Placeholder

Variatie op melk

Plantaardige melk drinken heeft zo z’n voordelen. Je hebt niet alleen de keuze uit sojamelk, er zijn nog meer varianten. Vriendin legt je de verschillen uit.

Plantaardige melk drinken heeft zo z’n voordelen. Je hebt niet alleen de keuze uit sojamelk, er zijn nog meer varianten. Vriendin legt je de verschillen uit.

Naast sojamelk en amandelmelk, toch wel de bekendste plantaardige melksoorten, bestaat er ook granenmelk. De naam zegt het al: deze melk wordt gemaakt van granen. Ze hebben weliswaar minder eiwitten en meer koolhydraten, maar zijn een goede keuze voor bijvoorbeeld mensen met een lactose-intolerantie. 

Rijstmelk
Deze drink heeft een neutrale maar frisse smaak en is mooi wit van kleur. Hij wordt gemaakt van water en rijstextract. Soms worden daaraan nog zonnebloemolie, suikers, calcium en vitamines toegevoegd.

Havermelk
Havermout heeft een goed imago en deze drink wordt steeds populairder. Haver is glutenvrij, maar tijdens de verwerking komt het vaak in contact met tarwe. Er zit dus geen glutenvrije garantie op. 

Speltmelk
Nog een graan dat populair is, is spelt. Spelt is een variant van tarwe, maar bevat wat minder gluten. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom verdragen dit daardoor beter. Speltmelk is gemaakt met water, spelt, zonnebloemolie en een beetje zeezout.

Overigens heten plantaardige soorten melk geen melk. De term melk is beschermd en mag alleen gebruikt worden als het melk is van een dier (meestal koe of geit). In de winkel zul je dus eerder rijstdrink, haverdrink en speltdrink vinden.

Plantaardige melk heeft niet dezelfde smaak als melk van een koe, maar er zijn genoeg varianten om er eentje te kiezen die jij lekker vindt. Er zijn verschillende winkels waar ook drinks te koop zijn met een mix van ingrediënten, zoals kokos-rijst, amandel-rijst of granen-soja.