar sinterklaasgeheim wel prijsgeven. Ik bracht het singeltje terug naar de winkel. Op pakjesavond voelde ik mij erg schuldig en wist niet hoe ik op het cadeautje moest reageren.

Ik dacht dat ik klaar was voor Sinterklaas, maar nu moet ik er voor Christianne en mijn schoonmoeder nog op uit. Wel heb ik inspiratie gekregen om te dichten over een lelijke poncho en over de gemiste kans op een gratis plaid, maar ik ben nog niet van de sinterklaasstress af…


Stefanie (43) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 5 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!

We zijn sinds deze maand een blogger rijker, Kim. Ook haar blogs lezen? Dat kan hier. Elke dinsdag verschijnt haar nieuwste blog.