Placeholder

10 redenen om anderen vaker gedag te zeggen

Qmusic-dj Niek van der Bruggen riep 3 november uit tot ‘Nationale zeg eens hoi dag’. We doen het dan ook te weinig: een vreemde op straat gedag zeggen. Waarom eigenlijk? Wij geven 10 redenen om eens ‘hoi’ te zeggen tegen vreemden.

Qmusic-dj Niek van der Bruggen riep 3 november uit tot ‘Nationale zeg eens hoi dag’. We doen het dan ook te weinig: een vreemde op straat gedag zeggen. Waarom eigenlijk? Wij geven 10 redenen om eens ‘hoi’ te zeggen tegen vreemden.

1. Het geeft je een goed gevoel
Als je iemand begroet en je krijgt hier een brede glimlach voor terug, kan dit je een goed gevoel geven. Contact met mensen maakt ons nou eenmaal gelukkiger. Probeer het zelf maar eens uit. Leuker dan op je smarktphone kijken, toch? 

2. Je geeft iemand anders een goed gevoel
Met een glimlach kun je iemand anders het gevoel geven dat het ook anders kan en dat je bereid bent om deze persoon aandacht te geven. 

3. Het hoeft niet raar te zijn
Weinig mensen zeggen vreemden gedag. Omdat je de ander niet kent bijvoorbeeld. Maar als je dezelfde personen iedere dag in de supermarkt ziet, kun je best gedag zeggen toch? Wie weet kun je daarna meteen een praatje maken. 

4. Soms is het ongepast om niks te zeggen
We snappen dat je het vreemd vindt om een vreemde op straat gedag te zeggen, maar soms is het ongepast om je mond te houden. Als je de wachtkamer van de huisarts of tandarts binnenstapt bijvoorbeeld. 

5. Mensen in de buurt weten beter wie je bent
Zeg je in je woonwijk nooit iemand gedag? Als je dit vaker doet, weten buurtgenoten beter wie jij bent en misschien kun je wat vaker een praatje maken met die lieve vrouw die aan de overkant woont. Wedden dat het dan nog gezelliger wordt in jouw straat? 

6. Je probeert de buurt gezelliger te maken
Door mensen te begroeten, maar je de buurt gezelliger en positiever. Zoals Niek van Q-Music in 2014 op AD.nl zei: 'We zijn met z'n allen veel te druk bezig met onszelf of bijvoorbeeld onze telefoon. Ik hoop dat ik met dit initiatief een klein beetje kan bijdragen aan een gezelliger en positief Nederland, want hoe leuk is het dat iemand je spontaan gedag zegt! Kleine moeite, groot plezier lijkt me.'

7. Sommige mensen voelen zich eenzaam
Veel mensen zijn eenzaam. Ouderen bijvoorbeeld. Door hen gedag te zeggen op straat, krijgen zij het gevoel dat ze meetellen. 

8. Je leert hierdoor spontaner te worden
Ben je erg verlegen? Hoe vaker je vreemden gedag zegt, hoe minder eng het wordt. Goede oefening dus om spontaner over te durven komen. 

9. Niet iedereen zal 'hoi' terugzeggen, nou en? 
Dat moeten zij lekker zelf weten. Jij hebt in ieder geval geprobeerd om vriendelijk te zijn. Wie weet zet je ze wel aan het denken. 

10. Als één schaap over de dam is… 
We zijn het in Nederland helemaal niet meer gewend om vreemden gedag te zeggen, maar hoe meer mensen dit doen, hoe gezelliger het wordt.