Placeholder

Waarom doet mijn tiener domme dingen? 3 verhelderende inzichten

Vraag jij je dagelijks vertwijfeld af hoe jouw tiener nu weer zo’n stommiteit kon uithalen? Lees deze drie verhelderende inzichten en je begrijpt je puber veel beter.

Vraag jij je dagelijks vertwijfeld af hoe jouw tiener nu weer zo’n stommiteit kon uithalen? Lees deze drie verhelderende inzichten en je begrijpt je puber veel beter.

Pubers zijn niet verslaafd aan sociale media
Ze zijn verslaafd aan elkaar. Volgens de Amerikaanse wetenschapper dr. Dana Boyd is het zo helder als wat: pubers zijn niet verslaafd aan sociale media, maar aan elkaar. Ze willen voortdurend met elkaar verbonden zijn. Dit geldt overigens sterker voor meisjes dan jongens. Omdat pubers een overvolle agenda hebben, is er nauwelijks vrije tijd om onbekommerd met hun vriendinnen af te spreken. Dankzij hun smartphones en tablets hebben ze toch een mogelijkheid om vriendschappen te onderhouden zonder fysiek samen te zijn. Het slechte nieuws is dat digitale technologie pubers beperkt in hun mogelijkheden om betekenisvolle persoonlijke relaties aan te gaan en negatieve aspecten van hun relatie vergroot. Wat er online gebeurt, weerspiegelt het echte sociale leven van de pubers. Meiden met al goede vriendschappen in de echte wereld gebruiken digitale communicatie om die vriendschappen te versterken. Meiden die in het echt moeite hebben om vriendschappen te sluiten of te onderhouden, krijgen ook online problemen. En voor alle gebruikers van de digitale communicatie geldt dat ze hun sociale vaardigheden minder goed ontwikkelen. Een advies: verbied smartphones en tablets op plekken waar je je sociale vaardigheden kunt oefenen: aan tafel tijdens het eten, op feestjes en al je met z’n allen als gezin in de auto zit.

Praat mét je puber in plaats van tegen je puber
Een normaal gesprek voeren met pubers, vinden veel ouders lastig. Of je moet de woorden eruittrekken bij zoon of dochter, of ze zetten direct de stekels op. Tea Adema hoort het vaak terug van ouders in haar praktijk voor kindercoaching. Jammer, want pubers willen volgens Adema best met hun ouders praten. Vaak ligt het aan de manier waarop we een gesprek aangaan met onze pubers. Als opvoedcoach gebruikt Adema zelf onder meer de communicatieregels van een methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg, ook wel de geweldloze communicatiemethode genoemd. “We communiceren vaak gewelddadiger met onze kinderen dan we beseffen. We gebruiken bijvoorbeeld zinnen als: ‘Je doet wat ik zeg’ of ‘Je denkt alleen maar aan jezelf’. Dat is praten tegen je puber, niet mét je puber. Praten is contact maken en dat is iets anders dan je zin proberen te krijgen.” Als ouder – zeker als het gaat om pubers – is het belangrijk om je eigen mening, je eigen zin voor je te houden. Geef je kind de tijd om zijn verhaal te doen, zonder in te breken, te oordelen of vooroordelen. Een puber vindt het fijn als hij of zij gehoord wordt. En merkt direct of je echt geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal. Alleen maar vragen stellen, voelt voor een puber al snel als een verhoor. Beter is bevestigend hummen en hoe-vragen stellen. Zoals: hoe was dat voor jou? Het levert vaak verrassende antwoorden op.

Pubers móéten puberen
Voor de ontwikkeling van pubers is het heel belangrijk dat ze kunnen experimenteren en leren zich zelfstandig te bewegen. Pubers moeten puberen. Ouders zullen in dat opzicht af en toe de teugels een beetje moeten laten vieren. In de praktijk vinden de meeste ouders dat hun kind vertrouwen moet verdienen. Terwijl pubers liever eerst vertrouwen krijgen, zodat ze vervolgens kunnen bewijzen dat ze het waard zijn. Een eeuwige bron van spanning. Opvoedcoach Tea Adema: als ouder mag je best laten weten dat je het lastig vindt, je puber los te laten. Benoem het gewoon: ‘Ik moet leren om ouder van een puber te zijn en je niet steeds maar te beschermen.’ Je puber waardeert het enorm als jij je kwetsbaar opstelt. Als hij dat vertrouwen beschaamt, door te liegen of te bedriegen, moet je hem daar natuurlijk op aanspreken: ‘Ga jij maar vertellen hoe je mijn vertrouwen weer gaat terugwinnen.’

Nog 7 verhelderende inzichten over het puberbrein vind je in Vriendin 9