×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Stop met die woordjes!

Stop met die woordjes!
18.08.2013 -

Dûh, chill, whatever, zeg maar, ofzo. Je kent die woorden vast wel van je kinderen of uit eigen vriendenkring: de welbekende stopwoordjes. Van sommige stopwoorden kom je nooit meer af. Maar hoe komt dat eigenlijk en waarom gebruiken we ze?


Het lastige van stopwoordjes is dat we ze vaak onbewust gebruiken. Het is inmiddels zo gewoon geworden dat we er geen acht meer op slaan. De reden dat we ze vaak gebruiken, is omdat zulke woordjes meer tijd geven om even na te denken over wat je wilt zeggen. Maar dat is niet de enige reden, een andere reden is dat we onze woorden er soms bewust mee ontkrachten. Het woordje ‘maar’ is daar het sterkste voorbeeld van. Op het moment dat je ‘maar’ in een zin gebruikt, zeg je eigenlijk dat al het voorgaande niet waar is. Probeer het maar eens. Je zult zien dat er niet veel van je eerdere zin over blijft.

Een andere reden dat we stopwoordjes gebruiken, is dat het soms best eng kan zijn ergens een duidelijke uitspraak over te doen. Iedereen weet dan namelijk precies waar je staat en hoe je ergens over denkt. Met het gebruik van een stopwoordje kun je je als het ware nog ergens achter verschuilen. Dat gebeurt alleen al door ‘hè?’ te zeggen. Daarmee zoek je (onbewust) naar bijval of steun; alsof je je alleen niet veilig voelt.

Iets anders wat stopwoordjes doen, is de boodschap verzwakken. Zeg het volgende maar eens hardop: ‘Ik lees Vriendin elke dag’, of ‘Ik lees Vriendin zeg maar elke dag’. In het eerste geval zeg je duidelijk waar het op staat en in het tweede geval laat je ruimte over voor andere interpretaties. Daarnaast klinkt het een tikkeltje onzeker.

Gebruik je zelf veel stopwoordjes en wil je er vanaf? Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld aan je partner vragen om je erop te attenderen als je ze gebruikt. Gun jezelf de tijd om woorden te kiezen tijdens een gesprek. Het is helemaal niet erg als er een keer een kleine stilte valt. Door een nadenkpauze toe te passen, gebruik je minder stopwoordjes. Luister ook naar jezelf als je praat. Op die manier hoor je je eigen stopwoordjes en kun je er iets aan doen. Mocht het nou echt niet lukken, dan kun je altijd nog het eeuwenoude gezegde ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ toepassen. Weet je wel?

Plaats een reactie

Heb jij een stopwoordje? En zo ja, wat is jouw stopwoord?

  •  

9Reacties

 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 ma 19 aug '13 14:17

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Zo en dat vind ik soms heel vervelend.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 ma 19 aug '13 14:18

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Ik zeg heel vaak als ik iets klaar heb van : Zo.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 19 aug '13 17:17

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  'Euhh, dingetje'...mega irritant vinden anderen als ik niet op een bepaald woord kan komen
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Snoebeltje ma 19 aug '13 19:07

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Ik heb er meer, dat zijn: Dus, ofzo, weet je wel en zeg maar.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem wo 21 aug '13 14:05

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Mijn dochter wel! Ze eindigt een zin waarin ze wat verteld of verkondigd vaak met: toch? of toch mama?
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  levennadedood za 7 sep '13 13:40

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  enzo
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Ina69 ma 16 sep '13 09:08

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  zeg maar.....
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sheila. di 17 sep '13 15:25

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Ja meerdere: shoot, snapje! en Ja hoor!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Greetje van Werven do 19 sep '13 16:29

  Reactie: Ja, ik heb een stopwoordje en dat is…
  Echt he....
  Reageer!

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |