Persoonlijke verhalen

Vriendin 3: Marjo’s zus stond na haar leven gezonde organen af

‘Mijn zus overleed, maar ze redde 5 levens’

De zus van Marjo (56) kwam om het leven na een noodlottige val van de trap. De man en kinderen van haar zus waren het erover eens dat ze haar gezonde organen af zou willen staan. “Ze heeft hiermee 5 levens gered. Ik ben onuitsprekelijk trots op mijn fantastische zus.”

Marjo: “Ik hoor mensen weleens hun wantrouwen uitspreken over de medische wereld. Ze zijn bang dat artsen organen al weghalen zonder dat iemand werkelijk dood is. Of dat artsen opzettelijk ‘de stekker eruit trekken’ omdat ze weten dat iemand geregistreerd donor is. Dat zijn allemaal angsten die misschien voorstelbaar zijn, maar ik heb zelf ondervonden dat ze ongegrond zijn. Pas als de hersendood definitief vaststaat, gaan artsen na of de overledene de wens had om zijn of haar gezonde organen af te staan. Op geen enkele manier wordt druk uitgeoefend op wie dan ook. Ik ben nog steeds onder de indruk van de zorgvuldige en respectvolle wijze waarop de donorprocedure plaatsvindt. Zelf sta ik al jaren geregistreerd als donor, het voelt vanzelfsprekend.”

Lees het hele verhaal van Marjo in Vriendin 3 en praat mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Sta jij geregistreerd als donor?

Ja, omdat...

ik mijn organen niet mee kan nemen. Ik zou graag willen dat andere mensen er blij mee worden, dat ze verder kunnen met hún leven. Er staan zoveel mensen op een wachtlijst. Weet uberhaupt iemand hoe zwaar het bijvoorbeeld is om drie keer in de week naar nierdialyse te gaan ? Dat je, ook als het erg warm is in de zomer, je een afgepaste hoeveelheid vocht tot je mag nemen ? Als we daar meer over nadenken, dan weet ik zeker dat er meer donoren zouden zijn. Zolang je zelf geen orgaan nodig hebt, knijp je je handen dicht. Maar als je het zelf nodig hebt dan wil je ook graag dat er donoren zijn !

Ja, omdat...

Ik eigenlijk vind dat iedereen dat zou moeten doen.

Nee, omdat...

….ik er gewoon op tegen ben. Alleen al het idee vind ik gruwelijk. Wens dan ook geen organen van iemand anders te ontvangen.

Ja, omdat...

ik dat vanzelfsprekend vind, zou zelf ook graag geholpen willen worden al de nood er is.;)

Ja, omdat...

Ik heb er dan toch niets meer aan…. als ik dan een ander leven kan redden is dat toch alleen maar mooi

Instagram