Placeholder

Hoe verwijder je een teek?

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, heb je meer kans om te worden gebeten door een teek. Deze kleine beestjes zijn namelijk gek op ontblote lichaamsdelen. Erg vervelend, want ze kunnen de nare ziekte van Lyme overbrengen…

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, heb je meer kans om te worden gebeten door een teek. Deze kleine beestjes zijn namelijk gek op ontblote lichaamsdelen. Erg vervelend, want ze kunnen de nare ziekte van Lyme overbrengen…

Als jij heerlijk aan het tuinieren bent of een wandeling maakt in de natuur, ligt een tekenbeet altijd op de loer. Je kunt de kans erop wel beperken door een pet te dragen en een lange broek in je sokken te doen, maar met mooi weer kan dit natuurlijk erg warm zijn. Bovendien ben je er dan nog steeds niet helemaal zeker van dat het kleine vervelende beestje je niet te pakken krijgt. Het is daarom altijd verstandig om jezelf en je kinderen te controleren op een tekenbeet als jullie in de natuur zijn geweest. Vooral kinderen hebben met hun speelse gedrag zo een gemene beet te pakken.

Wat als je een tekenbeet bij iemand ontdekt? Het is van belang dat het beest zo snel mogelijk wordt verwijderd, liefst binnen 24 uur. De huisarts kan dit doen, maar je kunt het ook goed zelf, als je rustig te werk gaat. Vriendin geeft tips:

  • Ga voorzichtig en rustig te werk. Ga niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen in de teek. Dan loop je het risico dat de teek zijn maag leegt in je bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren van dien.
  • Ga niet aan de gang met olie, zalfjes, vuur of alcohol, hiermee vergroot je besmettingsgevaar.
  • Neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees de gebruiksaanwijzing altijd goed.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Als er alleen nog een beetwondje over is mag je wél met alcohol of jodium aan de slag. Kies voor een variant met 70%.
  • Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent in je agenda, zodat je deze altijd kunt terugvinden als er toch complicaties optreden.