×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Pinksteren, wat is dat?

Lekker lang weekend, maar waarom eigenlijk?
24.05.2012 -

Aankomend weekend is het weer Pinksterweekend, extra lang door de de Tweede Pinksterdag op maandag. Tegenwoordig betekent het weinig meer dan een lang weekend, maar wat wordt er eigenlijk gevierd en/of herdacht?


Volgens het Christendom wordt de uitstorting van de heilige geest herdacht. Het heet Pinksteren, omdat het de vijftigste dag van de Paascyclus is en in het Grieks is vijftigste ‘pentecostos’. In het Nederlands wordt het ook wel Sinksen genoemd (van het Franse woord voor 5: cinq).

Na Jezus’ dood op Goede Vrijdag, zijn verrijzenis op Pasen en zijn Hemelvaart, beloofde hij zijn discipelen dat de Heilige Geest over hen neer zou dalen zodat zij Gods woord konden blijven verspreiden. Op de 49ste dag na Pasen gebeurde dat dus.

Met de ‘uitstorting’ van de Heilige Geest wordt ook wel het begin van de Christelijke Kerk bedoeld.

In het Jodendom wordt Pinksteren ook gevierd als het 'Feest van de eersteling' als afsluiting van Pesach.

Wist je dat:

Tweede Pinksterdag (altijd een maandag) bestaat alleen in België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië en grote delen van Zwitserland.

De Zaanstreek heeft nog een Derde pinksterdag heeft? 'Pinkster Drie' om de bevrijding van de Spaanse bezetting te vieren. Veel 'Zaankanters' nemen dan een extra vrije dag op.

Sinds 1970 wordt tijdens het Pinksterweekend het muziekfestival Pinkpop gehouden. Dit jaar zijn de grote namen Anouk, Bruce Springsteen, Gers Pardoel, James Morrison, Keane, Linkin Park, Racoon en The Cure, maar er treden nog véél meer goede bands op. Kijk op www.pinkpop.nl voor meer informatie.
 

Plaats een reactie

Blijf jij thuis met Pinksteren of ga je een weekendje weg?

  •  
  •  
  •  

6Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 24 mei '12 17:33

  Reactie: Ik blijf thuis.
  Lekker thuis.
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 24 mei '12 21:08

  Reactie: Ik ga een weekendje weg!
  we gaan een paar dagen naar de camping. lekker fietsen en luieren. groetjes
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  h.althof vr 25 mei '12 00:12

  Reactie: Ik blijf thuis.
  aangezien ik de afgelopen 3 weekenden moest werken, vind ik het lekker om thuis te zijn, en affe niks te moeten...
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  h.althof vr 25 mei '12 00:14

  Reactie: Ik blijf thuis.
  na 3 weekenden te hebben gewerkt, ben ik blij dat ik nu eens kan genieten van een relaxt weekend thuis.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  qwertyqwert za 26 mei '12 13:19

  Reactie: Ik ga wat familie/vrienden bezoeken.
  Pinksteren heeft voor mij geen speciale betekenis maar ik kan wel helemaal genieten van een zonnig lang weekend natuurlijk.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Stiertje60 ma 28 mei '12 00:43

  Reactie: Ik blijf thuis.
  Lekker thuis dan kunnen we altijd bedenken wat we gaan doen of niet.
  Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |