×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Meer hersenactiviteit bij mensen die hun dromen onthouden

Meer hersenactiviteit bij mensen die hun dromen onthouden
27.02.2014 -

Weet jij als je ’s ochtends wakker wordt vaak wat je die nacht hebt gedroomd? Dan heb jij meer hersenactiviteit dan mensen die hun dromen niet onthouden.


Dit blijkt uit onderzoek onder 41 mensen. Ze werden bestudeerd toen ze sliepen en wakker waren. 21 deelnemers herinnerden gemiddeld 5 ochtenden in de week wat ze gedroomd hadden. De rest wist maar 2 keer per week waar hun dromen over gingen.

De 21 mensen die hun dromen onthielden hadden zowel tijdens het slapen als overdag meer verhoogde hersenactiviteit. Mogelijk zorgt de verhoogde hersenactiviteit ervoor dat mensen die hun dromen beter onthouden vaker wakker worden ‘s nachts. Want ze zijn 2 keer zo vaak wakker als mensen die hun dromen niet onthouden. Hierdoor weten ze ‘s ochtends beter wat ze die nacht hebben gedroomd. De hersenen van deze mensen reageren ook vaker op geluiden, zowel tijdens hun slaap als wanneer ze wakker zijn.

Waarom de een z'n dromen wel onthoudt en de ander niet, is toch nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers zou het ook kunnen dat mensen die regelmatig hun dromen onthouden simpelweg meer dromen hebben dan anderen. Toch fijn om te weten dat je hersenen je niet per se in de steek laten als je je droom niet meer kunt herinneren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er nachtmerries van krijgt...

Bron: Gezondheidsnet.nl
Foto: iStock

Plaats een reactie

Onthoud jij vaak je dromen?

  •  
  •  
  •  

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy do 27 feb '14 17:41

  Ik onthoud mijn dromen bijna altijd
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 28 feb '14 19:39

  Reactie: Ja, heel vaak
  Ik weet het ook heel vaak nog wat ik heb gedroomd ,want het is vaak echt niet te begrijpen zo raar dat je kan dromen .
  Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |