Placeholder

Zó lief: dit zijn de schattigste dieren met grote ogen

Grote, doordringende ogen die je vragend aankijken. Kun jij ze weerstaan? Wij hebben een paar superschattige dieren met grote ogen voor je op een rijtje gezet.

Grote, doordringende ogen die je vragend aankijken. Kun jij ze weerstaan? Wij hebben een paar superschattige dieren met grote ogen voor je op een rijtje gezet.

Kroonmaki

De kroonmaki is een halfaap van ongeveer 35 centimeter lang en leeft in het noordelijkste puntje op het eiland Madagaskar. Fun fact: de kroonmaki wordt een halfaap genoemd, omdat ze erg op apen lijken, maar het niet zijn. Ze zijn wat primitiever en minder intelligent dan apen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DierenPark Amersfoort (@dierenparkamersfoort) op

Spookdiertjes

Spookdieren zijn halfaapjes van ongeveer 12 centimeter lang: superklein dus! Ze leven in bomen van Aziatische wouden, en door de grote ogen kunnen ze vooral in het donker goed zien. Fun fact: ieder oog weegt meer dan de hersenen van het diertje…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ouwehands Dierenpark Rhenen (@ouwehandszoo) op

Nachtaapjes

Nachtaapjes (ook wel ‘uil-aapjes’ genoemd) zijn de enige apen die alleen ’s nachts actief zijn. De aapjes leven in Latijns-Amerika en zijn 24 tot 48 centimeter lang. Ze woorden uil-aapje genoemd, omdat hun ogen zo groot zijn. Fun fact: de nachtaapjes maken sprongen van 3 tot 5 meter!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Berendje Fotografie (@berendjefotografie) op

Niet alleen mensen, maar ook huisdieren zitten op Instagram. En deze móet je volgen! 

Galago

Galago’s zijn kleine halfaapjes van ongeveer 35 centimeter groot. De kleinste galago’s zijn dwerggalago’s, die worden slechts 12 tot 16 centimeter groot. Het geluid dat ze maken, lijkt op het gehuil van een baby. Vandaar dat ze in het Engels ook wel ‘bushbabies’ worden genoemd. Fun (en een beetje filthy) fact: galago’s urineren over hun handen…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nobel ?? (@bushbabynobel) op

Mopshond

Mopshondjes zien er zo schattig uit met hun grote ogen en schattige neusje. Helaas hebben ze vaak oog-, oor- en gebitsproblemen door de afwijkende vorm van hun schedel. Men denkt dat mopshondjes meer dan 2500 jaar geleden in Tibet zijn ontstaan. Daar werden ze vertroeteld door monniken. Fun fact: de mopshond van Prins Willem van Oranje – Pompey – zou het leven van de prins hebben gered. Terwijl de prins sliep, werd hij overvallen door Spanjaarden. Pompey probeerde zijn baasje met gekrab en gehuil wakker te maken, maar dat lukte niet. Het lukte de mopshond uiteindelijk door op het gezicht van de prins te springen. Willem van Oranje werd zo alsnog op tijd wakker en ging de strijd aan tegen de Spanjaarden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ?Ted Dutch cross-eyed Pug ? (@tedthepug0810) op

Sphynx

De Sphynx komt oorspronkelijk uit Canada. Ze zijn niet helemaal haarloos: er zitten kleine donshaartjes op hun huid. Het heeft een hoop tijd gekost om deze naakte kat te fokken, omdat het fokken gezondheidsproblemen veroorzaakte. Fun fact: omdat de Sphynx geen vacht heeft om ‘m warm te houden, zoekt hij de warmte ergens anders. Ze slapen dan ook graag onder de dekens naast hun eigenaar!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @sphynx.my.lover op

Wauw, hoe gaaf zou het zijn om de hele dag met dieren te werken? Kim vertelt over haar werk bij de dierenambulance