Placeholder

Foto’s

Het is weer zover: de paspoorten van Anqelique en Kyra moeten worden verlengd. Gelukkig hoeft Angelique geen paspoortfoto te maken, maar Kyra wel.

Het is weer zover: de paspoorten van Anqelique en Kyra moeten worden verlengd. Gelukkig hoeft Angelique geen paspoortfoto te maken, maar Kyra wel.

Kyra is gek op foto’s maken. Te pas en te onpas steelt ze mijn telefoon om stiekem ergens in een hoekje selfies te maken of staat ze breed lachend te poseren voor de camera. Ook bij de schoolfoto heb ik nooit te klagen en staat mevrouwtje met een brede lach op de foto geposeerd. En dat niet één keer! Al een aantal jaar achter elkaar zie ik een 6-tal foto’s voorbij komen van mijn dochter, waar ik een keuze uit moet maken. Poserend als een echt fotomodel, met haar hand in haar zij, steelt ze de spotlights met een blije fotograaf als gevolg. Mijn portemonnee is aan het einde van de rit echter minder blij, maar ja..

Maar nu is het tijd om onze paspoorten te verlengen. Ik heb vorig jaar al mijn rijbewijs verlengd, dus ik hoef gelukkig niet meer op de foto. In tegen stelling tot mijn dochter, vind ik het verschrikkelijk om op de foto te gaan. Dus alleen van Kyra moet er een foto worden genomen. Onderweg naar de fotograaf heb ik haar al uitgelegd dat dit een hele andere foto wordt dan bij de schoolfotograaf en dat ze er rekening mee moet houden dat ze niet mag poseren en ook niet mag lachen. Maar echt geloven doet ze mij niet. Dus eenmaal bij de fotograaf in de winkel, krijgt de arme man een heel vragenvuur op zich af. “Meneer? Mijn mama zegt dat ik niet mag lachen op de foto? Vindt u dat stom dan?” De arme man weet zich geen houding te geven en vertelt haar maar snel dat hij niet de regels van de pasfoto’s heeft gemaakt en dat ze anders maar een brief moet sturen naar de baas van de paspoorten. Teleurgesteld gaat Kyra op een krukje zitten en zucht; “Nou.. maar ik lach zo graag!” Op dat moment pakt de fotograaf zijn kans en maakt de meest verschrikkelijke foto die ooit van mijn kind is gemaakt. Mijn altijd vrolijke Kyra staat op de foto alsof ze nog nooit een dagje heeft gelachen. En dat allemaal voor op een paspoort. Kyra is op zijn zachtst gezegd niet echt blij met het eindresultaat. En dan niet omdat ze de foto net zo lelijk vindt als ik, maar omdat ze niet heeft mogen poseren en niet heeft mogen lachen. De rest van de dag mag iedereen horen dat de fotograaf 'echt vet stomme foto’s' heeft gemaakt, maar het is niet zijn schuld. Het moest van de baas van de paspoorten!