Persoonlijke verhalen

In gesprek met minister Edith Schippers

Ze blijft relaxed als het bij haar thuis een puinhoop is. Zou nog steeds graag dierenarts willen worden. Is ontzettend blij met haar dochter. En… raakt niet uitgepraat over de zorg in Nederland. Een gesprek met Edith Schippers (51), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minister Edith Schippers komt in haar kamer met uitgestoken hand op me aflopen. ‘Is u al gevraagd wat u wilt drinken?’ vraagt ze beleefd. Ik vind het prettiger als ze ‘je’ zegt, en ik mag haar ook tutoyeren. Maar dan nog blijft Edith netjes en beleefd. Ze heeft het zo druk, dat ze geen tijd heeft om rustig te lunchen. Of ik er bezwaar tegen heb als ze tijdens het interview eet? Die lunch ziet er gezond uit: een glas sinaasappelsap, een fruitsalade en twee knäckebrödjes met kaas en tomaat – er is geen lekker vet broodje kroket te bespeuren. Maar we zijn hier dan ook op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Je houdt je al je hele werkende leven bezig met de zorg. Waar komt die interesse vandaan?
“Het is meer toeval dan iets anders. Na mijn studie werkte ik voor de VVD-fractie. Daar was iemand nodig die de zorgportefeuille ging doen en ik werd aangewezen. Ik wist niets van de zorg, dus ik vroeg me af of ik er wel de juiste persoon voor was. Maar mijn bazen vonden van wel. Dus toen heb ik een jaar lang ongelooflijk hard gewerkt om de zorg te begrijpen. En ik vond het meteen boeiend.”

Je hebt ooit gezegd dat het in jouw huis niet zo netjes hoeft.
“Ik ben makkelijk, en niet snel van streek als dingen in huis mislopen. Tegen vrouwen die denken dat ze altijd tien ballen in de lucht moeten houden – alles thuis goed regelen, sexy zijn, een goede vriendin zijn en dan ook nog eens vrijwilligerswerk doen – zou ik willen zeggen: joh, doe relaxed. Je kunt tóch niet aan al die eisen voldoen. En als er iets misgaat, lach er dan vooral om. Bij ons is het af en toe echt een puinhoop in huis. Dan zeg ik dat iedereen zijn spullen moet opruimen." 

Lees het hele interview in Vriendin 3, die vanaf morgen in de winkels ligt. 

Reageer op dit artikel

Instagram