×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Wennen aan de zomertijd

Wennen aan de zomertijd
29.03.2014 -

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Door de zomertijd krijgen we nu langere en lichtere avonden. Maar de zomertijd brengt ook slaapproblemen met zich mee. Vriendin vertelt je hoe je het beste kunt wennen aan de zomertijd.


Op zondag merk je vast niet zoveel van de zomertijd, omdat je dan nog lekker kunt uitslapen. Maar op maandagochtend merk je wel duidelijk verschil: de wekker geeft 7 uur ’s ochtends aan, maar het lijkt pas 6 uur. Ook ’s avonds is het wennen: je hebt moeite om in slaap te komen, omdat je een uur eerder naar bed gaat dan normaal.

Het wennen aan de zomertijd heeft allemaal te maken met je biologische klok. Je biologische klok is je dagritme, dit past zich normaal gesproken goed aan. Zo loopt je dagritme in de winter gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. Als het donker is, word je moe. Als het licht is, word je wakker en heb je energie om dingen te gaan doen. In de zomermaanden blijft het langer licht en krijg je niet zo snel het gevoel dat je moet gaan slapen. Hierdoor gaan mensen later naar bed en ontstaat er een tekort aan slaap. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.

Ben jij zo iemand die door de zomertijd ’s ochtends niet uit bed kan komen en ’s avonds naar het plafond ligt te staren? Wij geven tips:

 1. De snooze-knop indrukken is verleidelijk, maar van een beetje verder dutten, word je echt niet fitter. Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer, dan moet je wel.
 2. Licht stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Dus van zonlicht word je goed wakker. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga meteen naar buiten om te sporten als je daar de tijd voor hebt.
 3. ’s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon.
 4. Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig? Sta dan op zondag alvast extra vroeg op, zo’n 2 uur eerder. Op die manier kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen.

Vind je het lastig om te onthouden wanneer de klok vooruit moet en wanneer achteruit? Een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug. Je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat, want die dag duurt een uur langer.

Bron: Gezondheidsnet.nl
Foto: iStock

Plaats een reactie

Heb jij ook moeite met het ingaan van de zomertijd?

  •  
  •  
  •  
  •  

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy zo 30 mrt '14 16:57

  Reactie: Nee, ik heb nergens last van
  Nooit ergens last van gehad hoor
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 31 mrt '14 21:09

  Reactie: Ja, ik heb er een hele week last van
  Soort van jetlag
  Reageer!
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
Deze is voor de mannen: zo vind je een perfect cadeautje

04.08.2017 - Mannen opgelet! Kost het altijd veel moeite om een cadeautje voor je vrouw of vriendin te vinden? Wij hebben een slimme truc gevonden.

Lees meer
Op deze Facebookpagina vind je de leukste uitspraken van kinderen

03.08.2017 - Ze zijn gênant, grappig en soms heel slim: de uitspraken van kinderen. De volgende Facebookpagina verzamelt leuke uitspraken.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

 • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
 • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
 • Een gevulde goodiebag
 • Leuke extra’s!