×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden
30.09.2017 -

Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).


Je kon ze vroeger wel achter het behang plakken. Zussen lenen je kleding zonder het netjes te vragen. Broers halen het bloed onder je nagels vandaan met de flauwe vrouwengrapjes. En je ouders? Die moesten noodgedwongen hun aandacht zien te verdelen over jullie. 

Stiekem doet dat er nu helemaal niet meer toe. Die kleine pesterijtjes blijven, maar je zou je broer(s) of zus(sen) niet willen missen. De wetenschap onderzocht waarom. Het hebben van een broer of zus maakt je namelijk gelukkiger en gezonder.

Heb je geen broers of zussen? Veel van onderstaande bevindingen zijn gelukkig ook van toepassing op goede vriendschappen. 

1. Ze maken je gelukkig
Je boer of zus ken je al je hele leven. Jullie hebben daarom talloze herinneringen samen, ook al heb je dat misschien niet altijd door. Denk maar aan alle vakanties, de grapjes die alleen jullie begrijpen. Het beïnvloedt je geluk op de lange termijn. Het is vergelijkbaar met een goede vriendin die je al vanaf de peuterspeelzaal kent. Op latere leeftijd kun je nog veel hebben aan mensen die je al zo lang kennen. Als er moeilijke tijden aanbreken bijvoorbeeld. Je broer of zus weet precies wat je dan nodig hebt. 

2. Zussen zijn goed voor de mentale gezondheid 
Uit onderzoek naar de dynamiek binnen 395 gezinnen, bleek dat een zus veel steun kan bieden. Zussen zouden het gevoel van eenzaamheid en angst kunnen verminderen en steun bieden bij het reguleren van emoties. Ouders zelf bieden hierin minder steun in. Dit maakt zussen dus uniek. Of de zus ouder of jonger is, maakt volgens dit onderzoek niet uit. 

3. Door sociale banden blijven we gezond
We nemen kritiek of opmerkingen vooral aan van familie en vrienden. In een onderzoek gaf 43% van de respondenten aan dat het advies van familie of vrienden erg serieus genomen wordt. Neemt jouw broer of zus geen blad voor de mond als hij of zij denkt dat je afglijdt? Dan is je broer of zus dus van grote invloed als het gaat om je gezondheid. Ook is uit onderzoek gebleken dat we tot wel 7,5 jaar langer leven bij het hebben van goede sociale contacten met familie en familie. Houd je broers, zussen én vrienden dus dichtbij je! 

Bel je broer of zus vandaag nog op of stuur een lief kaartje!

Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus 

Bron: The Ohio State University, Brigham Young University, Time
Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem zo 1 okt '17 16:59

    Ik heb mijn broer speciaal vandaag nog eens gebeld. Ook hij wist niet dat er een Nationale zus en broer dag bestond, hij vond het best grappig dat ik extra aan hem dag. Afstand maakt niet uit we zijn er altijd voor elkaar
    Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |