Placeholder

Dit is het baasje van Abatutu uit De Wilde Stad

In de nieuwe documentaire De Wilde Stad bekijk je Amsterdam door de ogen van een kat. De grote ster in deze film is Abatutu. Zijn baasje richtte Catvertise op, een castingbureau voor dieren.

In de nieuwe documentaire De Wilde Stad bekijk je Amsterdam door de ogen van een kat. De grote ster in deze film is Abatutu. Zijn baasje richtte Catvertise op, een castingbureau voor dieren.

Vergeet Linda de Mol en Paul de Leeuw: Abatutu staat misschien wel net zo vaak in de spotlights!

Sabine is het baasje van Abatutu, Chui, Tibbe, Splunder, Jochie, Duppie, Jakkepoes en Hebbes. De katten ken je misschien wel uit meerdere films, series en commercials, zoals Achtstegroepers huilen niet en Dokter Tinus. Nu is Abatutu dus de grote ster in De Wilde Stad.

‘Ik schreef me in voor castingbureau, maar mijn katten werden geboekt en niet ik’

Eigen castingbureau voor dieren
Sabine: “Een regisseur zei ooit: ‘Het ligt nu aan de kat hoe laat we vanavond naar huis kunnen.’ Ik zei dat als ze naar mij zouden luisteren, het er binnen vijf minuten op zou staan. Vroeger was ik zo brutaal niet, maar tegenwoordig durf ik het wel te zeggen. De jarenlange ervaring die ik heb met het trainen van katten is belangrijk voor het resultaat. Ik schreef me ooit in bij een castingbureau en stuurde wat foto’s mee van mijn katten. Uiteindelijk werden zij geboekt en niet ik. Daardoor kwam ik op het idee om Catvertise op te richten.”

‘We overnachten weleens in een Hilton Hotel’

Overnachten in een Hilton Hotel  
“Mensen denken dat het vooral glitter en glamour is, zeker als ik weer eens met mijn katten in het Hilton Hotel mag overnachten. Maar het is vooral hard werken. Andere mensen schrijven bij mij hun dieren in, maar mijn eigen katten hebben in de loop der jaren ook heel veel gedaan. Ik train ze van jongs af aan door ze overal mee naartoe te nemen. Daardoor voelen ze zich snel ergens op hun gemak. En dat is belangrijk, want katten zijn de moeilijkste dieren om te trainen. Als een kat zich niet op zijn gemak voelt, gebeurt er niets. Er hoeft maar één verkeerde prikkel te zijn op de set en een kat heeft het gehad. Dan zie ik hem met z’n staart zwiepen en weet ik al hoe laat het is.”

Beloning met rundvlees 
“Jochie moest laatst in de korte film Speelman met Pierre Bokma in één take door een bos lopen, daarna om een huis heen lopen en vervolgens door een raam springen. Zoiets is zelfs voor een getrainde kat moeilijk. Maar ik zorg toch dat het lukt, meestal door ze te belonen met biologisch rundvlees.”

Interview uit Vriendin 40, 2013, door Marion van Es