Persoonlijke verhalen

Vriendin 49: Monique zamelt kerstkaarten in voor eenzame ouderen

Twee maanden geleden had ze het erover met een vriendin: Monique (50) wilde graag iets voor ouderen betekenen. Maar wat? “Ineens kreeg ik een ingeving: kerstkaarten inzamelen en die bij eenzame ouderen gaan bezorgen!” Ook jij kunt een of meerdere kerstkaarten sturen.

Monique: “Zorgen voor anderen; dat zit gewoon in me. Jarenlang werkte ik in de ouderenzorg. Eerst als afdelingshulp in de keuken en daarna, nadat ik daarvoor een opleiding had gevolgd, als ziekenverzorgster. In het verzorgingshuis waar ik werkte, zag ik dat er best veel ouderen zijn die weinig bezoek krijgen en zich eenzaam voelen. Ook al heb je kinderen, dan is dat nog geen garantie dat die je regelmatig komen opzoeken. Soms wonen kinderen te ver weg om vaak langs te kunnen komen. En dan zijn er natuurlijk ook ouderen die geen kinderen hebben. Het raakte me dat sommigen zo eenzaam zijn. Ik probeerde me in hen te verplaatsen: dan zit je daar, in je stoel, te hopen dat er iemand komt. Dat moet afschuwelijk zijn. Inmiddels werk ik niet meer in de ouderenzorg, maar als pedagogisch medewerkster op een kinderdagverblijf. Ik wilde na twintig jaar eens iets anders. Maar ouderen, en met name de eenzaamheid onder hen, dat blijft me bezighouden. Documentaires over ouderen hebben altijd mijn belangstelling. Net als het tv-programma als Waarheen, waarvoor?, waarin Gerard Joling en Gordon zich inzetten voor ouderen. Geweldig wat zij doen! Het liet me niet los: ik wilde ook iets voor ouderen doen, al was het maar iets kleins. Want uit ervaring weet ik dat je daarmee al verschil kunt maken. Alleen al door even bij iemand te gaan zitten en met aandacht naar iemand te luisteren, al is het maar vijf minuten, dat doet een mens goed.”

Enthousiaste reacties
“Samen met mijn vriendin zat ik die avond wat te brainstormen. Misschien kon ik, rond de feestdagen, iets voor ouderen inzamelen. Chocolade of thee misschien? En toen kreeg ik een ingeving: wat als ik nou eens kerstkaarten zou inzamelen en die bij eenzame ouderen in de Bilt en Bilthoven, waar ik woon, zou gaan bezorgen? Door social media worden er in de decembermaand elk jaar minder kerst- en nieuwjaarskaarten verstuurd. Zelf verstuur ik ze ook nog amper. Maar ouderen zitten vaak niet op social media en ontvangen zo bijna of helemaal geen kaarten meer. Terwijl ze het vaak juist heel leuk vinden om er eentje te krijgen."

Help mee! 
Wil je ook je een of meerdere kerstkaarten sturen, zodat Monique straks zo veel mogelijk eenzame ouderen blij kan maken? Stuur Monique een persoonlijk berichtje op Facebook. Hier vind je haar pagina. 

Je leest hier haar oproep terug:

Reageer op dit artikel

Instagram