Heftig: 17-jarige Maëlle overleden aan de gevolgen van de tamponziekte

In België is de 17-jarige Maëlle overleden aan de gevolgen van het ’toxische shock syndroom’ (TSS), ofwel de ’tamponziekte’. Haar moeder Laurence Hunnay wil andere vrouwen waarschuwen.

In België is de 17-jarige Maëlle overleden aan de gevolgen van het ’toxische shock syndroom’ (TSS), ofwel de ’tamponziekte’. Haar moeder Laurence Hunnay wil andere vrouwen waarschuwen.

Sportief meisje

Op Facebook doet Laurence een dringende oproep aan jonge meiden, artsen en verpleegkundigen en waarschuwt hen voor de risico’s van tampons. “Onze Maëlle was een sportief meisje, dat zin had in het leven en nog zoveel plannen had”, aldus de moeder. “Maar ze heeft ons in minder dan 48 uur tijd verlaten, door een toxische shock die is veroorzaakt door een tampon. Afgelopen dinsdag is ze met de eerste symptomen naar de dokter gegaan. Het is voor ons onaanvaardbaar dat het zo snel is gegaan.”

‘Griep’

Afgelopen maandag begon Maëlle zich ziek te voelen. “Ze was net teruggekeerd van het sporten, rond 20.00 uur ’s avonds. Ze zag er perfect gezond uit. Maar later op de avond kreeg ze koorts en begon ze over te geven. We dachten dat het griep was.”

“Vroeg in de ochtend hebben we de dokter gebeld”, vervolgt Laurence. “Hij dacht ook dat het een griepje was en schreef een behandeling voor. Maar niets hielp. Het werd zo erg dat we dezelfde dag nog een ambulance hebben gebeld.”

De ‘ernstige griep’ die het meisje dacht te hebben, verbeterde niet. Hierop werd ze overgebracht naar de intensive care van een ander ziekenhuis, waar de diagnose TSS werd gesteld. Toch was het al te laat, want de artsen konden niets meer voor haar doen. Wanneer de ziekte eerder was herkend, had antibiotica misschien nog kunnen helpen.

Wat is TSS?

Een ’toxische shock’ komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor. De heftige aandoening kan ontstaan wanneer bacterieën die van nature voorkomen in de vagina bepaalde gifstoffen afscheiden. Het gaat dan vooral om stafylokokken en streptokokken. “Die bacteriën kunnen zich gaan vermenigvuldigen in een situatie waarin bloed begint te ‘broeden’ zoals bij het gebruik van een tampon”, vertelt gynaecoloog Hendrik Cammu in een interview met het AD. “Als je die te lang laat zitten, vergroot dat de kans op afscheiding van die toxines. De stofjes besmetten via het bloed het hele lichaam. Dat gaat gepaard met een snel verlagende bloeddruk waardoor de organen te weinig bloed krijgen.”

Hoelang je een tampon precies kunt inhouden, is volgens de specialist lastig te zeggen. “Dat hangt af van hoeveel je menstrueert op een bepaald moment. In het algemeen wordt aangeraden een tampon niet langer dan acht uur te gebruiken.”

Bron: AD

Lees ook: ‘jongensmoeder’ Barbara wilde per se een dochter, dus liet ze zich behandelen in het buitenland