×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt
15.05.2017 -

Volgende week is het officieel zomer! Dit betekent dat we ons weer gaan vergrijpen aan het kopen van een nieuwe zonnebril. Maar een nieuwe zonnebril kopen is niet altijd gemakkelijk. De bril moet leuk zijn en lekker zitten, maar nog belangrijker: het moet je ogen goed beschermen.


UV-straling
Vaak heb je niet eens door dat je te lang in de zon kijkt of dat de zon te fel voor je ogen is. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle mensen op latere leeftijd last krijgt van staar, omdat ze te veel UV-straling in de ogen hebben gekregen. Gevolgen van UV-straling zijn vaak niet direct te merken, maar toch is staar een van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je een goede zonnebril draagt. Beschermen voor de ogen is op jonge leeftijd al belangrijk. Zorg daarom ook dat je kinderen goed beschermt zijn. 

Je hoeft natuurlijk niet meteen bij elk zonnestraaltje de zonnebril te pakken. Maar in de zomer is het wel belangrijk dat je goed oplet. De zon is tussen twaalf en drie uur het sterkst. Op deze momenten lopen je ogen het meest gevaar. Het gaat dan niet om de temperatuur, maar om de plek waarop de zon staat. Je kunt dit gemakkelijk bekijken op verschillende apps.

Verschillende categorieën
Maar welke bril beschermt dan goed? Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Zonnebrillen hebben een CE keurmerk. Dit keurmerk geeft aan wat voor een bril het is. Zit je bijvoorbeeld veel op het water? Dan is het van belangrijk om een bril in categorie 4 te kopen. Deze zijn namelijk geschikt voor fel weer, zoals in de bergen of op het water.

Benieuwd naar de andere?
– categorie 0: geschikt voor bewolkt weer
– categorie 1: geschikt voor bewolkt tot zwak zonlicht
– categorie 2 : geschikt voor matig zonnig weer
– categorie 3 : geschikt voor helder en fel zonlicht

Niet alleen je ogen
Maar niet alleen je ogen worden beschermt met een goede bril. Het helpt ook je huid rondom je ogente beschermen. De huid rond je ogen is ontzettend dun, wanneer je geen goede bril hebt moet je meer knijpen. Dit zorgt voor rimpels in je gezicht en kraaienpootjes.

Kleuren glazen
Ook niet geheel onbelangrijk is het kiezen van een kleur van je glazen. Hier zit ook een groot verschil in. Kleuren van glazen heeft echter niets te maken met de bescherming van UV-straling. Het geeft je puur en alleen een ander zicht. Iedereen heeft hier natuurlijk een andere voorkeur voor.

- Bruine glazen: Deze zorgen voor mindere verblinding door het zonlicht. Bruine zonnebrilglazen vervormen wel meer de kleuren en maken het zonlicht erg wazig.
- Grijze glazen: Verminderen de sterkte en felheid van het zonnelicht, en geven ook de kleuren perfect weer.
- Groene glazen: Deze beperken de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Groene zonnebrilglazen zorgen voor een duidelijk contrast.
- Roze glazen: Deze zijn uitstekend geschikt voor watersporters. Roze zonnebrilglazen bezorgen ons een uitstekend contrast tegen zowel een blauwe als een groene achtergrond.
- Gele glazen: Deze verscherpen ons zicht, maar vervormen de kleuren.

Belangrijk tijdens het kopen
Onderzoek wijst daarnaast uit dat het belangrijk is om de bril een tijdje op te zetten wanneer je hem koopt. Gaat hij op een gegeven moment knellen? Zakt hij niet van je neus af? Maar wandel ook even naar buiten. Zijn de glazen fijn wanneer je in de zon kijkt of voel je je ogen alweer knijpen. Dan is de bril waarschijnlijk toch niet helemaal voor je weggelegd.

Denk goed na wanneer je een zonnebril aanschaft. Koop niet zomaar een bril, maar eentje die voldoet aan deze eisen. Zo heb je er lang plezier van én worden je ogen goed beschermt! De zomer kan beginnen! 

Bron: WHO, Oogfonds, Gezondheidsnet, Oogarts
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
Video: achter de schermen bij de gasthoofdredacteuren

12.09.2017 - Onze 20 gasthoofdredacteuren werkten hard aan ons verjaardagsnummer. Daarom verdienen zij een plek op de cover van deze week. De leuke fotoshoot legde webredacteur Myra vast in een video.

Zien

3

Vriendin bestaat 20 jaar!

12.09.2017 - Omdat we jarig zijn, komt deze week ons bijzondere verjaardagsnummer uit. Hoofdredacteur Sandera vertelt hoe het nummer is ontstaan.

Lees meer
Moét je zien: voorproefje Fifty Shades Freed

11.09.2017 - Waar waren we gebleven? Oja, er komt een bruiloft! Dat de knappe Grey heel wat vijanden heeft, konden we in de vorige films al zien. In dit voorproefje is te zien dat de spanning daarom stijgt.

Zien
20x de best gelezen artikelen van Vriendin.nl

11.09.2017 - Iedere week vind je weer nieuwe verhalen, nieuwtjes en tips op Vriendin.nl. Welke artikelen waren in het afgelopen jaren het populairst? We blikken terug.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |