Placeholder

Versla je innerlijke koekiemonster

Heerlijk, een lekker tussendoortje, maar helaas: meestal niet zo gezond. Met deze tips stil je je trek vóórdat je een greep doet in de koektrommel!

Heerlijk, een lekker tussendoortje, maar helaas: meestal niet zo gezond. Met deze tips stil je je trek vóórdat je een greep doet in de koektrommel!

Elke van der Pol, diëtiste bij Voedingsadvies & Coaching, geeft drie redenen voor het ontstaan van trek:

1. Door een interne, lichamelijke prikkel. Een aantal uren na je lunch is je bloedsuikerspiegel op z’n laagst en dan krijg je een signaal dat je weer wat moet eten. De oplossing hiervoor is simpel: plan in de middag (rond 15.30 uur) nog een tussendoortje in zoals bijvoorbeeld 1 of 2 crackers of 1 boterham met beleg, een mueslibol, een mueslireepje of een banaan.

2. Door een interne emotionele prikkel. Dit kan gebeuren als je je bijvoorbeeld verdrietig voelt of moe bent van een dag hard werken. De oplossing hiervoor is niet zo makkelijk maar het is in ieder geval belangrijk om eerst na te denken waar je behoefte aan hebt. Als je vermoeid bent is dat even een beetje rust of een ‘break’ van je werk (door bijvoorbeeld een kopje thee te gaan pakken of een ommetje te maken). Als je verdrietig bent kan je bijvoorbeeld een vriendin bellen zodat je dat gevoel kan uiten. Grote kans dat daarna de behoefte aan koekjes als sneeuw voor de zon is verdwenen!

3. Door externe prikkels zoals een snoeppot die op kantoor staat of een schaal met koekjes thuis. Dit is het makkelijkst op te lossen: opbergen die handel!

En soms heb je ook gewoon echt zin in een koekje. Om je interne koekiemonster tevreden te stellen moet je hem wel af en toe wat gunnen. Haal bijvoorbeeld een lekkere koek bij de bakker of neem 2 tot 3 kleine koekjes, ga er echt even lekker voor zitten en geniet ervan (oftewel: geniet, maar met mate!).