Thuis

Dromenland

In ons leven hebben we maar liefst 150.000 dromen. Hoe komt het dat we dromen? En hebben dromen een betekenis?

Ook al denk je dat je vannacht niet gedroomd hebt, toch heb je zo’n 5 à 7 dromen gehad. Je zult ze soms niet allemaal herinneren, maar per nacht droom je zo’n 2 uur. Dit gebeurt in je REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movements, wat snelle oogbewegingen betekent. Dit is ook precies wat er gebeurt. Je hele lichaam is ontspannen, maar je hersenen zijn net zo druk bezig als overdag. Terwijl je je ogen dicht hebt, bewegen ze heen en weer. Dit komt omdat je aan het dromen bent en dingen ziet in je droom. Als je mensen wakker maakt in hun REM-slaap, herinneren ze vaak hun droom nog.

Vaak droom je over iets wat je hebt meegemaakt, of je droomt over iets waar je mee zit. Hiermee verwerken je hersenen je dag. Dromen lijken vaak levensecht. Wanneer je doorhebt dat je droomt, kun je alles doen wat je wilt. Dit zijn lucide dromen. In een lucide droom ben je je bewust van het feit dat je droomt en gewoon in bed ligt te slapen.

Sommige mensen geloven dat bepaalde elementen in je droom een betekenis hebben. Wanneer je bijvoorbeeld over poep droomt, kan het wel eens zo zijn dat je een grote geldprijs gaat winnen. Droom je over een adelaar, dan staat deze symbolisch voor je vader.

Benieuwd wat jouw droom betekent? Kijk dan op www.grotebeer.net

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Heb jij vaak lucide dromen?

Anoniem

Nee, helaas niet

Ben er nooit bewust van dat ik droom 😉

Nee, helaas niet

ik kan me zo goed als nooit een droom herinneren. ik heb wel eens begrepen dat er een klier/hormoon is die bij mij slecht werkt en dat ik daarom heel vaak de REM slaap mis. Vaak neem ik een kwart slaaptabletje in en slaap dan z’n uur of 4. ALS ik een droom herinner is het meestal geen leuke maar een angstige en zelden dezelfde.

Instagram