Persoonlijke verhalen

Vriendin 27: De zoons van Corine hebben autisme

Kinderen met autisme krijgen snel een stempel opgedrukt. Ze kunnen niet zelfstandig functioneren en de opvoeding is zwaar. Corine (41) en haar man Bart (39) hebben twee zoons Jensen (14) en Finn (10) met autisme. Ze vechten tegen deze stereotypen. “Door de jongens zo veel mogelijk uit te leggen kunnen ze steeds meer zelf.”

Corine: “‘Uw zoon gedraagt zich als een gewone puber, twijfelt u nooit aan de diagnose autisme?’ vroeg een psycholoog me onlangs. Een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen. Toen Jensen vier was, werd het syndroom van Asperger bij hem geconstateerd. Er volgden een aantal zware jaren met intensieve zorg waardoor ik sinds een paar maanden oververmoeid thuis zit. Maar dat heb ik er graag voor over, want door alle energie die mijn man en ik in Jensen hebben gestoken, heeft hij zich enorm ontwikkeld. Je merkt nog maar weinig van zijn stoornis. Laatst kwam hij wat later thuis, omdat zijn geodriehoek stuk was en hij een nieuwe moest kopen. Ik was echt ontzettend trots, want een paar jaar geleden had hij dat nog niet zelf kunnen bedenken.”

Lees het hele interview met Corine in Vriendin 27 en praat mee op het forum.
 

Reageer op dit artikel

Heb jij een kind met een vorm van autisme?

Ja

mijn 2 kinderen hebben beide autisme. we hebben nare tijden gehad maar dankzij Colette de Bruin gaat het hier een heel stuk beter!!!!!

Nee

Maar ik heb zelf autisme. Ik kan dit beamen: je kan je zelf ontwikkelen. Door een werkervaringsplaats heb ik mezelf ontwikkeld en ontdekt dat ik meer kan dan mensen (en ik zelf) verwachten. En dit initiatief is opgezet door een moeder van kinderen met autisme. Fijn dat er mensen op deze wereld zijn die in je geloven en zich inzetten. Die inzet is nooit voor niets. Alles kan je leren. Als kind kan je toch ook niet meteen fietsen, dat moet je toch ook leren

Ja

Ja, onze oudste heeft het aspergesyndroom. Hij heeft na een heel moeilijke jeugd en dus ook een een nare basisschoolperiode na zijn leven goed op de rails. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma ging hij naar de universiteit maar dat helaas een studievorm met te weinig structuur. Jaren later heeft hij met vallen en opstaan en veel hulp van de hogeschool, familie en ingehuurde deskundigen zijn opleiding aan de hogeschool in Deventer met geweldige resultaten afgerond. Nu heeft hij een goede baan maar nog wel steeds met ruggespraak.
Hij heeft ook zijn eigen woning maar ook hier kan hij hulp zoeken als het nodig is. De moraal: na wanhoop, verdriet en veel doorzettingsvermogen kan alles ten goede keren.

Ja

Onze oudste heeft het syndroom van asperge. Na een moeilijke jeugd en dus ook een heel moeilijke basisschool periode heeft hij het gymnasium met heel goed resultaat afgerond. De universiteit ging niet goed omdat hier te weinig structuur werd geboden. Vervolgens heeft hij een opleiding aan de hogeschool in Deventer weten af te ronden wel met extra hulp van O.a. Familie, leerkrachten, medeleerlingen en ingehuurde deskundige hulp.
Nu heeft hij een fijne reguliere baan, wel met weer ingehuurde deskundige voor de nodige ruggensteun. Ook heeft hij nu zijn eigen woning met ook hier de mogelijkheid om hulp in te roepen mocht dit nodig zijn. Het moraal: na veel verdriet, wanhoop maar ook veel doorzettingsvermogen durf ik te zeggen onze zoon is gelukkig.

Instagram