Placeholder

Bakrecept: Kyms flowercake

Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag: Kyms flowercake.

Echt heel Holland bakt. In Vriendin 38 lees je deze week de verhalen van vrouwen die hun brood verdienen met taarten bakken. Op Vriendin.nl delen zij deze week hun favoriete recept. Vandaag: Kyms flowercake.

Ingrediënten voor de cake: 125 g halfvolle melk • 60 g roomboter • 188 g ei • 60 g eigeel • 4 g zout • 312 g suiker • 212 g bloem • 30 g maïzena • 8 g bakpoeder

Voor de jamvulling: 100 g suiker • 2 granaatappels • 175 g cranberry’s • sap van ½ citroen
Voor de botercrèmevulling: 140 g eiwitten • 280 g kristalsuiker • 280 g roomboter (op kamertemperatuur en in stukjes)

Verwarm de oven voor op 160ºC. Verwarm de melk in een pannetje en laat de boter erin smelten. Het hoeft niet te koken. Is de boter gesmolten, zet het vuur uit en laat staan. • Doe alle eieren en het eigeel in een vuurvaste kom samen met het zout. Terwijl je de suiker er in delen aan toevoegt, verwarm je het geheel tot 43ºC (of, als je geen thermometer hebt, tot het voelt als een net te heet bad). Blijf roeren tot het mengsel de goede temperatuur heeft. Doe daarna in je keukenmachine en mix minstens 10 tot 15 minuten op hoge snelheid. • Meng de rest van de droge ingrediënten en zeef dat in drie delen door het ei-suikermengsel. Gebruik een spatel zodat je mengsel niet inzakt. • Spatel in drie delen de warme melk met de boter erdoor. Schenk direct in de vorm en bak zo’n 35 minuten in de oven, afhankelijk van hoe hoog je je taart wilt hebben (zie kader hieronder). De cake is gaar als hij terugveert na induwen of als de welbekende prikker schoon blijft. • Kook de ingrediënten voor de jamvulling ongeveer 30 minuten, en pureer ze. • Gebruik voor de botercrèmevulling een kom die op een pan heet water past. (Handig is de kom van je mixer, als die hittebestendig is.) Doe de eiwitten en de suiker erin en klop goed. Zet de kom boven een pan met kokend water. Blijf kloppen tot de suiker gesmolten en het mengsel goed heet is. • Haal de kom uit de pan en mix zo’n 10 minuten op hoge snelheid, tot het mengsel stijve pieken maakt. Zet de mixer op een lage stand en voeg de boter er stukje voor stukje aan toe, al mixend. Als alle boter opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème tot hij er luchtig uitziet. • Voeg wat frambozensap toe voor de kleur, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje. • Verhit de eiwitten boven de 70ºC. Dit kan op gevoel, maar beter kun je een suikerthermometer gebruiken.

Deze hoeveelheid in een vorm van 20 cm komt heel hoog, zeker 9 cm, dan moet hij ongeveer 45 minuten in de oven. In een vorm van 24 cm kan 35 minuten genoeg zijn. Het werkt nog beter als je het beslag verdeelt over twee bakblikken van 20 cm en die tegelijk bakt. Je hebt dan twee cakes van 5 à 6 cm hoog, samen 10 à 12 cm.

Zo begon het… “Als visagist was ik vroeger veel onderweg, wat lastiger werd toen ik mijn zoon kreeg. Op zijn eerste verjaardag maakte ik nog een eenvoudig slagroomtaartje, toen hij twee werd, pakte ik uit met een Bob de Bouwertaart. Daarmee begon het. Taarten bakken kon ik vanuit huis doen en het was goed combineren met het moederschap en wat visagieklussen."

Website: www.muffinmania.nl