Placeholder

Weet jouw kind alles al over seks?

Je vindt het misschien niet makkelijk, maar het geven van goede seksuele voorlichting aan je kind is superbelangrijk. Deze 3 tips helpen je erbij.

Je vindt het misschien niet makkelijk, maar het geven van goede seksuele voorlichting aan je kind is superbelangrijk. Deze 3 tips helpen je erbij.

1. Praat niet over jezelf
De grootste valkuil van ouders is dat ze seksuele voorlichting benaderen vanuit hun eigen volwassen beleving. Met alle goede en slechte ervaringen die ze in hun leven hebben opgedaan. Het is gekleurd en daarmee doen ze hun kinderen tekort, vindt puberdeskundige Marina van der Wal. “De vragen van je kind gaan niet over jou. Ouders moeten ook niet meteen een belerend vingertje opsteken. Zo van: kijk uit voor dit, kijk uit voor dat.” 
Stel vragen. Maar let op, ook aan vragen zitten grenzen. Van der Wal: “Je vraagt bijvoorbeeld niet aan je puber of hij of zij al masturbeert. Gun je kind zijn privacy, dat is iets heel normaals. Zwijg ook over je eigen slaapkamergeheimen. Echt een no-go in een ouder-kindrelatie.” 

2. Stel open vragen  
Als we het over seksuele opvoeding hebben, is het belangrijk wat je zegt, maar zeker ook hóe je het zegt. Door open vragen te stellen, nodig je je kind uit iets te vertellen. Ben je verliefd? Hoe voelt dat voor jou? Wat weet je over sexting? Vaak bereik je daar net iets meer mee. 

3. Accepteer dat de wereld verandert
Ouders moeten accepteren dat de wereld verandert en dat er tegenwoordig dingen gebeuren die zij niet begrijpen. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 58 procent van alle jongeren aan sexting doet. Veel ouders schrikken van dit cijfer. Zij zien sexting als een onwenselijk of zelfs gevaarlijk fenomeen. Toch is het belangrijk dat kinderen ermee leren omgaan, vindt Marina van der Wal. “Praat erover. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij nooit naaktfoto’s van zichzelf verspreidt waarop hij herkenbaar in beeld is.”

Kijk voor nog 7 tips in Vriendin 15

Vriendin geeft 10 exemplaren van Vrij(be)wijs van Marina van der Wal en Bram Bakker weg. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in!