Placeholder

Gehaktbrood met aardappelpuree

Meatloaf (gehaktbrood) is een echte klassieker in de Amerikaanse keuken. Restjes over? Maak een ‘meatloaf sandwich’ met sla, tomaat,cheddar en BBQ-saus!

Meatloaf (gehaktbrood) is een echte klassieker in de Amerikaanse keuken. Restjes over? Maak een ‘meatloaf sandwich’ met sla, tomaat,cheddar en BBQ-saus!

Ingrediënten:
– 
2 sneetjes witbrood, in stukjes gescheurd
– 100 ml melk
– 700 g mager rundergehakt 
– 2 sjalotjes, fijngesnipperd
– 2 teentjes knoflook, geperst 
– 3 el ketchup 
– 11⁄2 tl worcester-
shiresaus
– 4 el fijngehakte platte peterselie
– 2 tl gedroogde rozemarijn
– 2 eieren, losgeklopt
– zout en peper naar smaak •
– 150 ml krachtige runderbouillon 
– 800 g kruimige aardappels, geschild en in stukken gesneden 
– 80 ml warme volle melk 
– 30 g boter 
– erwtjes of andere groenten naar keuze, voor erbij.
Extra: cakevorm van 25 x 10 cm

Meng het brood met de melk en zet opzij. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de cakevorm met vetvrij bakpapier. Zorg dat je ongeveer 5 cm bakpapier over de randen laat hangen. Kneed rundergehakt, sjalotjes, knoflook, ketchup, worcestershiresaus, platte peterselie, rozemarijn, eieren, geweekt brood en zout en peper in een kom. Verdeel het mengsel over de cakevorm en bak 1 uur en 15 minuten in de oven. Begin ongeveer 30 minuten voor het eind van de oventijd met het maken van de aardappelpuree. Breng de aardappels aan de kook in een pan met gezouten water en laat ze 15-20 minuten, of tot ze gaar zijn, koken. Giet de aardappels af, voeg de warme melk, boter en zout en peper toe en stamp ze tot puree. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het 5 minuten staan. Haal het daarna uit de vorm door het aan de randen van het bakpapier omhoog te tillen en zet het gehaktbrood op een groot bord. Snijd het in plakken met een broodmes en serveer met de aardappelpuree en erwtjes of andere groenten naar keuze. Geef er desgewenst een saus (bijvoor- beeld peper- of jachtsaus) bij.

Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 1 uur en 15 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Zara Home, Nijhof, Studio Bazar.