Placeholder

Vriendin 16: Anouk werd tijdens de operatie wakker uit narcose

‘Ik wilde schreeuwen, maar ik kon me niet bewegen’

‘Ik wilde schreeuwen, maar ik kon me niet bewegen’

Stel, je ligt op de operatietafel en je merkt dat de narcose niet goed werkt. Dat overkwam Anouk (44) toen ze onder het mes ging voor een hernia. Ze voelde dan wel niets, maar ze was klaarwakker. “Paniek gierde door mijn lijf. Ik hoorde alles. Betekende dit dat ik voorgoed verlamd was?”

Anouk: “Ik was 28, ik werkte bij een bank en ik wilde een kar met muntgeld onder een apparaat uit rijden. De kar liep vast in de opgekrulde vloerbedekking, dus ik gaf er een stevige ruk aan. Zelfs een collega een eindje verderop hoorde iets knappen in mijn rug: er scheurde een wervel. Opereren bleek helaas onvermijdelijk.
Ik keek reikhalzend uit naar de operatie, want de pijn was onverdraaglijk. Op de dag van de operatie reed een vriendelijke verpleegkundige me naar de OK, en ik voelde me in goede handen. Toen hij het infuus had aangelegd, zei de anesthesist: ‘Nu gaat u slapen’. Bewegingloos lag ik op mijn buik, alle gevoel trok weg uit mijn lichaam. Maar de aangekondigde deinende, slaperige sensatie bleef uit. Ik was klaarwakker.”

Lees het hele verhaal van Anouk in Vriendin 16 en praat mee op het forum.

Kun je awareness voorkomen?
Er zijn ziekenhuizen die tijdens operaties gebruikmaken van de BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG. Het dient als hulpmiddel om de diepte van een verdoving te bepalen. Hiermee wordt de narcose op zo’n zorgvuldige en gebalanceerde wijze toegediend, dat het risico op awareness wordt verkleind. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze geen BIS, maar een andere techniek: het meten van de concentratie anesthesiedamp in je uitademingslucht.

Jammer genoeg is er nog geen apparaat dat awareness met zekerheid voorkomt. Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt nu een nieuw waarschuwingssysteem voor anesthesiologen, waarbij een monitor niet alleen kleine bewegingen, hartfrequentie, hersencapaciteit en bloeddruk meet, maar ook zweet. Als een patiënt wakker is tijdens de ingreep, maar geen teken kan geven, zal hij namelijk stress hebben en waarschijnlijk transpireren. Voor de anesthesioloog kan dat een signaal zijn dat hij of zij wakker is. Wanneer dit systeem wordt ingevoerd, is niet bekend.