Placeholder

Recept voor geroosterde tomaten met basilicum en uienmarmelade taart

Een hartige taart met tomaat, basilicum en ansjovis. Super lekker om de week mee te beginnen!

Een hartige taart met tomaat, basilicum en ansjovis. Super lekker om de week mee te beginnen!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

Voor de marmelade:

  • 1 el olijfolie
  • 15 g boter
  • 400 g fijngehakte uien
  • 1 el verse tijm
    Voor de taart:
  • 1 pak bladerdeeg (rol of losse vellen)
  • 1 geklopt eigeel
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 8 zwarte olijven zonder pit
  • 800 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 el fijngehakte tijm
  • olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • basilicum

Aan de slag! 

  1. Voor de marmelade verhit je de olijfolie samen met de boter in een pan.
  2. Voeg de uien, knoflook en tijm toe, roer en kook op medium vuur 45 minuten. Roer af en toe tot de uien goudbruin en gekarameliseerd zijn.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 190°C.
  4. Rol het deeg uit of maak van de losse vellen een vierkante vorm.
  5. Snijd het deeg met een mes 2 tot 3 cm vanaf de buitenkant in zodat je een rand krijgt en smeer die in met eigeel.
  6. Verdeel de marmelade gelijkmatig over het deeg, laat de rand daarbij vrij, en leg de ansjovis en olijven erbovenop.
  7. Beleg vervolgens met de gehalveerde tomaten (snijkant naar boven) en besprenkel met tijm, zout en peper. Bak ongeveer 35 minuten in de oven tot de taart goudbruin is.

Smaakt warm het lekkerst met een groene salade.

Tip: Je kunt aan dit recept ook een goede kwaliteit worst toevoegen. Verwijder het vel en verdeel de worst over de taart voordat die de oven in gaat. Of snijd de worst in plakjes, bak in olijfolie en verdeel als topping over de warme taart.

Productie: Tessa Klösters. Receptuur: George Borg. Foto’s gerechten: Peter Kooijman. Sfeerfoto’s: Ruud Hoornstra. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, &Klevering-Zuid. Met dank aan: Malta Tourism Authority www.visitmalta.com en www.malta.nl, Air Malta www.airmalta.com en Bamboo Farmhouse Gozo www.bamboofarmhousegozo.com.