×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?

De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?
05.06.2016 -

Ben jij iemand die al direct voedsel in de prullenbak gooit? Ben je bang om ziek te worden en eet je niets dat over de datum is? Kijk uit! Soms kun je producten veel langer bewaren dan je eigenlijk denkt.


Dertig procent van de Nederlanders gooit minimaal enkelen keren per week eten of drinken weg, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door bureau GFK, onder ruim 1.000 huishoudens. Er wordt volgens het onderzoek vaak onnodig voedsel weggegooid.

Te snel weggooien
Toch staan mensen er voor open om hun ‘weggooi gedrag’ te verbeteren. Het stijgen van de prijzen van boodschappen speelt hierin een grote rol. Volgens twaalf procent van de deelnemers, is dit een reden om minder vaak voedsel weg te gooien of producten in te vriezen.

Maar de onderzoekers zijn ook van mening dat Nederlanders bewuster moeten nadenken over het bewaren van producten.  Je kunt namelijk op allerlei verschillende manieren voedsel of andere dingen bewaren. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat nou juist wel en niet mag, zodat je niet alsnog de fout in gaat. In Vriendin 22 legden we al een aantal belangrijke dingen uit. Zo kom je op de verpakking de houdbaarheidsdatum op twee manieren tegen: ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Producten met een THT-datum zijn ook prima te gebruiken ná de aangegeven datum. Na die tijd is de smaak of kleur ervan misschien iets minder, maar je wordt er vaak niet ziek van.

Huishoudens weten vaak niet dat producten na de ‘ten-minste-houdbaar-datum’ is verstreken nog best te gebruiken zijn. Maar Nederlanders gooien ook vaak eten weg, omdat er te vaak wordt gekozen voor grotere verpakkingen. Wanneer grotere verpakkingen voordeliger zijn, worden deze gekocht. Maar uiteindelijk wordt dit toch weggegooid.

Invriezen
Maar het gebeurd vaak genoeg dat je dingen over hebt, of dat je teveel hebt ingekocht. Vries daarom dingen in. Je bespaart geld en je hoeft niet het gevoel te hebben dat alles op moét. Wanneer je het invriest, kunnen sommige producten namelijk veel langer mee dan je denkt. Om het voor jezelf makkelijk te maken: schrijf op de verpakking de datum van wanneer je het invriest. Zo kom je niet in de problemen.

Hoelang kun je ingevroren producten dan bewaren?
- Vlees is nadat je het invriest drie maanden houdbaar.
- Een ongeopend blik groente, bruine bonen bijvoorbeeld, kun je tot na de THT datum nog zeven maanden gebruiken. Wanneer je hem opent, kun je hem wanneer je hem in de ijskast zet nog een week gebruiken.
- Wanneer je een maaltijd nadat je hem hebt gegeten invriest, kun je het nog een maand bewaren.
- Heb je zelfgemaakte pastasaus of soep – zonder vlees- over, kun je dit in de ijskast nog drie dagen gebruiken. Maar vries je het in, kun je je overheerlijke pastasaus of soep nog na een maand opeten.

Maar ook van producten die je niet invriest is de houdbaarheidsdatum vaak langer dan verwacht. Honing bijvoorbeeld, je kunt dit met gemak vier maanden in je kast laten staan. Maar sterke drank kun je écht lang bewaren. Zelfs geopende flessen, blijven zeker twee jaar goed. Het hoeft dus echt niet in een keer op!

Gooi jij vaak dingen weg? Of ben jij bewust bezig met het kopen en consumeren van je eten? Heb je nog een keer de neiging om dingen te snel weg te gooien. Denk nog eens twee keer na, je kunt er vaak meer mee dan je denkt!

 

Bron: Voedselinformatie, GFK, voedingscentrum
Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem ma 6 jun '16 16:07

    Ik heb een zwakke maag dus ben altijd huiverig om dingen te eten die over de tht zijn. Zeker vlees ga ik echt niet eten na de tht. Het komt hier niet vaak voor dat dingen over de tht gaan. Ik ruik altijd of het nog goed is of ik kijk hoe het eruit ziet.
    Reageer!
Luister de leukste kersthits: Vriendin Kerst Afspeellijst

06.12.2017 - We vroegen lezeressen naar hun favoriete kersthit. Wij maakten een afspeellijst op YouTube en Spotify die je de komende weken eindeloos kan afspelen.

Luisteren
De allermooiste Kerst reclames

02.12.2017 - Nu december aangebroken is, kunnen we weer volop genieten van deze feestmaand. De sfeervolle winkelstraten, lekker thuis onder een dekentje met warme chocomel en niet te vergeten de prachtige Kerst reclames. We hebben de mooiste reclames van de afgelopen jaren uitgekozen.

Lees meer!

2

Wat is jouw favoriete kerstnummer? Stem voor de Vriendin Kerst Afspeellijst

29.11.2017 - Na Sinterklaas mogen de kerstliedjes weer uit de speakers galmen. Daarom maken wij op YouTube en Spotify de Vriendin Kerst Afspeellijst. Help ons mee door jouw favoriete liedje in te sturen.

Stem

1

Nu in de winkels: Vriendin Winterspecial

29.11.2017 - De mooiste verhalen, fijnste puzzels en winterse beauty trends vind je in de nieuwe Vriendin Winterspecial. Lekker veel pagina's voor maar € 3,50. Abonnees betalen slechts € 2,95 in de webshop.

Lees meer
Top 10 sinterklaaswensen van kinderen

25.11.2017 - Tegenwoordig zijn de computers, robots en technisch speelgoed niet meer weg te denken. Maar wat staat bij kinderen nou echt bovenaan hun verlanglijstje? Intertoys verzamelde 36.000 verlanglijstjes en maakte daaruit een top 10, die toch best verrassend is!

Lees meer
Happy Anniversary Trip: Disneyland Paris viert feest met 5 Vriendin-lezeressen

23.11.2017 - Disneyland Paris bestaat 25 jaar en Vriendin 20 jaar en dat is reden voor een groot feest. Vijf lezeressen die iets te vieren hebben mochten met hun familie of vriendinnen op Happy Anniversary Trip naar Disneyland Paris.

Lees meer

5

Mis(s) Mirande vlog #3 & 4 in Disneyland Paris + win een Mickey of Minnie knuffel

22.11.2017 - Disneyland Paris bestaat dit jaar 25 jaar! Om dit te vieren mochten Vriendin-lezeressen naar het park. Ook Mirande ging mee om een vlog te maken en geeft mooie prijzen weg.

Vlog

14

Win 10x het boek Pannenkoekdag en lees het interview met Claudia Willekes & Geertje Tensen

22.11.2017 - Claudia en Geertje hebben een gezond pannenkoekboek uitgebracht, pannenkoeken zonder witte bloem of toegevoegde suikers en gemaakt van wel 17 verschillende soorten meel. Ze laten ons zien dat je met pannenkoeken eindeloos kunt variëren op een gezonde én lekkere manier!

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 110 |