×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?
05.06.2016 -

Ben jij iemand die al direct voedsel in de prullenbak gooit? Ben je bang om ziek te worden en eet je niets dat over de datum is? Kijk uit! Soms kun je producten veel langer bewaren dan je eigenlijk denkt.


Dertig procent van de Nederlanders gooit minimaal enkelen keren per week eten of drinken weg, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door bureau GFK, onder ruim 1.000 huishoudens. Er wordt volgens het onderzoek vaak onnodig voedsel weggegooid.

Te snel weggooien
Toch staan mensen er voor open om hun ‘weggooi gedrag’ te verbeteren. Het stijgen van de prijzen van boodschappen speelt hierin een grote rol. Volgens twaalf procent van de deelnemers, is dit een reden om minder vaak voedsel weg te gooien of producten in te vriezen.

Maar de onderzoekers zijn ook van mening dat Nederlanders bewuster moeten nadenken over het bewaren van producten.  Je kunt namelijk op allerlei verschillende manieren voedsel of andere dingen bewaren. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat nou juist wel en niet mag, zodat je niet alsnog de fout in gaat. In Vriendin 22 legden we al een aantal belangrijke dingen uit. Zo kom je op de verpakking de houdbaarheidsdatum op twee manieren tegen: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Producten met een THT-datum zijn ook prima te gebruiken ná de aangegeven datum. Na die tijd is de smaak of kleur ervan misschien iets minder, maar je wordt er vaak niet ziek van.

Huishoudens weten vaak niet dat producten na de ‘ten-minste-houdbaar-datum’ is verstreken nog best te gebruiken zijn. Maar Nederlanders gooien ook vaak eten weg, omdat er te vaak wordt gekozen voor grotere verpakkingen. Wanneer grotere verpakkingen voordeliger zijn, worden deze gekocht. Maar uiteindelijk wordt dit toch weggegooid.

Invriezen
Maar het gebeurd vaak genoeg dat je dingen over hebt, of dat je teveel hebt ingekocht. Vries daarom dingen in. Je bespaart geld en je hoeft niet het gevoel te hebben dat alles op moét. Wanneer je het invriest, kunnen sommige producten namelijk veel langer mee dan je denkt. Om het voor jezelf makkelijk te maken: schrijf op de verpakking de datum van wanneer je het invriest. Zo kom je niet in de problemen.

Hoelang kun je ingevroren producten dan bewaren?
- Vlees is nadat je het invriest drie maanden houdbaar.
- Een ongeopend blik groente, bruine bonen bijvoorbeeld, kun je tot na de THT datum nog zeven maanden gebruiken. Wanneer je hem opent, kun je hem wanneer je hem in de ijskast zet nog een week gebruiken.
- Wanneer je een maaltijd nadat je hem hebt gegeten invriest, kun je het nog een maand bewaren.
- Heb je zelfgemaakte pastasaus of soep – zonder vlees- over, kun je dit in de ijskast nog drie dagen gebruiken. Maar vries je het in, kun je je overheerlijke pastasaus of soep nog na een maand opeten.

Maar ook van producten die je niet invriest is de houdbaarheidsdatum vaak langer dan verwacht. Honing bijvoorbeeld, je kunt dit met gemak vier maanden in je kast laten staan. Maar sterke drank kun je écht lang bewaren. Zelfs geopende flessen, blijven zeker twee jaar goed. Het hoeft dus echt niet in een keer op!

Gooi jij vaak dingen weg? Of ben jij bewust bezig met het kopen en consumeren van je eten? Heb je nog een keer de neiging om dingen te snel weg te gooien. Denk nog eens twee keer na, je kunt er vaak meer mee dan je denkt!

 

Bron: Voedselinformatie, GFK, voedingscentrum
Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem ma 6 jun '16 16:07

    Ik heb een zwakke maag dus ben altijd huiverig om dingen te eten die over de tht zijn. Zeker vlees ga ik echt niet eten na de tht. Het komt hier niet vaak voor dat dingen over de tht gaan. Ik ruik altijd of het nog goed is of ik kijk hoe het eruit ziet.
    Reageer!

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |