×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?
29.10.2016 -

Morgen gaat de wintertijd weer in, dat betekent een uurtje langer slapen! Hoe de afspraak over zomer- en wintertijd is ontstaan? Wij leggen het uit.


De ‘echte’ tijd, de wintertijd, moet in het voorjaar een uurtje opschuiven voor de zomertijd. Deze afspraak geldt in heel Europa.

William Willett
In 1907 bedacht de Britse William Willett dat mensen langer van zonlicht profiteren als de klok in het voorjaar vooruit gaat. Dit zou volgens Willett 210 uur extra zonlicht opleveren, een enorme besparing op de energierekening. Volgens Willett kon dit plan uitgevoerd worden door de klok elke zondag van april 20 minuten vooruit te zetten. 

Eerste Wereldoorlog
Een goed concept, weten we nu. Echter, de zomertijd werd pas in 1916 voor het eerst ingevoerd. De Duitsers moesten door de oorlog zuinig zijn met energie en bedachten daarom dat de klok in het voorjaar vooruit moest. Dit ging anders dan Willett in gedachte had: de klok ging gewoon in één keer een heel uur vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft.

Oliecrisis
In de jaren ’70 brak de oliecrisis uit. Om zo veel mogelijk energie te besparen, werd de zomertijd daarom in 1977 opnieuw ingevoerd. 

Ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

Bron: Willemwever.nl, Clipphanger
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
Video: achter de schermen bij de gasthoofdredacteuren

12.09.2017 - Onze 20 gasthoofdredacteuren werkten hard aan ons verjaardagsnummer. Daarom verdienen zij een plek op de cover van deze week. De leuke fotoshoot legde webredacteur Myra vast in een video.

Zien

3

Vriendin bestaat 20 jaar!

12.09.2017 - Omdat we jarig zijn, komt deze week ons bijzondere verjaardagsnummer uit. Hoofdredacteur Sandera vertelt hoe het nummer is ontstaan.

Lees meer
Moét je zien: voorproefje Fifty Shades Freed

11.09.2017 - Waar waren we gebleven? Oja, er komt een bruiloft! Dat de knappe Grey heel wat vijanden heeft, konden we in de vorige films al zien. In dit voorproefje is te zien dat de spanning daarom stijgt.

Zien
20x de best gelezen artikelen van Vriendin.nl

11.09.2017 - Iedere week vind je weer nieuwe verhalen, nieuwtjes en tips op Vriendin.nl. Welke artikelen waren in het afgelopen jaren het populairst? We blikken terug.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |