×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt
15.05.2017 -

Volgende week is het officieel zomer! Dit betekent dat we ons weer gaan vergrijpen aan het kopen van een nieuwe zonnebril. Maar een nieuwe zonnebril kopen is niet altijd gemakkelijk. De bril moet leuk zijn en lekker zitten, maar nog belangrijker: het moet je ogen goed beschermen.


UV-straling
Vaak heb je niet eens door dat je te lang in de zon kijkt of dat de zon te fel voor je ogen is. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle mensen op latere leeftijd last krijgt van staar, omdat ze te veel UV-straling in de ogen hebben gekregen. Gevolgen van UV-straling zijn vaak niet direct te merken, maar toch is staar een van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je een goede zonnebril draagt. Beschermen voor de ogen is op jonge leeftijd al belangrijk. Zorg daarom ook dat je kinderen goed beschermt zijn. 

Je hoeft natuurlijk niet meteen bij elk zonnestraaltje de zonnebril te pakken. Maar in de zomer is het wel belangrijk dat je goed oplet. De zon is tussen twaalf en drie uur het sterkst. Op deze momenten lopen je ogen het meest gevaar. Het gaat dan niet om de temperatuur, maar om de plek waarop de zon staat. Je kunt dit gemakkelijk bekijken op verschillende apps.

Verschillende categorieën
Maar welke bril beschermt dan goed? Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Zonnebrillen hebben een CE keurmerk. Dit keurmerk geeft aan wat voor een bril het is. Zit je bijvoorbeeld veel op het water? Dan is het van belangrijk om een bril in categorie 4 te kopen. Deze zijn namelijk geschikt voor fel weer, zoals in de bergen of op het water.

Benieuwd naar de andere?
– categorie 0: geschikt voor bewolkt weer
– categorie 1: geschikt voor bewolkt tot zwak zonlicht
– categorie 2 : geschikt voor matig zonnig weer
– categorie 3 : geschikt voor helder en fel zonlicht

Niet alleen je ogen
Maar niet alleen je ogen worden beschermt met een goede bril. Het helpt ook je huid rondom je ogente beschermen. De huid rond je ogen is ontzettend dun, wanneer je geen goede bril hebt moet je meer knijpen. Dit zorgt voor rimpels in je gezicht en kraaienpootjes.

Kleuren glazen
Ook niet geheel onbelangrijk is het kiezen van een kleur van je glazen. Hier zit ook een groot verschil in. Kleuren van glazen heeft echter niets te maken met de bescherming van UV-straling. Het geeft je puur en alleen een ander zicht. Iedereen heeft hier natuurlijk een andere voorkeur voor.

- Bruine glazen: Deze zorgen voor mindere verblinding door het zonlicht. Bruine zonnebrilglazen vervormen wel meer de kleuren en maken het zonlicht erg wazig.
- Grijze glazen: Verminderen de sterkte en felheid van het zonnelicht, en geven ook de kleuren perfect weer.
- Groene glazen: Deze beperken de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Groene zonnebrilglazen zorgen voor een duidelijk contrast.
- Roze glazen: Deze zijn uitstekend geschikt voor watersporters. Roze zonnebrilglazen bezorgen ons een uitstekend contrast tegen zowel een blauwe als een groene achtergrond.
- Gele glazen: Deze verscherpen ons zicht, maar vervormen de kleuren.

Belangrijk tijdens het kopen
Onderzoek wijst daarnaast uit dat het belangrijk is om de bril een tijdje op te zetten wanneer je hem koopt. Gaat hij op een gegeven moment knellen? Zakt hij niet van je neus af? Maar wandel ook even naar buiten. Zijn de glazen fijn wanneer je in de zon kijkt of voel je je ogen alweer knijpen. Dan is de bril waarschijnlijk toch niet helemaal voor je weggelegd.

Denk goed na wanneer je een zonnebril aanschaft. Koop niet zomaar een bril, maar eentje die voldoet aan deze eisen. Zo heb je er lang plezier van én worden je ogen goed beschermt! De zomer kan beginnen! 

Bron: WHO, Oogfonds, Gezondheidsnet, Oogarts
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

1

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer

1

Nieuwe reep Tony Chocolonely: melk pompoenpit cranberry

13.11.2017 - Dol op de chocolade van Tony Chocolonely? Vanaf vandaag vind je in de schappen van de Albert Heijn weer een nieuwe smaak.

Lees meer
Wat je moet weten van de 'elfde van de elfde'

11.11.2017 - Het carnavalsseizoen is vandaag officieel gestart. Op 11 november om elf over elf 's avonds komt de Raad van Elf voor het eerst weer bij elkaar. Ook wordt vandaag de nieuwe Prins Carnaval bekend gemaakt.

Lees meer!
Kookboekengeschenk: 'Smaakmakers'

10.11.2017 - Voor de eerste keer is er nu een Kookboekengeschenk. Bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken krijg je het boek 'Smaakmakers' cadeau.

Lees meer!

1

Decoreer je huis met deze mandala-stencils

08.11.2017 - Hoe leuk zijn deze mandala-stencils! Volg de tips en versier je huiskamer, slaapkamer of keuken met een van deze mooie mandala's.

Lees meer!
Mega grote kerstmarkt in Amsterdam

08.11.2017 - Nog geen plannen voor Kerst? Van 22 december tot en met 1 januari komt er in Amsterdam een kerstmarkt. Laat je onderdompelen in winterse sferen in de RAI op de Winterparade.

Lees meer!
Maak je tuin klaar voor Sint-Maarten

06.11.2017 - Heb je flink ingeslagen en wil je zaterdag met Sint-Maarten zo veel mogelijk zingende kinderen met vrolijke lampionnen aan de deur? Zorg dan dat je tuin en je voordeur er gezellig uitzien met deze tips.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |