×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Wennen aan de zomertijd

Wennen aan de zomertijd
29.03.2014 -

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Door de zomertijd krijgen we nu langere en lichtere avonden. Maar de zomertijd brengt ook slaapproblemen met zich mee. Vriendin vertelt je hoe je het beste kunt wennen aan de zomertijd.


Op zondag merk je vast niet zoveel van de zomertijd, omdat je dan nog lekker kunt uitslapen. Maar op maandagochtend merk je wel duidelijk verschil: de wekker geeft 7 uur ’s ochtends aan, maar het lijkt pas 6 uur. Ook ’s avonds is het wennen: je hebt moeite om in slaap te komen, omdat je een uur eerder naar bed gaat dan normaal.

Het wennen aan de zomertijd heeft allemaal te maken met je biologische klok. Je biologische klok is je dagritme, dit past zich normaal gesproken goed aan. Zo loopt je dagritme in de winter gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. Als het donker is, word je moe. Als het licht is, word je wakker en heb je energie om dingen te gaan doen. In de zomermaanden blijft het langer licht en krijg je niet zo snel het gevoel dat je moet gaan slapen. Hierdoor gaan mensen later naar bed en ontstaat er een tekort aan slaap. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.

Ben jij zo iemand die door de zomertijd ’s ochtends niet uit bed kan komen en ’s avonds naar het plafond ligt te staren? Wij geven tips:

 1. De snooze-knop indrukken is verleidelijk, maar van een beetje verder dutten, word je echt niet fitter. Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer, dan moet je wel.
 2. Licht stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Dus van zonlicht word je goed wakker. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga meteen naar buiten om te sporten als je daar de tijd voor hebt.
 3. ’s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon.
 4. Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig? Sta dan op zondag alvast extra vroeg op, zo’n 2 uur eerder. Op die manier kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen.

Vind je het lastig om te onthouden wanneer de klok vooruit moet en wanneer achteruit? Een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug. Je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat, want die dag duurt een uur langer.

Bron: Gezondheidsnet.nl
Foto: iStock

Plaats een reactie

Heb jij ook moeite met het ingaan van de zomertijd?

  •  
  •  
  •  
  •  

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy zo 30 mrt '14 16:57

  Reactie: Nee, ik heb nergens last van
  Nooit ergens last van gehad hoor
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 31 mrt '14 21:09

  Reactie: Ja, ik heb er een hele week last van
  Soort van jetlag
  Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |