Placeholder

5 vragen aan Heel Holland Bakt winnaar Hans Spitsbaard

Als je net zoals 3,4 miljoen andere Nederlanders de finale van Heel Holland Bakt hebt gezien, weet je dat Hans Spitsbaard (23) de winnaar van 2017 is. Na een aantal maanden, is zijn boek Leer bakken met Hans eindelijk te koop. Hmm…

Als je net zoals 3,4 miljoen andere Nederlanders de finale van Heel Holland Bakt hebt gezien, weet je dat Hans Spitsbaard (23) de winnaar van 2017 is. Na een aantal maanden, is zijn boek Leer bakken met Hans eindelijk te koop. Hmm…

Je boek is eindelijk af, hoe voel je je?
‘Opgelucht en blij! Het is natuurlijk een behoorlijke klus om een boek te schrijven. Ik ben er ongeveer drie maanden mee bezig geweest. In het boek komen de helft van de recepten uit het programma en de andere recepten zijn nieuw. Het was wel een ontzettend gaaf project. Ik mocht de hele dag doen wat ik leuk vind, en dat is bakken.’

Waarom heet het boek Leer bakken met Hans? Is het boek alleen bedoeld voor beginnende bakkers?
‘Nee hoor, het boek is voor iedereen. Dus zowel voor beginnende bakkers als voor gevorderde bakkers. Het boek heet Leer bakken met Hans omdat ik het leren wil benadrukken. Als je de stappen in het boek goed volgt, kun je heel veel bereiken als je dat leuk vindt. Veel dingen zijn uitdagend, maar ik denk dat iedereen het kan. Bovendien staat boven elk recept de moeilijkheidsgraad. Hierdoor kunnen mensen zelf kiezen waar ze mee beginnen.’

Wat is je meest favoriete recept uit je boek?
‘Ik denk toch wel Frisse Liefde. Deze taart met aardbeien heb ik in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt gemaakt. Het lijkt een beetje op een vierkante frasier. Ik heb ‘m gedecoreerd met marsepein, rozen en witte chocoladekrullen. Dit recept heeft veel weg van de Franse patisserie. Het is een klassiek taartje met een moderne draai.’ Het recept voor Frisse Liefde vind je hier.

Twee vragen van onze lezeressen

Sylvia: met welke beroemde bakker zou jij graag een keer willen samenwerken? 
‘De Franse patissier Christophe Adam, ook wel ‘Eclair de génie’ genoemd. Hij maakt de mooiste eclairs ter wereld. Al een paar maanden ben ik aan het stuntelen met eclairs en ze worden nooit zo mooi als die van hem. Ik zou zijn geheim wel willen weten.’

Adrie: wat was je grootste misbaksel? 
‘Dit klinkt heel stom: een monchoutaart. Die heb ik een keer op het randje van het aanrecht gezet om verder af te werken en toen is ‘ie gekanteld en naar beneden gevallen. Los daarvan gaat er weleens wat fout als je thuisbakker bent, ook bij mij. Dan gebruik ik bijvoorbeeld te weinig gelatine en dan loopt alles uit. Maar vieze smaakcombinaties heb ik nooit echt gemaakt, misschien moet je daar een gevoel voor hebben.’

Kun je niet wachten met bakken? Hans is zo lief om een van zijn verbeterde recepten uit Heel Holland Bakt en zijn boek te delen. Namelijk: Beer & Brownies. Lekker! Klik hier.