Placeholder

Annemarie van Gaal: ‘Over grote aankopen denk ik een maand na’

We kennen haar van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Hierin adviseert Annemarie van Gaal (54) mensen hoe ze hun geldzaken weer op orde krijgen. Ze weet hoe het is om op zwart zaad te zitten: ooit was ze een alleenstaande moeder en moest ze elk dubbeltje omdraaien.

We kennen haar van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant. Hierin adviseert Annemarie van Gaal (54) mensen hoe ze hun geldzaken weer op orde krijgen. Ze weet hoe het is om op zwart zaad te zitten: ooit was ze een alleenstaande moeder en moest ze elk dubbeltje omdraaien.

Je bent inmiddels een autoriteit als het om financiën gaat. Hoe raakte je geïnteresseerd in geldzaken?
“Nadat mijn eerste man vertrok, had ik het financieel zwaar. Ik was een alleenstaande moeder zonder alimentatie en moest alles zelf doen. Ik ben gered door mijn kasboekje, waarin ik bijhield wat er binnenkwam en wat ik uitgaf. En ik ben óók gered door mijn eigen inzet, die maakte dat ik dacht: dan moet ik ’s avonds een bijbaantje nemen en zaterdagochtend gaan werken. Vakantiedagen spaarde ik. In plaats van op vakantie te gaan, ging ik drie weken werken voor een uitzendbureau en verdiende zo ‘dubbel’ geld. Het was lastig, maar die periode heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Als het je lukt tegen de stroom in te zwemmen, krijg je het gevoel dat je over water kunt lopen. Dat gevoel gun ik ook anderen, daarom wil ik mensen helpen.”

Hoe maakte je de omslag en kwam je uit die periode van armoede?
“Na vijf jaar knokken werd ik door de uitgeverij waar ik werkte gevraagd om naar Rusland te gaan waar we ook tijdschriften wilden opzetten. Dat was een grote stap, maar ook een nieuwe kans. Ik had het gevoel: als ik uit dit leven wil komen, moet ik een sprong in het diepe maken. Uiteindelijk
gingen mijn partner en ik daar verder in Rusland. Dat was soms vechten, we zijn zeven keer bijna kopje-onder gegaan. Maar uiteindelijk hebben we het bedrijf goed kunnen verkopen. Toen ik terugkwam in Nederland, zag ik hoe de maatschappij veranderde en hoe mensen daardoor in financiële problemen kwamen. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en met
anderen zelfhulpprogramma’s gaan maken.”
 

‘Je kunt uit de armoede komen, zoals ik, maar dat moet je wel willen’

 

Helpt het daarbij dat je zelf armoede hebt gekend? Weet je nog hoe dat was?
“Ja hoor, dat gevoel kan ik nog terughalen. Ik had een minuscuul huisje, niet meer dan veertig vierkante meter. Mijn zoon en ik hadden twee kleine slaapkamertjes. Eentje heb ik zelfs een keer aan Duitsers verhuurd. Die belden aan en vroegen waar ze in de buurt een ‘zimmer’ konden huren. Ik zei: ‘Hier!’ Ik ben met mijn zoontje in een eenpersoonsbedje gaan liggen en heb zo een zakcentje verdiend. Mijn ervaringen helpen zeker om anderen te helpen, maar het maakt ook dat ik geen medelijden met ze heb. Je kunt er uitkomen, zoals ik, maar dat moet je wel willen.”

Lees het hele verhaal van Annemarie van Gaal in Vriendin 18