Placeholder

Genieten op vakantie zonder extra kilo’s

Bye, bye, kilo’s! Dit jaar komen ze er niet aan. Koken op vakantie moet vooral niet te ingewikkeld zijn, maar wél lekker. Kookblogster Betina Oostveen, van Betty’s Kitchen geeft je makkelijke én magere recepten voor op de camping of tijdens een picknick.

Bye, bye, kilo’s! Dit jaar komen ze er niet aan. Koken op vakantie moet vooral niet te ingewikkeld zijn, maar wél lekker. Kookblogster Betina Oostveen, van Betty’s Kitchen geeft je makkelijke én magere recepten voor op de camping of tijdens een picknick.

Makkelijk op de barbecue

Ingrediënten (4 personen)
-4 stukken vis, kip of mager rundvlees per persoon
-2 tl paprikapoeder
-2 el amandelpoeder (of gewoon bloem)
-½ tl gemalen (zee)zout
-½ tl gemalen peper
-3 à 4 courgettes

Ingrediënten voor de dressing
-1 tomaat
-3 el kappertjes
-1 citroen
-3 à 4 el olijfolie
-verse peterselie
-peper en zout

Extra ‘gereedschap’
-Kaasschaaf
-Barbecue of grillpan

Bereidingswijze met kipfilet (schrik niet, want het zijn 7 heel makkelijke stappen!)
Stap 1. Maak als eerste de dressing: was de tomaat, snijd in partjes, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Stap 2. Spoel de kappertjes af onder de kraan en knijp goed uit. Halveer de citroen en pers deze uit. Meng de tomaat, kappertjes, citroen en olijfolie in een kommetje en breng op smaak met zout en peper.
Stap 3. Mix in een ander bakje de paprikapoeder, amandelpoeder, zeezout en peper. Wrijf met dit mengsel de kip rondom in.
Stap 4. Bedruppel vervolgens de kipfilet lichtjes met olie, zodat het kruidenmengsel er niet meteen af loopt. Bak vervolgens rondom in 15-20 minuten op de bbq of grillpan.  (Gebruik je een koekenpan? Verhit dan een scheutje olie in de pan en bak hierin de kip rondom gaar).
Stap 5. Was ondertussen de courgette en schaaf hier aan 4 zijden lange linten van. Het liefst de kern met zaadjes niet gebruiken. Breng de linten op smaak met peper, zout en slechts 1 eetlepel olijfolie.
Stap 6. Schep de kipfilet uit de pan, laat een paar minuten rusten onder zilverfolie (de folie houdt de kip ook warm). Bak in het overgebleven bakvet de courgette linten rondom. Dit hoeft maar een paar minuutjes.
Stap 7. Serveer de kip op een bord met daarnaast de linten van courgette. En schep de kappertjesdressing over beiden. Lekker smullen!

De korte bereidingswijze voor de gevorderde kok
Marineer je kip, vlees of visje in olijfolie en verse kruiden naar wens (of wat je hebt staan) en gril deze op je barbecue. Vergeet niet je kaasschaaf mee te nemen en trek lange slierten uit courgette, komkommer, wortel of pastinaak. Alleen nog even aanbraden met een scheutje olijfolie en citroensap en klaar ben je.

Meer weten? Kijk hier

Zomerse salade met vis

Ingrediënten (voor 4 personen)
-150 gr haricot verts
-1 grote rode ui (of 2 kleine)
-1 gele paprika
-1 rode paprika
-4 stuks Tilapiafilet (600 gr)
-150 gr gemengde krulsla melange (2 zakken à 75 gr)
-sap van 1 citroen
-zout en peper
-olijfolie

