Placeholder

Niet iedere opschepper een narcist

Mensen die zich arrogant gedragen of veel opscheppen noemt men vandaag de dag al snel een narcist. Maar wat is narcisme nu eigenlijk?

Mensen die zich arrogant gedragen of veel opscheppen noemt men vandaag de dag al snel een narcist. Maar wat is narcisme nu eigenlijk?

De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft in zijn verlangen naar de persoon die hij in het water weerspiegeld ziet. Iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is heeft echter niet automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze diagnose moet worden gesteld door een specialist, zoals een  psychotherapeut of psychiater.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en hebben veel bewondering van anderen nodig. De ander naar beneden halen en zichzelf verheffen is het meest opvallende gedrag van patiënten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze hebben een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen. Dit geldt zelfs voor familieleden en vrienden. In Nederland zijn overigens geen eenduidige cijfers bekend van het aantal mensen met de officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’”

Het Fonds Psychische Gezondheid merkt dat vooral naasten van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis op zoek gaan naar informatie en hulp. Op de website van het Fonds staat deze informatie, maar daarnaast ook een test die helpt narcistische kenmerken te herkennen.

Benieuwd of jij of iemand die je kent een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft? Doe de test!
En als iemand in je omgeving narcisme heeft, vind je hier tips.

Heb je na het lezen van deze informatie het vermoeden dat je zelf narcistische kenmerken hebt of wellicht iemand in je omgeving? Het is altijd goed om hier met iemand over te praten, zoals je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een psychotherapeut of psychiater.