×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Gill Paul: ‘Het verhaal bestaat uit stukjes van mezelf, zoals het gevoel van mijn eerste verliefdheid’

Gill Paul: ‘Het verhaal bestaat uit stukjes van mezelf, zoals het gevoel van mijn eerste verliefdheid’
15.06.2017 -

In een gezellig hotel in Amsterdam sprak redacteur Laura met schrijfster Gill Paul. Vanuit Londen vloog ze over om een paar dagen in Nederland door te brengen en daar met onder anderen Vriendin te spreken. Vol passie vertelt Gill Paul over haar zesde en nieuwste boek De geheime vrouw, haar historische roman over de familie Romanov en de Russische revolutie.


Hoe lang heb je erover gedaan om dit boek te schrijven?
“Al met al ben ik met dit boek langer dan een jaar bezig geweest. Ik heb er ongeveer zes maanden over gedaan om alleen al alle informatie over de Russische revolutie te lezen. Voor historische fictie doe ik veel onderzoek, want ik wil alle feiten op een rijtje hebben en me goed kunnen inleven in de periode. Ik startte met het lezen van geschiedenisboeken en baande me een weg door al het andere materiaal over de periode rondom de Russische Revolutie. Brieven en dagboeken bijvoorbeeld. Die gelukkig zijn vertaald, want ik spreek op het woord ‘wodka’ na geen woord Russisch, haha. Ik heb tijdens mijn onderzoek ook Sint-Petersburg in Rusland bezocht. Daar heb ik de paleizen gezien en dus ook gezien hoe de familie Romanov leefde. Na dit onderzoek heb ik een plan gemaakt, want dat doe ik altijd bij mijn boeken. Daar ben ik een maand tot twee maanden mee bezig. Erna ben ik vier tot vijf maanden aan het schrijven. En natuurlijk is het dan nog niet klaar, want ik pas het nog heel vaak aan.”


'Ik was als tiener altijd al geïnteresseerd in het huis Romanov, een Russisch koningshuis'

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Twee waargebeurde verhalen. Ik was als tiener altijd al geïnteresseerd in het huis Romanov, een Russisch koningshuis dat ongeveer 300 jaar over Rusland regeerde. Dat is geëindigd in een dramatisch verhaal, met veel onrecht. Tsaar Nicolaas was een slechte leider en heeft veel slechte beslissingen gemaakt voor zijn land. Niet alleen hij, ook zijn vrouw Alexandra. Hun kinderen waren onschuldig, maar zijn op een gegeven moment geëxecuteerd, net als hun ouders. Later ontdekte ik het verhaal van Dmitri en Tatiana. Tatiana was verpleegster en verzorgde soldaat Dmitri, die gewond raakte in de Eerste Wereldoorlog. Zo ontmoetten ze elkaar. Dit is waargebeurd, maar ik heb wel bedacht wat er na die ontmoeting tussen hen zou gebeuren.”

Wanneer dacht je: ik ga hier een boek over schrijven?
“Ik houd van verhalen die een soort voetnoot in de geschiedenis zijn. In de belangrijkste gebeurtenis ben ik minder geïnteresseerd dan in bijzaken. Voordat ik bedacht dat ik er echt een boek over wilde gaan schrijven, stuitte ik op internet op een liedje van James Taylor: Fire and rain. Dat liedje herinnerde me aan mijn eerste liefde. Ik was 16 jaar en woonde in Schotland. Hij was Nederlands en kwam over naar Schotland voor een les over kunst. Daar ontmoette ik hem. Onze relatie was stormachtig. Maar toen ik dus dat filmpje op YouTube zag, herinnerde ik me ineens weer alle emoties van het tiener zijn en voor het eerst verliefd worden. Het is zó overweldigend. Ondertussen vroeg ik me af of hij wel net zoveel van mij hield als ik van hem, wat er verder zou gaan gebeuren, of ik de rest van mijn leven met hem zou gaan doorbrengen…


'Mijn eerste liefde kwam uit Nederland'

 

Het ging definitief uit toen ik 18 was, maar ik heb daarvoor nog wel een zomer met hem doorgebracht in Arnhem. Toen ik daaraan terugdacht, besefte ik ineens dat ik deze krachtige gevoelens wilde laten terugkomen in een nieuw boek. Dat, in combinatie met de Russische revolutie en het verhaal van Dmitri en Tatiana. Mijn toenmalige liefde heb ik overigens nooit meer gezien, maar wie weet komt dat er nog eens van.”

Eigenlijk is het verhaal van De geheime vrouw dus best persoonlijk?
“Zeker. Ik stop persoonlijke emotie in alles. Wanneer ik schrijf, neem ik kleine beetjes mee van gebeurtenissen die in mijn hoofd zitten. Dingen die ik als schrijver heb weggestopt in mijn brein, kleine of grote ervaringen uit mijn leven. Het zijn stukjes van mezelf. Zo ook dat gevoel van die eerste verliefdheid.”

Wat vind je het belangrijkst bij het schrijven van zo’n boek?
“Het belangrijkste vind ik het nauwkeurig opschrijven van de kleine details. De tandpasta die de karakters gebruiken, de schoenen die ze dragen, wat ze eten bij het ontbijt, hoe ze praten… Als je de kleine details goed op een rijtje hebt, begint de lezer in je te geloven.”  

Laat je het verhaal van tevoren ook altijd aan iemand lezen?
“Absoluut. Voordat ik het naar mijn agent stuur, heb ik het aan zeker zes vrienden laten lezen. Zij vertellen me wat ík nodig heb en wat het verhaal nodig heeft. Soms denk ik bijvoorbeeld dat een karakter heel leuk is, maar dan vindt een vriend het helemaal niks. Of ik wil een geheim bewaren, maar dan wordt het al geraden in het derde hoofdstuk. Je wilt niet dat de lezer het uitvindt voordat jij als schrijver wilt dat ze het uitvinden. Al liep het bij dit verhaal wel een beetje anders, want gek genoeg werkte mijn plan meteen. Het schrijven ging vrij makkelijk en ik had heel goed in mijn hoofd hoe de karakters eruit moesten komen te zien. Dat heeft uiteindelijk geleid tot dit eindresultaat. En daar ben ik heel gelukkig mee.”  

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
Video: achter de schermen bij de gasthoofdredacteuren

12.09.2017 - Onze 20 gasthoofdredacteuren werkten hard aan ons verjaardagsnummer. Daarom verdienen zij een plek op de cover van deze week. De leuke fotoshoot legde webredacteur Myra vast in een video.

Zien

3

Vriendin bestaat 20 jaar!

12.09.2017 - Omdat we jarig zijn, komt deze week ons bijzondere verjaardagsnummer uit. Hoofdredacteur Sandera vertelt hoe het nummer is ontstaan.

Lees meer
Moét je zien: voorproefje Fifty Shades Freed

11.09.2017 - Waar waren we gebleven? Oja, er komt een bruiloft! Dat de knappe Grey heel wat vijanden heeft, konden we in de vorige films al zien. In dit voorproefje is te zien dat de spanning daarom stijgt.

Zien
20x de best gelezen artikelen van Vriendin.nl

11.09.2017 - Iedere week vind je weer nieuwe verhalen, nieuwtjes en tips op Vriendin.nl. Welke artikelen waren in het afgelopen jaren het populairst? We blikken terug.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |