Recept voor Hollandse preisoep

Recept voor Hollandse preisoep

Serveer de soep met spekjes of met kleine blokjes kaas voor een vegetarisch gerecht.

Serveer de preisoep met spekjes of met kleine blokjes kaas voor een vegetarisch gerecht.

Lunch- of hoofdgerecht, 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten.

Ingrediënten

– 50 g roomboter
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 700 g prei
– 2 kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
– 125 ml droge witte wijn
– 1 l kippenbouillon (van tablet)
– 125 ml slagroom
– 125 g gerookte spekblokjes

Extra: staafmixer

Ook lekker: Groentesoep met pesto

Aan de slag

Maak de prei schoon en snijd in ringen; snijd 15 cm prei in hele fijne ringetjes en houd apart. Smelt in een (soep)pan 25 g boter. Fruit de knoflook 1 min. zonder te kleuren. Voeg de preiringetjes en de blokjes aardappel toe en bak 3 min. Laat ook deze niet kleuren. Schenk de wijn in de pan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de soep 15 min. Bak intussen in een koekenpan in de rest van de boter de spekreepjes krokant uit. Neem de pan van het vuur en schep er de bewaarde ragfijne preiringetjes door. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg vlak voor serveren de spekjes met de prei toe en breng de soep op smaak met peper en weinig zout.

Tip! Garneer voor een vegetarische variant de soep met kleine blokjes jonge boerenkaas.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Katinka Huiskamp. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Bedazzle, Zara Home, Studio Bazar.