Placeholder

Zelf pasta maken

Pasta zelf maken is niet moeilijk, geeft veel voldoening en het resultaat is veel lekkerder!

Pasta zelf maken is niet moeilijk, geeft veel voldoening en het resultaat is veel lekkerder!

Het liefst gebruik je “tipo 00” bloem, of “farina di grano tenero”, wat “bloem van zachte graan” betekent. Dit is zeer fijngemalen bloem, ideaal voor een elastisch en sterk deeg en ook gebruikt voor pizza’s en taarten. De bloem is online of bij delicatessenwinkels verkrijgbaar en soms bij beter gesorteerde supermarkten. Een goede vervanging voor “00” bloem is patentbloem. Als je het deeg iets steviger wilt maken, kun je ook een beetje griesmeel gebruiken.

Het recept
Voor 4 personen heb je 300 g bloem, 3 eieren en een beetje zout nodig. Maak het deeg als volgt:

Meng de bloem met het zout en stort dit als een klein bergje op een schoon werkvlak. Maak in het midden een kuil en breek daar de eieren in. Klop de eieren los met een vork in de kuilt en meng de bloem er met ronddraaiende bewegingen beetje bij beetje door. Bestuif je handen daarna met bloem en kneed het deeg in 10-15 minuten tot het zacht en elastisch is. Als het te droog is, voeg je een beetje water toe en als het te vochtig is wat meer bloem. Pastadeeg kun je ook prima in de keukenmachine maken. Doe alle ingrediënten in de kom van de machine en druk op de pulse-knop totdat er een bal ontstaat, haal het deeg uit de kom en kneed het verder op je werkvlak. Vorm het deeg daarna tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten. Verdeel het deeg in vier stukken (leg de andere stukken terug in de koelkast om uitdrogen te voorkomen) en rol elk stuk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dun vel. Snij daarna in de gewenste vorm. Voor pastaslierten rol je het deeg losjes op en snij je er repen van. Om plakken te voorkomen, bestuif je de gesneden pasta met bloem.

Uitrollen en snijden
Met een pastamachine is het uitrollen en snijden van deeg wat makkelijker. Rol het deeg en paar keer door de wijdste stand en zet vervolgens de rollen van de machine steeds dichter bij elkaar. Zorg dat je het deeg regelmatig met bloem bestuift, zodat het niet op de machine gaat plakken. 

Vers gemaakt deeg kun je een dag in de koelkast bewaren en de volgende dag bereiden, maar verse pasta eet je het liefst meteen op.