Placeholder

Surinaamse gerechten van Moreen, Martha en Aretha

De zussen Moreen (51), Martha (49) en Aretha (47) stelden een kookboek samen met Surinaamse gerechten die hun moeder vroeger maakte.“Ze schreef niets op. Ze deed gewoon een beetje van dit en een beetje van dat. Lees hieronder hoe je deze lekkere recepten maakt!

De zussen Moreen (51), Martha (49) en Aretha (47) stelden een kookboek samen met Surinaamse gerechten die hun moeder vroeger maakte.“Ze schreef niets op. Ze deed gewoon een beetje van dit en een beetje van dat. Lees hieronder hoe je deze lekkere recepten maakt!

Saotosoep
Dit is een heerlijke surinaams-javaanse maaltijdsoep. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt zitten erin, dus prima voor een hoofdgerecht.

Voor 4 personen

Ingrediënten
– 
4 cm laos
– 1 serehstengel (citroengras)
– Zonnebloemolie
– 1 kg kippendijen met bot
– 4 teentjes knoflook, grof gesneden
– 2 grote uien, grof gesneden
– 1 salamblad
– 4 gevogeltebouillonblokjes
– 3 l water
– 4 eieren
– 1 rode peper
– 5 el zoute sojasaus
– 1 takje bladselderij
– 100 g taugé
– 200 g mini frietchips
– 4 el gebakken uitjes
– 1 chinese kool

Extra nodig
– 
Vijzel

Bereiding
Schil de laos en snijd in stukjes van 1 cm en kneus de serehstengel. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord. Doe de laos, de knoflook, de ui, de serehstengel, het salamblad en de bouillonblokjes in de pan en fruit ongeveer 5 minuten. Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal een derde van de kippendijen uit de pan en laat ze afkoelen. Zet het vuur laag en laat de saotosoep nog ongeveer 1 uur koken. Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Pel de eieren. Pluk het kippenvlees van het bot en scheur het in dunne repen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin. Snijd de bovenkant van de peper af en rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in dunne ringen. Stamp de peper in een vijzel fijn met de sojasaus en schenk in een apart kommetje. Was en snijd de kool in reepjes. Schenk de soep over de verschillende ingrediënten heen in een mooie schaal. Serveer de eieren, het kippenvlees, de bladselderij, de pepersojasaus, de taugé, de mini frietchips en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
 


Maïzenakoekjes
Kenmerkend voor maïzenakoekjes is de witte kleur. In suriname worden ze Gomma-koekjes (lijmkoekjes) genoemd. Als traktatie in de klas hadden wij dan toch weer iets bijzonders.

Voor 40 stuks

Ingrediënten
– 
150 g boter
– 100 g suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 250 g maïzena
– Suikermuisjes

Extra nodig
– 
Handmixer

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 ºc. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Doe de boter, de suiker, de vanillesuiker en het ei in een kom. Mix 5 minuten met een handmixer tot een lichtgele romige massa. Zeef de maïzena boven de kom en roer voorzichtig met een spatel door het beslag tot een stevige bal. Maak hiervan 40 kleine bolletjes en druk deze met een vork een beetje plat en plaats ze op de bakplaat. Bestrooi elk bergje met een beetje suikermuisjes. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de maïzenakoekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze moeten lichtgeel blijven. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: 30-60 minuten
 


Markoesasiroop
De markoesa is vergelijkbaar met de passievrucht. Hij is erg smakelijk en groeit op veel plaatsen in suriname. Natuurlijk kun je deze siroop kant-en-klaar kopen bij de toko, maar hoe leuk is het om de échte traditie in ere te houden en je eigen siroop te maken.

Voor 2 flessen

Ingrediënten
– 
2½ l water
– 2 kg suiker
– 3 el citroenzuur (korrels)
– ½ flesje markoesa-essence of
– 4 markoesa’s of 4 passievruchten, geschild en geprakt

Extra nodig
– 
2 gesteriliseerde flessen

Bereiding
Breng het water in een grote pan aan de kook. Voeg de suiker voorzichtig toe en roer door tot de suiker volledig is opgelost. Laat nog 30 minuten doorkoken op halfhoog vuur met het deksel schuin op de pan. Neem de pan van het vuur en laat de suikersiroop 2 uur afkoelen. Schenk het citroenzuur en de markoesa-essence of markoesapulp erdoorheen. Roer goed door en laat verder afkoelen. Schenk de koude siroop in gesteriliseerde flessen. Serveer de limonade koel.

Tip
Je kunt eindeloos variëren, met bijvoorbeeld kersen of sinaasappels. Steriliseer de flessen waarin je de siroop wilt bewaren voordat je de siroop erin schenkt. De siroop is 6 maanden houdbaar. Voeg voor een frissere siroop meer citroenzuur toe.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Nieuwsgierig naar dit boek? Wij geven hier 10 exemplaren weg!


Surimam cooking, door moreen, aretha en martha waal (€ 24,95) verschijnt in oktober 2017 bij uitgeverij luitingh-sijthoff.