×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Pinksteren, wat is dat?

Lekker lang weekend, maar waarom eigenlijk?
24.05.2012 -

Aankomend weekend is het weer Pinksterweekend, extra lang door de de Tweede Pinksterdag op maandag. Tegenwoordig betekent het weinig meer dan een lang weekend, maar wat wordt er eigenlijk gevierd en/of herdacht?


Volgens het Christendom wordt de uitstorting van de heilige geest herdacht. Het heet Pinksteren, omdat het de vijftigste dag van de Paascyclus is en in het Grieks is vijftigste ‘pentecostos’. In het Nederlands wordt het ook wel Sinksen genoemd (van het Franse woord voor 5: cinq).

Na Jezus’ dood op Goede Vrijdag, zijn verrijzenis op Pasen en zijn Hemelvaart, beloofde hij zijn discipelen dat de Heilige Geest over hen neer zou dalen zodat zij Gods woord konden blijven verspreiden. Op de 49ste dag na Pasen gebeurde dat dus.

Met de ‘uitstorting’ van de Heilige Geest wordt ook wel het begin van de Christelijke Kerk bedoeld.

In het Jodendom wordt Pinksteren ook gevierd als het 'Feest van de eersteling' als afsluiting van Pesach.

Wist je dat:

Tweede Pinksterdag (altijd een maandag) bestaat alleen in België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië en grote delen van Zwitserland.

De Zaanstreek heeft nog een Derde pinksterdag heeft? 'Pinkster Drie' om de bevrijding van de Spaanse bezetting te vieren. Veel 'Zaankanters' nemen dan een extra vrije dag op.

Sinds 1970 wordt tijdens het Pinksterweekend het muziekfestival Pinkpop gehouden. Dit jaar zijn de grote namen Anouk, Bruce Springsteen, Gers Pardoel, James Morrison, Keane, Linkin Park, Racoon en The Cure, maar er treden nog véél meer goede bands op. Kijk op www.pinkpop.nl voor meer informatie.
 

Plaats een reactie

Blijf jij thuis met Pinksteren of ga je een weekendje weg?

  •  
  •  
  •  

6Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 24 mei '12 17:33

  Reactie: Ik blijf thuis.
  Lekker thuis.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 24 mei '12 21:08

  Reactie: Ik ga een weekendje weg!
  we gaan een paar dagen naar de camping. lekker fietsen en luieren. groetjes
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  h.althof vr 25 mei '12 00:12

  Reactie: Ik blijf thuis.
  aangezien ik de afgelopen 3 weekenden moest werken, vind ik het lekker om thuis te zijn, en affe niks te moeten...
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  h.althof vr 25 mei '12 00:14

  Reactie: Ik blijf thuis.
  na 3 weekenden te hebben gewerkt, ben ik blij dat ik nu eens kan genieten van een relaxt weekend thuis.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  qwertyqwert za 26 mei '12 13:19

  Reactie: Ik ga wat familie/vrienden bezoeken.
  Pinksteren heeft voor mij geen speciale betekenis maar ik kan wel helemaal genieten van een zonnig lang weekend natuurlijk.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Stiertje60 ma 28 mei '12 00:43

  Reactie: Ik blijf thuis.
  Lekker thuis dan kunnen we altijd bedenken wat we gaan doen of niet.
  Reageer!

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |