Placeholder

Recept voor kalkoenrollade met portsaus en appelchutney

Last minute inspiratie nodig voor de kerstmaaltijd? Maak deze kalkoenrollade met portsaus en appelchutney. Een feestelijke maaltijd waarmee je altijd goed zit!

Last minute inspiratie nodig voor de kerstmaaltijd? Maak deze kalkoenrollade met portsaus en appelchutney. Een feestelijke maaltijd waarmee je altijd goed zit!

Hoofdgerecht, 6 personen

Boodschappenlijstje:

  • 50 g boter
  • 1 kalkoenrollade van ca. 1,5 kg (zie tip)

Voor de portsaus:

  • 75 ml witte port
  • 125 ml slagroom

Voor de appelchutney:

  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 4 appels, geschild en in blokjes
  • 2 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 6 kruidnagels
  • 100 ml ciderazijn
  • 4-5 el honing
  • Extra: ovenvaste (gietijzeren) braadpan, aluminiumfolie, potje met deksel

Aan de slag!

  1. Verhit voor de chutney de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui op laag vuur 3-4 min. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat op matig vuur 20-25 min zachtjes koken tot de appel bijna tot moes is gekookt maar nog wel enige structuur heeft; roer regelmatig.
  2. Proef of de chutney zoet genoeg is en voeg eventueel nog extra honing toe. Schep de chutney in een pot en laat afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  4. Bestrooi de rollade met zout en peper. Verhit de boter in een ovenvaste braadpan en braad de rollade rondom bruin aan.
  5. Schuif de braadpan in de oven en braad het vlees in ca. 1 uur en 20 minuten gaar; keer de rollade zo nu en dan.
  6. Neem de rollade uit de pan en laat onder aluminiumfolie 15-20 minuten rusten. Schep eventueel wat van het vet uit de pan.
  7. Zet de pan op het vuur en schenk de port erbij. Roer snel de aanbaksels met een houten spatel los.
  8. Schenk het mengsel in een klein pannetje en voeg de slagroom toe. Laat de saus op matig vuur enkele minuten een beetje inkoken zodat de alcohol verdampt en alle smaken zich goed kunnen vermengen.
  9. Schenk de saus in een kannetje of schaaltje en serveer samen met de appelchutney bij de rollade.

Planning: De chutney kun je 1-2 dagen van tevoren maken, de smaak wordt er alleen maar lekkerder van. Vlak voor het opdienen kun je de chutney dan nog even op een matig vuur in een pannetje opwarmen.

Tip: De meeste poeliers verkopen kalkoenrollade. Vaak kun je ze ook nog met een lekkere vulling krijgen zoals gevogeltegehakt, paddenstoelen of kastanjes. Voor dit recept kun je gevulde en ongevulde rollade gebruiken.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Sander de Ponti. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar.