Placeholder

8 redenen om buiten te sporten

Ook al is het koud, ga lekker naar buiten met je hardloopschoenen! Hieronder vind je 8 redenen die je kunnen overhalen.

Ook al is het koud, ga lekker naar buiten met je hardloopschoenen! Hieronder vind je 8 redenen die je kunnen overhalen.

Het is razend populair: sporten in de buitenlucht. Steeds vaker zien we mensen trainen met behulp van outdoor fitnessapparaten. Ook zijn er talloze sportgroepen die buiten trainen. Dat is maar goed ook, want het is erg gezond en leuk om te doen!

Hieronder lees je waarom buiten sporten zo gezond is.

1. Vitamine D in de winter

Je vangt meteen daglicht (en dus vitamine D), ook als het bewolkt is. In de winter komen veel mensen al snel vitamine D tekort. De zon schijnt natuurlijk minder, maar als het veel regent ben je eerder geneigd om binnen te blijven tijdens je lunchpauze. 

2. Goed voor je longen

Ga je buiten de stad sporten? Dan adem je schone lucht in en dat is goed voor je longen. In de stad heb je wat meer last van luchtverontreiniging, zoals Volkskrant in 2014 schreef. In dit artikel werd wel geconcludeerd dat de voordelen van beweging gelukkig zwaarder wegen dan de nadelen van de luchtverontreiniging en dat sportscholen ook niet altijd even gezond zijn als het gaat om de luchtventilaties.

3. Minder snel ziek

In sportscholen huizen vaak bacteriën. Volgens het Zilveren Kruis (2015) kun je hierdoor sneller last krijgen van griep, verkoudheid, of zelfs schimmels op je huid. Dit laatste wordt veroorzaakt door mensen die de apparaten na een oefening niet schoonmaken of op blote voeten lopen. In de buitenlucht heb je van deze bacteriën geen last. 

4. De omgeving is leuk

Binnen raak je volgens het Zilveren Kruis (2015) wat sneller verveeld. In de buitenlucht is er veel meer te zien. Denk aan de natuur en voorbijgangers. Hierdoor raak je minder snel verveeld en houd je de workout dus langer vol.

5. Je kunt grotere uitdagingen aangaan

Buiten sporten is altijd een avontuur. Wat ga je deze keer doen? Misschien kom je outdoor fitnessapparaten tegen, een stijle heuvel om omhoog te klimmen of een gevallen boomstam waar je overheen kunt springen. 

6. Minder stress

Door buiten te bewegen komt er een hormoon vrij, namelijk endorfine. Hier word je blij van. Het kan je helpen om zorgen los te laten. 

7. Goed voor je portemonnee

Je hebt geen dure kosten voor de sportschool. Heb je onvoldoende discipline om zelfstandig buiten te sporten? Geef je op bij een outdoor sportgroep. Je betaalt dan vaak een voordelige prijs en je hebt toch een afspraak staan met een trainer. Die kun je niet in de kou laten staan, toch? 

8. Je hebt alle tijd

Kom je op rottige tijden uit werk of kun je door een andere reden niet gemakkelijk naar een sportclub of -school? Als je buiten sport, bepaal jij wanneer je gaat! Een app of groepje kan je motiveren om ook echt te gaan.

Webredacteur Melissa: 

‘Ik probeer elke week mee te doen aan een uur bootcamp. Als de regen tegen de ramen stort, denk ik: nee ik ga niet. Maar na een uurtje bikkelen en een warme douche, voel ik me enorm energiek. Ik merk ook dat mijn weerstand is verbeterd sinds ik in de buitenlucht sport. En dat door 1 uurtje in de week!’ 

Lees ook: Dit zijn de leukste buitensporten

Bronnen: arendse.nlleontien.nlvolkskrant.nlzilverenkruis.nl