Persoonlijke verhalen

Vriendin 36: Vera wil geen kinderen, haar moeder hoopt op kleinkinderen

“Mijn moeder weet niets van mijn sterilisatie”

Vera (34) is getrouwd met Marco (36), ze hebben geen kinderen. Om haar gelovige moeder niet te kwetsten, houdt Vera verborgen dat ze zich vier jaar geleden heeft laten steriliseren.

“Op mijn 23ste stapte ik voor het eerst naar de huisarts met het verzoek me te laten steriliseren. Ik kan niet tegen de hormonen van de pil of een spiraal. Ik krijg daar zulke zware migraines van, tot heftig braken aan toe. Met mijn eerste vriend Harm vree ik altijd met condoom en zaaddodende pasta. Maar ik vond het risico toch te groot.

Omdat ik er sterk van overtuigd was dat ik geen kinderen wilde en Harm het allemaal wel best vond, ging ik naar de huisarts voor een definitieve oplossing. Ik woonde toen op kamers, gelukkig hoefde ik niet naar de huisarts uit mijn geboortedorp. Dat was indertijd een ouderwetse dorpsdokter, waar mijn ouders en familie ook naartoe gingen. Bij hem had ik het onderwerp nooit aan durven kaarten.

De huisarts in de stad was een vrouw. Maar zij stuurde me weg: ik was te jong. Toen ik het drie jaar later nog eens probeerde, was ze wel heel meelevend, maar ze vertelde me dat gynaecologen uit principe geen sterilisaties bij vrouwen onder de dertig jaar uitvoeren. Ik moest geduld hebben: ‘Kom maar terug op je dertigste. Als je dan nog steeds geen kinderen wilt, help ik je met een verwijzing’. Intussen was ik alweer terug verhuisd naar mijn geboortedorp, maar de afspraak met de vrouwelijke huisarts stond. Ik nam me voor mezelf te ‘trakteren’ op de operatie, zodra ik mijn verjaardag had gevierd."

Lees het hele verhaal van Vera in Vriendin 36 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Zou jij eerlijk aan je moeder vertellen dat je geen kinderen wil, terwijl zij hoopt op kleinkinderen?

Ja, ik vertel altijd alles aan mij moeder

WIj hebben geen kinderen en mijn moeder en zus weten waarom we deze keus hebben gemaakt. Eerlijkheid vind ik erg belangrijk, zeker naar je ouders toe.

Ja, ik vertel altijd alles aan mij moeder

Eindelijk een verhaal over iemand die geen kinderen wil. Ik ben 31 en wil ook geen kinderen, dit weet ik ook al vanaf mijn 15e. Mijn man denkt er net zo over. Ik vind het alleen jammer dat dit niet zo geaccepteerd wordt. Ik heb altijd het gevoel dat ik mij moet verdedigen en mensen zeggen ook altijd; “jou tijd komt nog wel”. Mijn familie praat er niet over maar weet wel hoe wij erover denken, maar zolang ik de 40 nog niet bereik denken zij allemaal dat er nog wel kinderen komen. Heel jammer vind ik dat dus ik begrijp jouw verhaal heel goed en daarom vind ik niet dat je het aan je moeder moet vertellen over de sterrilisatie. Je weet haar reactie en accepteerd jouw beslissing dus niet. In het leven gaat het erom dat jij een gelukkig leven leidt en niet het leven leidt wat een ander voor jouw uitstippeld.

Instagram