Placeholder

Koken zonder suiker

In bijna alles zit suiker. Niet alleen in frisdranken en appeltaart, ook in brood, pasta en soep. Al met al eten we dagelijks een behoorlijke hoeveelheid suiker. Om iets minder binnen te krijgen, heeft Vriendin een paar vervangers voor je op een rij gezet.

In bijna alles zit suiker. Niet alleen in frisdranken en appeltaart, ook in brood, pasta en soep. Al met al eten we dagelijks een behoorlijke hoeveelheid suiker. Om iets minder binnen te krijgen, heeft Vriendin een paar vervangers voor je op een rij gezet.

Suiker, de duivel in je dieet

Je kunt voor je gevoel nog zo gezond eten, suiker is en blijft een boosdoener. Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat suiker in heel veel producten zit en een echte dikmaker is. Daarom wordt suiker ook wel de duivel in je dieet genoemd. Natuurlijke zoetstoffen daarentegen bevatten weinig tot geen calorieën en zijn niet slecht voor je tanden, zoals gewone suiker dat wel is. Wil je op je lijn letten, maar toch nog lekker blijven genieten van de zoete smaak in je voeding, dan is zoetstof de perfecte vervanger.  

Brood, pasta, tomatenketchup, soep en zelfs melk zit boordevol suiker. Een suikervrij dieet vergt dan ook enige inspanning. Makkelijker is het om te minderen met suiker in je koffie en thee of je gewone jam te vervangen voor een suikervrije variant. Je kunt ook natuurlijke zoetstoffen in plaats van gewone suiker gebruiken als je taarten gaat bakken. 

Lightproducten en zoetjes bevatten meestal onnatuurlijke zoetstoffen zoals aspartaam, cyclamaat, saccharine, maltilol, sorbitol en acesulfaam-K. De bekendste daarvan is aspartaam, ook wel aangeduid met E951, die in bijna alle (light-)frisdranken zit. Martilol en sorbitol vind je vaak in suikervrije kauwgom, dropjes en koekjes. Er wordt gezegd dat deze onnatuurlijke zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Hou je daarom voor de zekerheid aan de aanvaardbare dagelijkse inname (maximaal 5 glazen per dag). Voor kleine kinderen kunnen zoetstoffen (ook) gevaarlijk zijn, omdat zij deze niet goed kunnen verteren.

Vervangers voor suiker

Natuurlijke zoetstoffen zijn stevia, ahornsiroop, agavesiroop, diksap, honing en palmsuiker. Deze suikervervangers zijn allemaal afkomstig van planten of vruchten en gezonder dan gewone suiker. Let er wel op dat je kinderen tot één jaar geen honing geeft. Hier kan een bacterie inzitten die verlammingsverschijnselen veroorzaakt. Vanaf één jaar heeft je kind genoeg weerstand daartegen opgebouwd. 

Wil jij suiker vervangen door zoetstof? Bij de natuurwinkel bij jou in de buurt (www.natuurwinkel.nl) zijn de volgende alternatieven voor suiker verkrijgbaar:

Stevia: Gemaakt van de bladeren van de Stevia die o.a. in Paraguay groeit. De bladeren zijn 300 keer zoeter dan suiker. De smaak is anders dan suiker, dus je moet wel even wennen. Verkrijgbaar in zoetjes en kristalpoeder. 

Ahornsiroop: Komt van het sap van de Canadese esdoornboom Bevat veel belangrijke mineralen, zoals zink (zorgt onder andere voor een goed afweersysteem) en mangaan (is nodig voor de vorming van botweefsel) Vanwege de structuur ideaal voor op je pannenkoek of boterham.

Agavesiroop: Wordt gemaakt van het sap van de agaveplant, die oorspronkelijk uit Amerika komt. De siroop lijkt erg op honing, maar is iets lichter van structuur. Omdat de suikers langzaam in het bloed worden opgenomen, is agavesiroop vooral populair bij mensen met diabetes. Lekker door de yoghurt of in je thee.

Diksap: Dit sap wordt gemaakt van ingedikt vruchtensap van appels en peren Is een goed alternatief voor gewone limonadesiroop. Vanwege het hoge fruitsuikergehalte is het nog steeds heel erg zoet – maar niet zo slecht als suiker. Lekker als sapje of door je yoghurt.

Palmsuiker: Komt van verschillende palmbomen De goudbruine pasta wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, bijvoorbeeld in Thaise viskoekjes. Deze suikervervanger is erg geschikt om taarten, koekjes en gebak mee te bakken.

Wist je dat…

… suiker niet alleen wordt gebruikt als zoetstof, maar ook als conserveringsmiddel (bijvoorbeeld in jam) en smaakversterker? Suiker wordt ook gebruikt om textuur aan een gerecht te geven.

Tekst: Philippine Dankelman.