Extra
-Kom of schaal
-Grill- of koekenpan

Bereidingswijze (20 minuten)
Stap 1. Snijd de uiteinden van de haricot verts en snijd daarna door de helft. Doe ze in een kommetje, overgiet met een litergekookte water (eenvoudig en snel met de waterkoker) en laat tien minuten staan om te blancheren.
Stap 2. Pel de ui, snijd door de helft en vervolgens in dunne, halve ringen. Was de paprika’s, verwijder de pitjes en zaadlijstjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Verwarm een scheutje olie in een grill- of koekenpan en bak hierin de paprika’s rondom. Voeg de ui toe en roer tot deze glazig zijn. Haal de groente uit de pan en zet apart om een beetje af te koelen.
Stap 3. Wrijf de vis in met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verhit de grill- of koekenpan opnieuw en bak hierin de vis in 3 tot 5 minuten per kant rondom bruin. Haal daarna van het vuur en zet apart.
Stap 4. Giet de haricot verts af en meng met de sla, uien en paprika. Breek de vis in stukken en verdeel over de salade.
Stap 5. Maak tot slot de dressing van het citroensap, 2 eetlepels olijfolie, een snufje peper en zout. Giet deze over de salade en serveer het lauw warm. Succes gegarandeerd!

Variatietip: Deze zomerse salade is ook lekker met witte & bruine bonen, linzen of quinoa!

Meer weten? Kijk hier

3x dip met avocado voor de borrel of als tussendoortje

1. Pittige Indiase dip met avocado
Avocado is supergezond en is een prima basis voor een fijne dip tijdens de borrel. En makkelijk te maken op je vakantiebestemming. Serveer simpelweg met stukjes groente, naanbrood of (volkoren, is wel zo gezond) stokbrood.

Ingrediënten
-2 Spaanse pepers (zonder zaadjes), fijngehakt
-3 teentjes knoflook, fijngehakt
-1 grote avocado, in blokjes
-1 tl tamarindepasta
-60 ml yoghurt
-¼ tl komijnzaad
-¼ tl mosterdzaadjes
-zout, naar smaak
-2 tl olijfolie

Bereidingswijze
Stap 1. Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur 1 theelepel olijfolie. Voeg de Spaanse peper en knoflook toe en roerbak ze zacht en geurig. Doe vervolgens in een kommetje.
Stap 2. Voeg de avocado, tamarinde en zout toe aan de kom en roer/prak het geheel tot een pasta. Schenk de yoghurt erbij en roer erdoor.
Stap 3. Verhit opnieuw de koekenpan met 1 theelepel olijfolie en bak herin de mosterdzaadjes en komijnzaad tot deze beginnen te ‘spetteren’. Roer de kruiden daarna ook door de avocadodip.

2. Kikkererwten dip met avocado (hummus)

Ingrediënten
-400 gr gekookte kikkererwten (uitlekgewicht 240 gr)
-2 grote avocado’s
-2 teentjes knoflook, fijngesneden
-1 tl zout
-1 limoen, uitgeperst
-100 ml water, of meer als je dat lekker vindt
-1 el tahini

Eventueel: wat fijngesneden korianderblad
Extra: foodprocessor of blender

Bereidingswijze
Stap 1. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of blender en pureer tot een gladde en romige dipsaus.
Stap 2. Voeg tussentijds eventueel nog wat water toe, zodat je een mooie smeuige dip krijgt.

Tip: Deze dip blijft in de koelkast nog 3 dagen goed en is ook geschikt om in te vriezen.

3. Dip met avocado, feta en rode paprika

Ingrediënten
-400 gr gekookte witte bonen (uitlekgewicht is 240 gr)
-2 grote avocado’s
-200 gr feta, verkruimeld
-2 geroosterde paprika’s (uit pot), in stukjes gesneden
-2 teentjes knoflook, fijngesneden
-1 tl zout
-1 limoen, uitgelekt

Extra: foodprocessor of blender

Bereidingswijze
Stap 1. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor of blender. Pureer tot je een gladde en romige dip krijgt.
Stap 2. Voeg tussentijds gerust een scheutje water toe, zodat je een mooie smeuige dip krijgt.

Tip: Deze dip blijft in de koelkast ongeveer een week goed en is ook geschikt om in te vriezen.

Voor meer lekkere en makkelijke internationale recepten voor de vakantie, kijk op www.bettyskitchen.nl