×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt

Hier moet je op letten wanneer je een nieuwe zonnebril koopt
15.05.2017 -

Volgende week is het officieel zomer! Dit betekent dat we ons weer gaan vergrijpen aan het kopen van een nieuwe zonnebril. Maar een nieuwe zonnebril kopen is niet altijd gemakkelijk. De bril moet leuk zijn en lekker zitten, maar nog belangrijker: het moet je ogen goed beschermen.


UV-straling
Vaak heb je niet eens door dat je te lang in de zon kijkt of dat de zon te fel voor je ogen is. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle mensen op latere leeftijd last krijgt van staar, omdat ze te veel UV-straling in de ogen hebben gekregen. Gevolgen van UV-straling zijn vaak niet direct te merken, maar toch is staar een van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je een goede zonnebril draagt. Beschermen voor de ogen is op jonge leeftijd al belangrijk. Zorg daarom ook dat je kinderen goed beschermt zijn. 

Je hoeft natuurlijk niet meteen bij elk zonnestraaltje de zonnebril te pakken. Maar in de zomer is het wel belangrijk dat je goed oplet. De zon is tussen twaalf en drie uur het sterkst. Op deze momenten lopen je ogen het meest gevaar. Het gaat dan niet om de temperatuur, maar om de plek waarop de zon staat. Je kunt dit gemakkelijk bekijken op verschillende apps.

Verschillende categorieën
Maar welke bril beschermt dan goed? Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Zonnebrillen hebben een CE keurmerk. Dit keurmerk geeft aan wat voor een bril het is. Zit je bijvoorbeeld veel op het water? Dan is het van belangrijk om een bril in categorie 4 te kopen. Deze zijn namelijk geschikt voor fel weer, zoals in de bergen of op het water.

Benieuwd naar de andere?
– categorie 0: geschikt voor bewolkt weer
– categorie 1: geschikt voor bewolkt tot zwak zonlicht
– categorie 2 : geschikt voor matig zonnig weer
– categorie 3 : geschikt voor helder en fel zonlicht

Niet alleen je ogen
Maar niet alleen je ogen worden beschermt met een goede bril. Het helpt ook je huid rondom je ogente beschermen. De huid rond je ogen is ontzettend dun, wanneer je geen goede bril hebt moet je meer knijpen. Dit zorgt voor rimpels in je gezicht en kraaienpootjes.

Kleuren glazen
Ook niet geheel onbelangrijk is het kiezen van een kleur van je glazen. Hier zit ook een groot verschil in. Kleuren van glazen heeft echter niets te maken met de bescherming van UV-straling. Het geeft je puur en alleen een ander zicht. Iedereen heeft hier natuurlijk een andere voorkeur voor.

- Bruine glazen: Deze zorgen voor mindere verblinding door het zonlicht. Bruine zonnebrilglazen vervormen wel meer de kleuren en maken het zonlicht erg wazig.
- Grijze glazen: Verminderen de sterkte en felheid van het zonnelicht, en geven ook de kleuren perfect weer.
- Groene glazen: Deze beperken de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Groene zonnebrilglazen zorgen voor een duidelijk contrast.
- Roze glazen: Deze zijn uitstekend geschikt voor watersporters. Roze zonnebrilglazen bezorgen ons een uitstekend contrast tegen zowel een blauwe als een groene achtergrond.
- Gele glazen: Deze verscherpen ons zicht, maar vervormen de kleuren.

Belangrijk tijdens het kopen
Onderzoek wijst daarnaast uit dat het belangrijk is om de bril een tijdje op te zetten wanneer je hem koopt. Gaat hij op een gegeven moment knellen? Zakt hij niet van je neus af? Maar wandel ook even naar buiten. Zijn de glazen fijn wanneer je in de zon kijkt of voel je je ogen alweer knijpen. Dan is de bril waarschijnlijk toch niet helemaal voor je weggelegd.

Denk goed na wanneer je een zonnebril aanschaft. Koop niet zomaar een bril, maar eentje die voldoet aan deze eisen. Zo heb je er lang plezier van én worden je ogen goed beschermt! De zomer kan beginnen! 

Bron: WHO, Oogfonds, Gezondheidsnet, Oogarts
Foto: iStock

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Leuke verzameltip: deze vrouw verzamelt koffiebekers van over de hele wereld

22.07.2017 - Iets origineels meenemen vanuit een ander land deze zomer? Deze Instagrammer drinkt aardig wat koffie in haar leven en neemt de mooiste koffiebekers mee voor haar verzameling. Welke vind jij het leukst?

Lees verder
Te leuk om mee te wachten: schoolspullen shoppen

22.07.2017 - De zomervakantie duurt nog wel even, maar de leukste schoolspulletjes liggen alweer in de winkels. Wij zetten een paar producten in de schijnwerpers ter inspiratie.

Shopping
Lezeressen vertellen: 'Dit is het liefste wat hij ooit voor me deed...'

20.07.2017 - Soms kun je hem wel achter het behang plakken, maar soms laat hij je hart smelten. Tien lezeressen vertellen wat hun man speciaal voor hen deed *verliefde zucht*.

Lees meer
Video: leraren halen alles uit de kast om geslaagden te feliciteren

20.07.2017 - Met het 'Geslaagdenlied 2017' doen twee leraren van het Vechtdal College Hardenberg wel heel erg hun best om de leerlingen in het zonnetje te zetten.

Zien
Video: krijg het zomergevoel met de zonnebloem

19.07.2017 - Is het al zomer? Niets zegt ‘zonnig, warm en vrolijk’ zo duidelijk als de zonnebloem. Webredacteur Myra reed in een oude eend mee met de Zonnebloemrally. Krijg een zomergevoel door de video te kijken en lees drie leuke tips over de zonnebloem.

Lees meer
Vrouw filmt jaren haar snurkende man en maakt er Despacito remix van

19.07.2017 - Dat Despacito hét liedje is van deze zomer, weten we. Maar wat vind jij van deze versie? Een vrouw filmde haar snurkende man vier jaar lang en maakte er een remix van. Moet je even zien...

Zien!
Tickets vanaf vandaag beschikbaar: Disneyweken Pathé in september

18.07.2017 - In september kun je al je favoriete Disneyfilms op het grote doek terugzien. Benieuwd welke films dat zijn?

Lees meer
Vergeet je plantjes water te geven? Haal een ecosysteem in huis

17.07.2017 - Planten in een ecosysteem voeden zichzelf, omdat het water niet naar buiten kan en de vaas steeds vochtig blijft. Handig, want zo maakt het niet meer uit of je ze vergeet water te geven. Extra handig als je lang op vakantie gaat!

Lees verder
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 103 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!