×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Meer hersenactiviteit bij mensen die hun dromen onthouden

Meer hersenactiviteit bij mensen die hun dromen onthouden
27.02.2014 -

Weet jij als je ’s ochtends wakker wordt vaak wat je die nacht hebt gedroomd? Dan heb jij meer hersenactiviteit dan mensen die hun dromen niet onthouden.


Dit blijkt uit onderzoek onder 41 mensen. Ze werden bestudeerd toen ze sliepen en wakker waren. 21 deelnemers herinnerden gemiddeld 5 ochtenden in de week wat ze gedroomd hadden. De rest wist maar 2 keer per week waar hun dromen over gingen.

De 21 mensen die hun dromen onthielden hadden zowel tijdens het slapen als overdag meer verhoogde hersenactiviteit. Mogelijk zorgt de verhoogde hersenactiviteit ervoor dat mensen die hun dromen beter onthouden vaker wakker worden ‘s nachts. Want ze zijn 2 keer zo vaak wakker als mensen die hun dromen niet onthouden. Hierdoor weten ze ‘s ochtends beter wat ze die nacht hebben gedroomd. De hersenen van deze mensen reageren ook vaker op geluiden, zowel tijdens hun slaap als wanneer ze wakker zijn.

Waarom de een z'n dromen wel onthoudt en de ander niet, is toch nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers zou het ook kunnen dat mensen die regelmatig hun dromen onthouden simpelweg meer dromen hebben dan anderen. Toch fijn om te weten dat je hersenen je niet per se in de steek laten als je je droom niet meer kunt herinneren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er nachtmerries van krijgt...

Bron: Gezondheidsnet.nl
Foto: iStock

Plaats een reactie

Onthoud jij vaak je dromen?

  •  
  •  
  •  

2Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy do 27 feb '14 17:41

  Ik onthoud mijn dromen bijna altijd
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 28 feb '14 19:39

  Reactie: Ja, heel vaak
  Ik weet het ook heel vaak nog wat ik heb gedroomd ,want het is vaak echt niet te begrijpen zo raar dat je kan dromen .
  Reageer!
Leer je kat trucjes met dit Instagram-account

22.08.2017 - Jaloers op hondeneigenaren die hun viervoeters allerlei trucjes leren? Niet nodig. Je kunt je kat ook van alles leren.

Lees meer
Deze moeder is héél blij dat de scholen weer beginnen en gaat viral

21.08.2017 - Ben jij blij als de kinderen weer naar school gaan? Deze moeder heel erg.

Zien
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….