Placeholder

Recept voor Franse pannenkoek met brie

Een pannenkoek met stroop of suiker is erg lekker, maar een hartige pannenkoek met brie is misschien nog wel lekkerder!

Een pannenkoek met stroop of suiker is erg lekker, maar een hartige pannenkoek met brie is misschien nog wel lekkerder!

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 portie hartige pannenkoekenbeslag (zie basisrecept)
  • 5 el olijfolie
  • 250 g gerookte spekreepjes (duopak)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 courgette, grof geraspt
  • 1 punt brie (200 g), in 16 plakjes
  • 2 el tijmblaadjes

Aan de slag!

  1. Bereid het pannenkoekenbeslag volgens het basisrecept.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekreepjes en de ui in 4 min. bruin en knapperig. Schep ze uit de pan en laat uitlekken.
  3. Meng de spekreepjes met de ui en de courgette door het pannenkoekenbeslag. Voeg peper naar smaak toe.
  4. Verhit in een grote koekenpan steeds 1/2 el olie. Schep 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar.
  5. Leg op 1 helft 2 plakjes brie, bestrooi met een beetje tijm en klap de pannenkoek dicht. Laat de pannenkoek op een schaal glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm (de brie zal langzaam smelten).
  6. Bak met de rest van de olie en het beslag nog 7 pannenkoeken.

 

Tip: Serveer de brie apart en laat iedereen aan tafel zelf zijn pannenkoek met brie beleggen en zijn pannenkoek naar wens oprollen of dichtvouwen. Serveer de pannenkoeken goed warm zodat de brie nog een beetje smelt.

Bereidingstijd: 40 minuten.

Hartige pannenkoeken (basisrecept)

basisrecept, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 400 g bloem
  • 2 eieren
  • 900 ml volle melk
  • 4 el boter of olie

Aan de slag!

  1. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de eieren en een snuf zout toe. Schenk al kloppende met een garde de melk bij de bloem en klop tot een glad beslag.
  2. Smelt in een grote koekenpan 1/2 el boter, of verhit een 1/2 el olie in de pan. Schenk 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar.

Tip: Vervang de bloem helemaal of voor de helft door zelfrijzend bakmeel voor luchtigere pannenkoeken. Vervang voor een extra hartige smaak de bloem door spelt-, volkoren- of meergranenmeel vervangen.

Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v .Dille & Kamille, Hans te Kloesse,  Studio Bazar, Zara home, Bedazzle.