×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?
29.10.2016 -

Morgen gaat de wintertijd weer in, dat betekent een uurtje langer slapen! Hoe de afspraak over zomer- en wintertijd is ontstaan? Wij leggen het uit.


De ‘echte’ tijd, de wintertijd, moet in het voorjaar een uurtje opschuiven voor de zomertijd. Deze afspraak geldt in heel Europa.

William Willett
In 1907 bedacht de Britse William Willett dat mensen langer van zonlicht profiteren als de klok in het voorjaar vooruit gaat. Dit zou volgens Willett 210 uur extra zonlicht opleveren, een enorme besparing op de energierekening. Volgens Willett kon dit plan uitgevoerd worden door de klok elke zondag van april 20 minuten vooruit te zetten. 

Eerste Wereldoorlog
Een goed concept, weten we nu. Echter, de zomertijd werd pas in 1916 voor het eerst ingevoerd. De Duitsers moesten door de oorlog zuinig zijn met energie en bedachten daarom dat de klok in het voorjaar vooruit moest. Dit ging anders dan Willett in gedachte had: de klok ging gewoon in één keer een heel uur vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft.

Oliecrisis
In de jaren ’70 brak de oliecrisis uit. Om zo veel mogelijk energie te besparen, werd de zomertijd daarom in 1977 opnieuw ingevoerd. 

Ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

Bron: Willemwever.nl, Clipphanger
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Nieuwe reep Tony Chocolonely: melk pompoenpit cranberry

13.11.2017 - Dol op de chocolade van Tony Chocolonely? Vanaf vandaag vind je in de schappen van de Albert Heijn weer een nieuwe smaak.

Lees meer
Wat je moet weten van de 'elfde van de elfde'

11.11.2017 - Het carnavalsseizoen is vandaag officieel gestart. Op 11 november om elf over elf 's avonds komt de Raad van Elf voor het eerst weer bij elkaar. Ook wordt vandaag de nieuwe Prins Carnaval bekend gemaakt.

Lees meer!
Kookboekengeschenk: 'Smaakmakers'

10.11.2017 - Voor de eerste keer is er nu een Kookboekengeschenk. Bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken krijg je het boek 'Smaakmakers' cadeau.

Lees meer!

1

Decoreer je huis met deze mandala-stencils

08.11.2017 - Hoe leuk zijn deze mandala-stencils! Volg de tips en versier je huiskamer, slaapkamer of keuken met een van deze mooie mandala's.

Lees meer!
Mega grote kerstmarkt in Amsterdam

08.11.2017 - Nog geen plannen voor Kerst? Van 22 december tot en met 1 januari komt er in Amsterdam een kerstmarkt. Laat je onderdompelen in winterse sferen in de RAI op de Winterparade.

Lees meer!
Maak je tuin klaar voor Sint-Maarten

06.11.2017 - Heb je flink ingeslagen en wil je zaterdag met Sint-Maarten zo veel mogelijk zingende kinderen met vrolijke lampionnen aan de deur? Zorg dan dat je tuin en je voordeur er gezellig uitzien met deze tips.

Lees meer!
Maak je eigen lego snoep

06.11.2017 - Niet met je eten spelen? Sommige snoepjes vragen er gewoon om zoals deze lego winegums. Leuk voor je kinderen of om neer te zetten op een feestje.

Maak je eigen lego snoep
Maken: hotel voor je kat

04.11.2017 - Webredacteur Melissa kwam tijdens haar vakantie dit schattige huisje tegen in een hotel. Je maakt hem zelf heel simpel voor je eigen kat.

Maken
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 109 |