×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?
05.06.2016 -

Ben jij iemand die al direct voedsel in de prullenbak gooit? Ben je bang om ziek te worden en eet je niets dat over de datum is? Kijk uit! Soms kun je producten veel langer bewaren dan je eigenlijk denkt.


Dertig procent van de Nederlanders gooit minimaal enkelen keren per week eten of drinken weg, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door bureau GFK, onder ruim 1.000 huishoudens. Er wordt volgens het onderzoek vaak onnodig voedsel weggegooid.

Te snel weggooien
Toch staan mensen er voor open om hun ‘weggooi gedrag’ te verbeteren. Het stijgen van de prijzen van boodschappen speelt hierin een grote rol. Volgens twaalf procent van de deelnemers, is dit een reden om minder vaak voedsel weg te gooien of producten in te vriezen.

Maar de onderzoekers zijn ook van mening dat Nederlanders bewuster moeten nadenken over het bewaren van producten.  Je kunt namelijk op allerlei verschillende manieren voedsel of andere dingen bewaren. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat nou juist wel en niet mag, zodat je niet alsnog de fout in gaat. In Vriendin 22 legden we al een aantal belangrijke dingen uit. Zo kom je op de verpakking de houdbaarheidsdatum op twee manieren tegen: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Producten met een THT-datum zijn ook prima te gebruiken ná de aangegeven datum. Na die tijd is de smaak of kleur ervan misschien iets minder, maar je wordt er vaak niet ziek van.

Huishoudens weten vaak niet dat producten na de ‘ten-minste-houdbaar-datum’ is verstreken nog best te gebruiken zijn. Maar Nederlanders gooien ook vaak eten weg, omdat er te vaak wordt gekozen voor grotere verpakkingen. Wanneer grotere verpakkingen voordeliger zijn, worden deze gekocht. Maar uiteindelijk wordt dit toch weggegooid.

Invriezen
Maar het gebeurd vaak genoeg dat je dingen over hebt, of dat je teveel hebt ingekocht. Vries daarom dingen in. Je bespaart geld en je hoeft niet het gevoel te hebben dat alles op moét. Wanneer je het invriest, kunnen sommige producten namelijk veel langer mee dan je denkt. Om het voor jezelf makkelijk te maken: schrijf op de verpakking de datum van wanneer je het invriest. Zo kom je niet in de problemen.

Hoelang kun je ingevroren producten dan bewaren?
- Vlees is nadat je het invriest drie maanden houdbaar.
- Een ongeopend blik groente, bruine bonen bijvoorbeeld, kun je tot na de THT datum nog zeven maanden gebruiken. Wanneer je hem opent, kun je hem wanneer je hem in de ijskast zet nog een week gebruiken.
- Wanneer je een maaltijd nadat je hem hebt gegeten invriest, kun je het nog een maand bewaren.
- Heb je zelfgemaakte pastasaus of soep – zonder vlees- over, kun je dit in de ijskast nog drie dagen gebruiken. Maar vries je het in, kun je je overheerlijke pastasaus of soep nog na een maand opeten.

Maar ook van producten die je niet invriest is de houdbaarheidsdatum vaak langer dan verwacht. Honing bijvoorbeeld, je kunt dit met gemak vier maanden in je kast laten staan. Maar sterke drank kun je écht lang bewaren. Zelfs geopende flessen, blijven zeker twee jaar goed. Het hoeft dus echt niet in een keer op!

Gooi jij vaak dingen weg? Of ben jij bewust bezig met het kopen en consumeren van je eten? Heb je nog een keer de neiging om dingen te snel weg te gooien. Denk nog eens twee keer na, je kunt er vaak meer mee dan je denkt!

 

Bron: Voedselinformatie, GFK, voedingscentrum
Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem ma 6 jun '16 16:07

    Ik heb een zwakke maag dus ben altijd huiverig om dingen te eten die over de tht zijn. Zeker vlees ga ik echt niet eten na de tht. Het komt hier niet vaak voor dat dingen over de tht gaan. Ik ruik altijd of het nog goed is of ik kijk hoe het eruit ziet.
    Reageer!
Leer je kat trucjes met dit Instagram-account

22.08.2017 - Jaloers op hondeneigenaren die hun viervoeters allerlei trucjes leren? Niet nodig. Je kunt je kat ook van alles leren.

Lees meer
Deze moeder is héél blij dat de scholen weer beginnen en gaat viral

21.08.2017 - Ben jij blij als de kinderen weer naar school gaan? Deze moeder heel erg.

Zien
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….