Placeholder

De allerlekkerste soeprecepten

Heerlijk met dit weer: na een wandeling opwarmen met een kop soep. En die maak je makkelijk met één van deze recepten.

Heerlijk met dit weer: na een wandeling opwarmen met een kop soep. En die maak je makkelijk met één van deze recepten.

Tomaat basilicum soep

Wat heb je nodig:
– 2 eetlepels boter
– 2 middelgrote teentjes knoflook
– 2 middelgrote wortels, (geschild en in blokjes gesneden)
–  1 middelgrote ui, (gehakt)
– 4 kopjes kippenbouillon
– 1 kop water
– 6 gewone tomaten (gehakt)
– handje verse basilicum (fijngehakt)
– handje verse peterselie (fijngehakt)

Aan de slag 
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Roer daar de knoflook, wortels en uien door. Kook op middelhoog vuur tot de ui zacht is. Voeg de kippenbouillon en het water toe, dek af en laat gedurende 20 minuten sudderen. Roer de tomaten erdoor en laat nog 10 minuten sudderen. Haal van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep tot een gladde massa te mixen. Roer als laatste de basilicum en de peterselie erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Goedgevulde Italiaanse minestrone

Wat heb je nodig:
– 300 g tomaten
– 11⁄2 el olijfolie
– 1 stuk gerookt spek (200 g), in blokjes
– 3 teentjes knoflook, fijngesneden
– 2 takjes rozemarijn, blaadjes zeer fijngehakt
– 1 prei, goed schoongemaakt en in ringen
– 3 stengels bleekselderij, geschild en in plakjes
– 2 winterpeen, in halve plakjes
-1 gedroogd laurierblaadje
– 1 courgette, in blokjes
– 1,3 liter hete groentebouillon
– 100 g kleine soeppasta (bijv. ditalini, macaroni of vermicelli)
– 150 g diepvries tuinbonen
– 150 g fijngesneden andijvie (zak)
– klein bosje basilicum (ook de steeltjes), fijngesneden
– Parmezaanse kaas
– basilicumblaadjes ter garnering
– goede olijfolie
– focaccia
– bakje kant-en-klare pesto

Aan de slag
Ontvel de tomaten: maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant van elke tomaat, dompel ze 4 minuten in een kom heet water en spoel ze voorzichtig af met koud water. Het vel kun je nu vanaf de onderkant makkelijk verwijderen. Hak de tomaten en zet ze apart. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de spek- blokjes, knoflook, rozemarijn, prei, bleekselderij, winterpeen en het laurierblaadje op een laag vuur 15 minuten. Verhoog het vuur en bak de tomaten en courgette 5 minuten mee. Voeg de groente- bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg daarna de soeppasta en tuinbonen toe, leg een deksel op de pan en laat de soep 4 minuten koken. Roer als laatste de andijvie en basilicum erdoor en laat de soep nog 4 minuten koken. Serveer de soep en garneer elke portie met wat geschaafde Parmezaanse kaas, verse basilicumblaadjes en een scheutje olijfolie. Serveer met focaccia en pesto.

Bereidingstijd: 45 minuten

Authentieke Honaarse goulashsoep
Wat heb je nodig:
– 
2 1⁄2 el olijfolie
– klontje boter
– 500 g magere varkenslappen, in blokjes van 3×3 cm
– 2 uien, in halve ringen
– 11⁄2 tl karwijzaad
– 11⁄2 el bloem
– 1,2 liter hete runderbouillon
– 2 el tomaten-puree •
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 gedroogd laurierblaadje
– 300 g geschilde aardappels, in blokjes
– 1 winterpeen, in halve plakjes
– 2 rode puntpaprika’s, gehalveerd, schoongemaakt en in plakjes
– 3⁄4 el milde paprikapoeder
– zure room ter garnering
– fijngehakte peterselie ter garnering
– stevig bruin brood, voor erbij

Aan de slag
Verhit 11⁄2 eetlepel van de olijfolie en het klontje boter in een soep- pan en bak het vlees al roerend in 4 minuten. Voeg zout en peper toe tijdens het bakken. Schep het vlees uit de pan op een bord en dek af met aluminiumfolie. Bak de ui en het karwijzaad 2 minuten in de rest van de olijfolie. Roer de bloem erdoor en voeg de hete runderbouillon al roerend toe. Doe het vlees (en de sappen) terug in de pan en roer de tomatenpuree, knoflook en het laurierblaadje erdoor. Breng even aan de kook, verlaag het vuur en laat afgedekt 1 uur koken. Voeg de winterpeen en aardappel toe en laat nog 15 minuten koken. Voeg tenslotte de paprika en het paprikapoeder toe en laat nog 5 minuten koken. Serveer met een schepje zure room en wat fijngehakte peterselie. Geef het brood erbij.

Bereidingstijd: 11⁄2 uur