Persoonlijke verhalen

Roos (47): ‘Op salsales werd mijn man verliefd op een ander’

Roos (47) vond het heerlijk om met haar man naar salsales te gaan. Maar toen hij verliefd werd op zijn danspartner verliet hij haar. “Heel verdrietig dat het zo gelopen is”

Roos: “Het regende pijpestelen, op de avond waarop mijn leven totaal veranderde. Daarom waren we met de auto naar salsales gegaan. We waren net thuis, ik wilde uit de auto stappen toen Jaap het opeens zei – out of the blue. “Ik geloof dat we niet meer bij elkaar passen, we moeten maar uit elkaar.” Ik was verbouwereerd. We waren al van jongs af aan samen, al 25 jaar, en nu pasten we opeens niet meer bij elkaar? Dat was ook het eerste wat ik tegen hem zei. Ik zei ook dat hij niet voor mij praatte, dat ik dat helemaal niet zo voelde en dat ik helemaal niet zag dat we niet bij elkaar pasten of uit elkaar moesten.” 

Avondje samen
“Drie jaar vóór die vreselijke avond waren onze zoons Joshua en Pjotr veertien en twaalf. Ze waren groot genoeg om ze af en toe een avondje alleen te laten, vonden we. Dan hadden wij weer meer tijd voor elkaar. Jaap moest voor zijn werk weleens op reis naar Zuid-Amerika, waar mensen vaak op straat en in cafés salsa dansen. Hij wilde dat wel leren, zei hij. Jaap en ik hadden voordat de kinderen er waren altijd aan stijldansen gedaan, dat vonden we allebei leuk, en latin sprak mij altijd het meeste aan. Het leek mij geweldig om weer samen met Jaap op dansles te gaan, en dus begonnen we bij de salsaschool bij ons in het dorp. Lekker dichtbij, dan waren we in de buurt van de kinderen. De LA-style salsa die ze daar dansten, leek een beetje op het latin ballroomdansen dat we vroeger deden. Dat was hartstikke leuk en deden we een seizoen lang. Het beviel zo goed, dat we wel meer wilden. Na een jaar stapten we over naar een Cubaanse salsaschool. Aan het Cubaanse salsadansen moest ik wennen, omdat je daarbij steeds van partner moet wisselen. Ik was nog nooit zo dicht bij een andere man geweest. Ik vond het best intiem om een andere man aan zijn hand en arm vast te houden, dat maakte het eerst een beetje eng. Jaap zei een keer tegen een andere man tijdens het dansen: ‘Zeg, dat is wel mijn vrouw, hoor.’ Hij wilde even laten weten dat hij er was om mij te beschermen, denk ik. Maar na die eerste onwennigheid vond ik het al snel leuk.  

Niet zo aanstellen
“Toch denk ik achteraf dat we ons vanaf toen op een glijdende schaal bevonden. Jaap werd al snel daarna ook gevraagd om in te vallen bij beginnerscursussen, omdat er een tekort was aan mannen. Ook wilde hij opeens een cursus kizomba doen, een zwoele Braziliaanse dans. Niets voor hem, vond ik. Zelf wilde ik er niet heen, ik had al iets anders op die avonden. Het lijkt nu misschien naïef, maar ik vertrouwde hem nog steeds en vond het prima als hij met iemand anders zou gaan. Uiteindelijk ging hij met een vrouw die hij op een van die feestjes had leren kennen. Lia heette ze en ze woonde bij ons in het dorp. Toen hij die stap eenmaal had genomen om met Lia te gaan dansen, ging hij nóg vaker naar feestjes. Ook doordeweeks. En dan kwam hij heel laat thuis. Hij had altijd al meer energie dan ik, dus op zich kon hij dat best aan. Maar ik vertelde hem wel dat ik het niet leuk vond dat hij doordeweeks zo vaak midden in de nacht thuiskwam. Het leek wel of hij meer aandacht had voor salsa dan voor mij en de kinderen. Jaap wuifde dat weg. Ik moest me niet zo aanstellen, zei hij. En ik trapte erin.”

Vreemde sfeer
“Toen was daar dat salsaweekend in Brabant. Jaap wilde er graag heen en vroeg of ik mee ging. We zouden er op vrijdag naartoe gaan. Ik kon zelf pas om vijf uur weg omdat ik nog moest werken. Hij zou wel met Lia meerijden, zei hij. Toen ik om acht uur aankwam, was het feest al in volle gang. Ik was niet zo in de stemming na die lange autorit. Ik had een drukke werkweek achter de rug en dacht: wat doe ik hier eigenlijk? Toch sloeg ik me door de avond heen. Op zaterdag zouden we allemaal workshops hebben, wat ik wel leuk vond. Jaap had het zo geregeld dat hij met Lia in een workshop zat. ’s Avonds was er weer een salsafeest, waar iedereen zich helemaal voor had opgedoft. Lia had zich ontzettend uitgesloofd, ze had een gehaakt jurkje aan met een open rug die tot aan haar onderbroek kwam. Het was echt een beetje ordinair, ik vroeg me af waarom ze er zo bij liep. De sfeer voelde vreemd, ik voelde me niet lekker bij alles wat er gebeurde. Ik ben op tijd naar bed gegaan, terwijl Jaap nog lang doorging. De volgende dag was hij niet te genieten. Ik voelde een afstand tussen ons. Ik weet nog dat ik een huilbui kreeg, er speelde gewoon iets wat ik niet kon duiden. Kort daarna barstte de bom en werd opeens alles duidelijk.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 42 of praat mee op ons forum

Reageer op dit artikel

Instagram