Placeholder

De favoriete recepten van Nigella Lawson

De beroemde televisiekok Nigella Lawson (57) heeft een nieuw kookboek geschreven, Bij mij aan tafel. “Ik vind niet dat koken een uitdaging moet zijn, het leven is al uitdagend genoeg.” Lees hier drie lekkere recepten uit haar kookboek.

De beroemde televisiekok Nigella Lawson (57) heeft een nieuw kookboek geschreven, Bij mij aan tafel. “Ik vind niet dat koken een uitdaging moet zijn, het leven is al uitdagend genoeg.” Lees hier drie lekkere recepten uit haar kookboek.

Gebakken knoflookaardappels met oregano en feta
(voor 4 tot 6 personen)
Wat heb je nodig:

 1,25 kg aardappels (ongeschild en in blokjes van 2-3 cm)
– 4 eetlepels milde olijfolie (60 ml)
– 6 dikke tenen knoflook (gepeld en fijngehakt)
– 2½ theelepel gedroogde oregano
– 125 gram feta (verbrokkeld
Voor erbij: verse oregano

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 220 °C/hetelucht 200 °C. Leg de aardappels in een ondiepe braadslee of -sleden, waar de aardappels in één laag in passen. Hussel de olie erdoor, gevolgd door de knoflook en gedroogde oregano, en bak de aardappels in 50-60 minuten in de oven krokant, goudbruin en gaar. Schep ze over in een serveerschaal en schep het grootste deel van de feta erdoor. Bestrooi het gerecht met de resterende fetakruimels en met verse oregano, als je die hebt. Je kunt dit gerecht beter niet van tevoren maken of bewaren. 

Spruitjes met ingelegde citroen en granaatappel (voor 4 tot 6 personen)
Wat heb je nodig:

– 2 eetlepels milde olijfolie
– 25 gram ongezouten boter
– 1 prei in ringen
– 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
– 50 gram ingelegde citroenen fijngehakt
– 1 theelepel kaneelpoeder
– 750 gram spruitjes (schoongemaakt en verticaal gehalveerd)
– 2 theelepels zeezoutvlokken
– 1,25 dl versgekookt water
– bladpeterselie kleine bos (ca. 25 g), grof gehakt
– 4 eetlepels granaatappelpitten 

Aan de slag:
Verhit de olie en boter in een braadpan of pan met deksel en dikke bodem en bak de prei onder af en toe roeren in zo’n 5 minuten op matighoog vuur zacht maar niet bruin. Voeg de gehakte knoflook en fijngehakte ingelegde citroen toe en roer nogmaals. Doe dan de kaneel erbij. Voeg nu de gehalveerde spruiten toe en wentel ze rond in de pan zodat ze rondom goed met de smaakstoffen bedekt zijn. Bestrooi ze met zout en doe het water in de pan. Roer opnieuw, doe het deksel op de pan en bak de spruitjes in 3-5 minuten op matig vuur gaar, maar niet zacht. Roer er zodra ze klaar zijn circa drie kwart van de gehakte peterselie en 2 eetlepels granaatappelpitten door en schep het gerecht in een kom. Bestrooi het met de rest van de peterselie en pijnboompitten en serveer het.

Heek met spek, erwtjes en cider (voor 2 personen)
Wat heb je nodig:
 2 theelepels milde olijfolie
– 75 gram doorregen spek (in reepjes van 1 cm geknipt)
– 200 gram diepvriesdoperwtjes
– 2,5 dl droge cider
– zeezoutvlokken (naar smaak)
– 2 dikke filets van heek of andere stevige witvis met vel (ca. 200 g elk)
– peper (flinke draai met de molen)
– 4 eetlepels bladpeterselie (fijngehakt blaadjes)

Aan de slag:
Verhit de olijfolie op matig vuur in een pan met dikke bodem en deksel (hoewel je dat niet meteen nodig hebt). Roer het spek erdoor en bak het circa 5 minuten tot de randjes krokant zijn, het hier en daar goudbruin is en het vet is uitgesmolten. Zet het vuur hoger en voeg de erwtjes toe; roer ze door het spek zodat het laagje rijp van de diepvries verdwijnt en ze glanzen van het spekvet. Voeg de cider toe en breng die aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat de cider circa 5 minuten flink pruttelen tot de erwten gaar zijn. Hun felgroene kleur zijn ze dan kwijt maar dat moet ook. Proef of er meer zout bij moet; dit hangt af van hoe zout het spek is. Leg de vis op de velkant in de pan met de erwten en het spek, leg het deksel erop en laat de vis in 10 minuten net gaar sudderen; het mag niet te hard gaan, dus houd het vuur in de gaten. Controleer of de vis in het midden gaar is: ik steek een scherp mes door de zijkant. Is de vis vanbinnen nog een beetje roze, leg dan het deksel terug op de pan maar zet het vuur uit en laat de vis in 5 minuten in de restwarmte net gaar worden. Leg elke visfilet op de velkant in het midden van een dinerbord en strooi er wat zeezout en maal er wat peper over. Roer het grootste deel van de peterselie door de erwten en het spek in de pan en schik ze dan enigszins in retrostijl rond de vis. Schep ciderjus over elke filet en strooi de rest van de peterselie erover. Je kunt dit gerecht beter niet van tevoren maken of bewaren.