Placeholder

3 bakrecepten met lentefruit in de hoofdrol

Deze recepten met lentefruit zijn een lust voor het oog. Je kunt het fruit ook diepgevroren kopen en deze recepten in de winter maken, maar het leukst en lekkerst is natuurlijk wanneer het fruit kraakvers is. Maak deze drie recepten met verse aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen.

Deze recepten met lentefruit zijn een lust voor het oog. Je kunt het fruit ook diepgevroren kopen en deze recepten in de winter maken, maar het leukst en lekkerst is natuurlijk wanneer het fruit kraakvers is. Maak deze drie recepten met verse aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen.

Lemon-cheesecake met bessen
 

Ingrediënten
100 g ongezouten roomboter • 200 g tarwebiscuits • 500 g verse roomkaas, naturel • 200 g volle kwark (naturel, vanille of citroen) • 200 g suiker • 3 citroenen • 4 eieren • 250 g bosbessen (vers of uit diepvries) • crème de cassis (bessenlikeur), naar smaak.

Extra: springvorm (24 cm ø), bakpapier, keukenmachine, mixer

Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg op de bodem van de springvorm een vel bakpapier. Zet de rand erop en sluit de vorm. Vet de rand goed in. Smelt de boter in een steelpan. Maal de koekjes in de keukenmachine fijn. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter. Schep het koekmengsel op de bodem van de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel gelijkmatig over de bodem. Druk het koekkruim stevig aan. Klop in de keukenmachine of met de mixer de roomkaas met de kwark los. Klop er 175 gram suiker door. Boen de citroenen onder warm stromend water schoon en rasp de gele schil van de vruchten. Klop de citroenrasp door het roommengsel. Klop er één voor één de eieren door en schenk op de koekbodem. Bak de cheesecake zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant stevig voelt en de taart goudbruin is. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen en verwijder dan pas de vorm. Zet de taart op een schaal. Verwarm de bosbessen met de laatste 25 gram suiker en 2 eetlepels water, en kook tot een mooie bosbessensaus. Voeg naar smaak crème de cassis aan de saus toe. Schep de warme bosbessensaus over de cheesecake.

Bereidingstijd: 30 minuten

Oventijd: 50 minuten

Serveertip
Zet voor een extra stevige taart de afgekoelde cheesecake 2-3 uur in de koelkast. Een hele dag of nacht kan ook. 

 

Bosvruchten deluxe met chocolade 

 

Ingrediënten
1 pak kwark taart aardbei (bijv. Dr. Oetker) • 60 g roomboter, op kamertemperatuur • 500 g volle kwark • 250 ml slagroom • 300 g chocoladesticks (AH of chocolatier) • 250 g bosvruchten, bijv. aardbeien, frambozen, bramen, rode en/of blauwe bessen • handje muntblaadjes • poedersuiker, om te bestrooien.

Extra: springvorm (20 cm ø), bakpapier, paperclip

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zet de rand erop en sluit. Zet tegen de binnenkant een dubbel gevouwen brede rand bakpapier om de rand te verhogen. Zet vast met een paperclip. Maak de kwarktaart volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem 3 uur in de koelkast opstijven. Maak het fruit voorzichtig schoon. Verwijder de vorm en trek de rand van bakpapier van de taart. Druk tegen de rand van de taart de chocoladesticks (zie tip). Snijd ze eventueel bij, maar laat ze wel een paar centimeter boven de taart uitsteken. Versier de taart verder met het fruit en de munt. Bestrooi met poedersuiker.

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 3 uur
 

Taart met gemengd rood fruit
 

Ingrediënten
125 g koude boter, in blokjes • 75 g witte basterdsuiker • 250 g bloem • 1 ei • 3 eieren • 150 g suiker • 1 zakje vanillesuiker • 200 ml crème fraîche 200 g gemengd rood fruit (frambozen, bosbessen, aardbeien) 

Extra: keukenmachine, lage ronde taartvorm (24 cm), ingevet.

Bereiding
Meng in een keukenmachine boter met suiker, bloem, ei en een mespunt zout. Kneed het nog even kort door om er een samenhangend deeg van te maken. Vorm het tot een dikke worst en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Snijd het deeg in dunne plakken van 3 mm dik en beleg er de taartvorm mee. Druk het deeg goed aan, zodat bodem en randen van de vorm bedekt zijn. Zet de vorm minimaal 30 minuten in de vriezer (zo zakken de zijkanten van de bodem tijdens het bakken niet in). Verwarm intussen de oven voor op 175ºC. Bak de taartbodem 10-15 minuten voor. Laat de bodem afkoelen. Maak de vulling door in een schenkkan de eieren met de suiker, vanillesuiker en crème fraîche los te roeren. Schenk het mengsel in de taartbodem en verdeel er het bevroren fruit over. Bak de taart 40-45 minuten in de oven. In het midden mag de vulling nog een beetje wiebelig zijn.  Haal uit de oven en laat afkoelen.