×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden
30.09.2017 -

Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).


Je kon ze vroeger wel achter het behang plakken. Zussen lenen je kleding zonder het netjes te vragen. Broers halen het bloed onder je nagels vandaan met de flauwe vrouwengrapjes. En je ouders? Die moesten noodgedwongen hun aandacht zien te verdelen over jullie. 

Stiekem doet dat er nu helemaal niet meer toe. Die kleine pesterijtjes blijven, maar je zou je broer(s) of zus(sen) niet willen missen. De wetenschap onderzocht waarom. Het hebben van een broer of zus maakt je namelijk gelukkiger en gezonder.

Heb je geen broers of zussen? Veel van onderstaande bevindingen zijn gelukkig ook van toepassing op goede vriendschappen. 

1. Ze maken je gelukkig
Je boer of zus ken je al je hele leven. Jullie hebben daarom talloze herinneringen samen, ook al heb je dat misschien niet altijd door. Denk maar aan alle vakanties, de grapjes die alleen jullie begrijpen. Het beïnvloedt je geluk op de lange termijn. Het is vergelijkbaar met een goede vriendin die je al vanaf de peuterspeelzaal kent. Op latere leeftijd kun je nog veel hebben aan mensen die je al zo lang kennen. Als er moeilijke tijden aanbreken bijvoorbeeld. Je broer of zus weet precies wat je dan nodig hebt. 

2. Zussen zijn goed voor de mentale gezondheid 
Uit onderzoek naar de dynamiek binnen 395 gezinnen, bleek dat een zus veel steun kan bieden. Zussen zouden het gevoel van eenzaamheid en angst kunnen verminderen en steun bieden bij het reguleren van emoties. Ouders zelf bieden hierin minder steun in. Dit maakt zussen dus uniek. Of de zus ouder of jonger is, maakt volgens dit onderzoek niet uit. 

3. Door sociale banden blijven we gezond
We nemen kritiek of opmerkingen vooral aan van familie en vrienden. In een onderzoek gaf 43% van de respondenten aan dat het advies van familie of vrienden erg serieus genomen wordt. Neemt jouw broer of zus geen blad voor de mond als hij of zij denkt dat je afglijdt? Dan is je broer of zus dus van grote invloed als het gaat om je gezondheid. Ook is uit onderzoek gebleken dat we tot wel 7,5 jaar langer leven bij het hebben van goede sociale contacten met familie en familie. Houd je broers, zussen én vrienden dus dichtbij je! 

Bel je broer of zus vandaag nog op of stuur een lief kaartje!

Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus 

Bron: The Ohio State University, Brigham Young University, Time
Foto: iStock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem zo 1 okt '17 16:59

    Ik heb mijn broer speciaal vandaag nog eens gebeld. Ook hij wist niet dat er een Nationale zus en broer dag bestond, hij vond het best grappig dat ik extra aan hem dag. Afstand maakt niet uit we zijn er altijd voor elkaar
    Reageer!

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |