×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

6 vragen waarop jij het antwoord nog niet wist

6 vragen waarop jij het antwoord nog niet wist
27.10.2015 -

In het boek Kunnen Krokodillen huilen? wordt antwoord gegeven op 300 bijzondere vragen. Wij mogen alvast een paar antwoorden verklappen.


1. Kunnen krokodill en huilen?
Ken je de uitdrukking ‘krokodillentranen huilen’? Het betekent dat iemand huilt maar niet echt bedroefd is. Ze bellen bijvoorbeeld van school om te zeggen dat de examens zijn afgelast, waarop je in tranen uitbarst. Stiekem vind je het geweldig, maar je wilt dat iedereen denkt dat je diep teleurgesteld bent. Dat worden ‘krokodillentranen’ genoemd.

Er is een verschil tussen het produceren van tranen, wat een lichamelijke reactie is, en echt huilen, wat een emotionele reactie is. Krokodillen kunnen tranen produceren uit traanklieren die tamelijk sterk op de onze lijken, en deze tranen gebruiken zij om de voorkant van het oog vochtig te houden. Krokodillen huilen niet omdat ze verdrietig zijn, zoals wij, hoewel het verhaal gaat dat ze tranen produceren om een prooi te lokken. Het is een mythe die helemaal teruggaat tot de dertiende eeuw toen een monnik schreef: ‘Als de krokodil een mens vindt aan de rand van het water (…) doodt hij hem als hij daar zin in heeft en huilt hij daarna om hem.’ Als je een krokodil van dichtbij zou zien terwijl hij zijn prooi aan het opeten is, lijkt het net alsof hij huilt. Dat kan komen omdat er enorme krachten aan het werk zijn wanneer een krokodil iets hard doorbijt, waardoor de traanbuizen samengeknepen worden en het zo net lijkt of hij huilt.

2. Gaat je haar sneller groeien als je het knipt?
Het haar knippen kan geen verschil maken omdat haar dood is. Er zijn experimenten gedaan, en daaruit blijkt dat haar niet sneller groeit, hoe vaak je het ook hebt afgeschoren. Haar groeit tot een bepaalde lengte en stopt dan. Daarom groeien je wenkbrauwen niet tot over je oogleden. Daarom zie je misschien ook dat een vriendin van je echt lang haar heeft, maar hoe lang jij ook wacht, jouw haar wordt gewoon niet langer. Het haar op je hoofd is geprogrammeerd om een bepaalde tijd te groeien, dan stopt het ermee en blijft het een tijdje zitten tot het uitvalt. Als je het toevallig knipt terwijl het in de groeifase zit, blijft het doorgroeien en daardoor zou je misschien kunnen denken dat het van knippen sneller gaat groeien. Maar het zou in hetzelfde tempo zijn blijven groeien, wat je ook gedaan had.

3. Hoe snel gaat de lucht door mijn neus als ik nies?
Er zit meer kracht in een nies dan je misschien denkt. Je kunt het geloven of niet, maar de lucht door je neus kan bij het niesen een snelheid van meer dan 150 kilometer per uur halen. Pijnreceptoren in de cellen aan de binnenkant van je bovenste luchtwegen worden geprikkeld door stof of slijm en zeggen dan tegen je hersenen dat ze je moeten laten niesen. De nies zelf is slechts een heel krachtige uitademing. Als de stembanden zich sluiten, stijgt de druk van de lucht in de borstkas, en de lucht kan dan plotseling naar boven ontsnappen richting de neus. Als je denkt dat 150 kilometer per uur veel is, moet je weten dat wanneer je hoest de lucht een snelheid van wel 950 kilometer per uur kan bereiken.

4. Groeien planten beter als je tegen ze praat?
Veel mensen denken van wel, maar andere mensen denken dat die lui een beetje gek zijn. Maar het is best mogelijk dat er een kern van waarheid in zit. Planten groeien beter wanneer ze meer kooldioxide krijgen. De hoeveelheid kooldioxide in gewone lucht is behoorlijk laag, maar de lucht die we uitademen bevat veel meer kooldioxide. Bij het praten tegen een plant adem je erop, waardoor hij extra kooldioxide krijgt. Maar om echt effect te hebben zou je waarschijnlijk enkele uren per dag tegen ze moeten praten en dat zou zeker een beetje gek zijn.

5. Hoe ver is het tot de ruimte?
Officieel worden mensen die naar een hoogte zijn geweest van meer dan tachtig kilometer astronauten genoemd, maar alleen omdat dit een handig getal lijkt. Er is geen echte scheidsgrens tussen onze dampkring en de (kosmische) ruimte, omdat de dampkring geleidelijk aan dunner wordt. Tot op ongeveer tachtig kilometer hoogte is de samenstelling ervan ongeveer hetzelfde als op het aardoppervlak, namelijk 78 procent stikstof en 21 procent zuurstof, hoewel de dichtheid van lucht veel kleiner wordt naarmate de hoogte toeneemt. Boven deze hoogte verandert de chemische samenstelling, en boven ongeveer tweeduizend kilometer bestaat de dampkring voornamelijk uit waterstof. Het is een interessante gedachte dat als je met een auto verticaal door de lucht kon rijden, je in minder dan een uur in de ruimte zou zijn.

6. Hoelang duurt het voordat je met de bus bij de zon bent?
Laten we zeggen dat de bus met een snelheid van ongeveer vijftig kilometer per uur rijdt en voor niemand stopt. De zon is 149,6 miljoen kilometer van ons vandaan, zodat de bus er dus 3.100.000 uren over zou doen, ofwel 129.167 dagen, ofwel 353 jaar, 321 dagen en 16 uren.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Leer je kat trucjes met dit Instagram-account

22.08.2017 - Jaloers op hondeneigenaren die hun viervoeters allerlei trucjes leren? Niet nodig. Je kunt je kat ook van alles leren.

Lees meer
Deze moeder is héél blij dat de scholen weer beginnen en gaat viral

21.08.2017 - Ben jij blij als de kinderen weer naar school gaan? Deze moeder heel erg.

Zien
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
Gratis Vriendin-posters: leuk om in te lijsten

14.08.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Zien!
Linkshandigendag: trucjes voor linkshandigen op een rij

13.08.2017 - Het kan weleens onhandig zijn om als linkshandige door het leven te gaan. Slechts 10 procent van de wereldbevolking is linkshandig, dus dagelijkse producten worden ontworpen voor rechtshandigen mensen. Echt een heel groot drama is het niet, maar vandaag op Linkshandigendag staan we even stil bij handige trucjes en leuke feitjes.

Lees meer
Hoera! Het is Internationale Kattendag en dat vieren we met jullie mooiste foto's

08.08.2017 - Omdat de Vriendin-redactie dol is op huisdieren en omdat het 8 augustus Internationale Kattendag is, hebben we hier jullie mooiste kattenfoto’s verzameld. We vroegen jullie om foto's op Facebook en kregen meer dan 700 foto's!

Zien
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer
De 10 grappigste uitspraken van jullie kinderen

07.08.2017 - Vorige week vroegen we jullie op Facebook om de grappigste uitspraken van jullie kinderen. We hebben hard gelachen om de reacties. Daarom delen we er 10.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 105 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….