Placeholder

Het favoriete recept van kookblogster Antoinette

Laat je inspireren door kookblogsters! Deze week verklappen bloggers op Vriendin.nl hun favoriete recept.

Laat je inspireren door kookblogsters! Deze week verklappen bloggers op Vriendin.nl hun favoriete recept.

Antoinette Coops (46) begon met bloggen om haar Nederlands op peil te houden. Dit deed ze op Italiaans koken met Antoinette. Ze woonde al 10 jaar in Italië (Verona) met haar man en kinderen en merkte dat ze steeds vaker niet meer op gewone, alledaagse Nederlandse woorden kon komen.

Naast haar gezin heeft ze nog een favoriet: De lazy lasagne. Lazy (lui), omdat het heel makkelijk is klaar te maken. Geen ingewikkelde constructies met lasagnevellen!

Muziektip van Antoinette: Zet voordat je aan de slag gaat eerst een bijpassend muziekje op. Voor dit gerecht: Emeli Sandé – Heaven – Live from Angel Studios

Lazy lasagne
Bereidingstijd:
110 minuten
(maar je bent er zelf maar een half uurtje actief mee bezig. De rest van de tijd staat het lekker te pruttelen in de pan en in de oven)

Ingrediënten, voor 6 – 8 personen
750 g varkensgehakt
250 g kalfs- of runfdergehakt
2 stengels bleekselderij
3 wortels
1 flinke ui
1 dikke teen knoflook
2 el olijfolie
een scheut witte wijn
snufje kaneel
snuf nootmuskaat
peper en zout naar smaak
720 ml gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
500 g penne of andere buisvormige korte pasta
150 g Parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus
1/2 liter volle melk
50 g bloem
35 g boter
Snufje nootmuskaat
peper en zout naar smaak

Extra: braadslee of flinke ovenschaal van ongeveer 32 x 20 cm

Zo maak je het
1. Maak de wortels, bleekselderij en uien schoon en snij de groente in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn en fruit alles in olijfolie.
2. Voeg het gehakt toe als de ui glazig is, goed rullen (roeren). Breng het gehakt op smaak met kaneel, nootmuskaat, peper en zout.
3. Blus met gehaktmengsel met een scheut witte wijn en roer dan de gezeefde tomaten erdoor. Laat de saus minstens een uur pruttelen. Rasp ondertussen de kaas en maak de bechamelsaus (zie punt 4).
4. Terwijl de bolognesesaus pruttelt, maak je de bechamelsaus: verwarm de boter in een pan met een dikke bodem. Let op: laat de boter niet bruin worden. Doe het meel erbij en roer het met een houten lepel goed door. Laat het meel op zacht vuur gaar worden totdat het los komt van de pan. Pak de garde en doe er steeds een beetje van de koude melk bij terwijl je goed roert. Breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de saus zover in, dat het makkelijk te verdelen is, dus niet te dik.
5. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een braadslee in met olijfolie. Kook de pasta de helft van de kooktijd die op de verpakking staat in gezouten water en giet dan af. Het klopt dat de pasta nog niet gaar is, anders wordt het te zacht in de oven.
6. Roer de pasta door de gehaktsaus en verdeel dit mengsel over de braadslee. Giet de bechamelsaus erover en daarna de Parmezaanse kaas.
7. Bak de penne 20 – 25 minuten in het midden van de oven.
Na ongeveer 15 minuten (als de penne goudbruin zijn) afdekken met bakpapier.
8. Een glas Valpolicella classico superiore ripasso of een ander rood wijntje erbij en smullen maar!

Nog meer Italiaanse smul-inspiratie en muziektips? Ga naar www.italiaanskokenmetantoinette.nl