×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

6 vragen waarop jij het antwoord nog niet wist

6 vragen waarop jij het antwoord nog niet wist
27.10.2015 -

In het boek Kunnen Krokodillen huilen? wordt antwoord gegeven op 300 bijzondere vragen. Wij mogen alvast een paar antwoorden verklappen.


1. Kunnen krokodill en huilen?
Ken je de uitdrukking ‘krokodillentranen huilen’? Het betekent dat iemand huilt maar niet echt bedroefd is. Ze bellen bijvoorbeeld van school om te zeggen dat de examens zijn afgelast, waarop je in tranen uitbarst. Stiekem vind je het geweldig, maar je wilt dat iedereen denkt dat je diep teleurgesteld bent. Dat worden ‘krokodillentranen’ genoemd.

Er is een verschil tussen het produceren van tranen, wat een lichamelijke reactie is, en echt huilen, wat een emotionele reactie is. Krokodillen kunnen tranen produceren uit traanklieren die tamelijk sterk op de onze lijken, en deze tranen gebruiken zij om de voorkant van het oog vochtig te houden. Krokodillen huilen niet omdat ze verdrietig zijn, zoals wij, hoewel het verhaal gaat dat ze tranen produceren om een prooi te lokken. Het is een mythe die helemaal teruggaat tot de dertiende eeuw toen een monnik schreef: ‘Als de krokodil een mens vindt aan de rand van het water (…) doodt hij hem als hij daar zin in heeft en huilt hij daarna om hem.’ Als je een krokodil van dichtbij zou zien terwijl hij zijn prooi aan het opeten is, lijkt het net alsof hij huilt. Dat kan komen omdat er enorme krachten aan het werk zijn wanneer een krokodil iets hard doorbijt, waardoor de traanbuizen samengeknepen worden en het zo net lijkt of hij huilt.

2. Gaat je haar sneller groeien als je het knipt?
Het haar knippen kan geen verschil maken omdat haar dood is. Er zijn experimenten gedaan, en daaruit blijkt dat haar niet sneller groeit, hoe vaak je het ook hebt afgeschoren. Haar groeit tot een bepaalde lengte en stopt dan. Daarom groeien je wenkbrauwen niet tot over je oogleden. Daarom zie je misschien ook dat een vriendin van je echt lang haar heeft, maar hoe lang jij ook wacht, jouw haar wordt gewoon niet langer. Het haar op je hoofd is geprogrammeerd om een bepaalde tijd te groeien, dan stopt het ermee en blijft het een tijdje zitten tot het uitvalt. Als je het toevallig knipt terwijl het in de groeifase zit, blijft het doorgroeien en daardoor zou je misschien kunnen denken dat het van knippen sneller gaat groeien. Maar het zou in hetzelfde tempo zijn blijven groeien, wat je ook gedaan had.

3. Hoe snel gaat de lucht door mijn neus als ik nies?
Er zit meer kracht in een nies dan je misschien denkt. Je kunt het geloven of niet, maar de lucht door je neus kan bij het niesen een snelheid van meer dan 150 kilometer per uur halen. Pijnreceptoren in de cellen aan de binnenkant van je bovenste luchtwegen worden geprikkeld door stof of slijm en zeggen dan tegen je hersenen dat ze je moeten laten niesen. De nies zelf is slechts een heel krachtige uitademing. Als de stembanden zich sluiten, stijgt de druk van de lucht in de borstkas, en de lucht kan dan plotseling naar boven ontsnappen richting de neus. Als je denkt dat 150 kilometer per uur veel is, moet je weten dat wanneer je hoest de lucht een snelheid van wel 950 kilometer per uur kan bereiken.

4. Groeien planten beter als je tegen ze praat?
Veel mensen denken van wel, maar andere mensen denken dat die lui een beetje gek zijn. Maar het is best mogelijk dat er een kern van waarheid in zit. Planten groeien beter wanneer ze meer kooldioxide krijgen. De hoeveelheid kooldioxide in gewone lucht is behoorlijk laag, maar de lucht die we uitademen bevat veel meer kooldioxide. Bij het praten tegen een plant adem je erop, waardoor hij extra kooldioxide krijgt. Maar om echt effect te hebben zou je waarschijnlijk enkele uren per dag tegen ze moeten praten en dat zou zeker een beetje gek zijn.

5. Hoe ver is het tot de ruimte?
Officieel worden mensen die naar een hoogte zijn geweest van meer dan tachtig kilometer astronauten genoemd, maar alleen omdat dit een handig getal lijkt. Er is geen echte scheidsgrens tussen onze dampkring en de (kosmische) ruimte, omdat de dampkring geleidelijk aan dunner wordt. Tot op ongeveer tachtig kilometer hoogte is de samenstelling ervan ongeveer hetzelfde als op het aardoppervlak, namelijk 78 procent stikstof en 21 procent zuurstof, hoewel de dichtheid van lucht veel kleiner wordt naarmate de hoogte toeneemt. Boven deze hoogte verandert de chemische samenstelling, en boven ongeveer tweeduizend kilometer bestaat de dampkring voornamelijk uit waterstof. Het is een interessante gedachte dat als je met een auto verticaal door de lucht kon rijden, je in minder dan een uur in de ruimte zou zijn.

6. Hoelang duurt het voordat je met de bus bij de zon bent?
Laten we zeggen dat de bus met een snelheid van ongeveer vijftig kilometer per uur rijdt en voor niemand stopt. De zon is 149,6 miljoen kilometer van ons vandaan, zodat de bus er dus 3.100.000 uren over zou doen, ofwel 129.167 dagen, ofwel 353 jaar, 321 dagen en 16 uren.

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

1

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

30.09.2017 - Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Lees meer
Download gratis een lief kaartje voor je broer of zus

28.09.2017 - Aanstaande zaterdag (30 september) is het Nationale Broer en Zus-dag. Tijd om jouw broer en/of zus in het zonnetje te zetten. Wij maakten verschillende kaartjes die je gratis kunt downloaden en printen.

Gratis kaartje

1

De Vriendin Woonspecial ligt nu in de winkels

27.09.2017 - Inspiratie voor jouw huis vind je nu in de nieuwste Vriendin Woonspecial. 62 pagina's binnenkijken, woontips van 5 woondeskundigen en ontdek de nieuwste trends.

Lees meer
10 feitjes om je maandagmiddag wat op te vrolijken

25.09.2017 - Zie je op tegen de donkere herfstdagen? Of voel je je even down? Lees dan snel deze feitjes even door. Deze vrolijke feitjes zorgen gegarandeerd voor een lach op je gezicht en maken deze grauwe dagen wat dragelijker.

Lees meer
Op dit Instagram-account vind je de meest bizarre schmink-voorbeelden

22.09.2017 - Halloween komt steeds dichterbij. Om alvast in de stemming te komen, delen we dit Instagram-account met bizarre beelden.

Zien!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Twee nieuwe gratis Vriendin-posters

18.09.2017 - In Vriendin komen iedere week mooie spreuken voorbij. Wil je een inspirerende poster ophangen? We stellen nu twee nieuwe posters gratis beschikbaar om te downloaden en/of te printen. Leuk om in een lijstje te doen.

Posters
Leuk nieuws: Mis(s) Mirande vlogt vanaf volgende week maandelijks voor Vriendin

14.09.2017 - Mis(s) Mirande neemt je vanaf volgende week mee in haar leven als Mis(s) 2017! Bekijk hier alvast een sneak preview van haar eerste vlog.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 107 |