Placeholder

Recept voor knapperige pasteitjes met gehakt

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Warm uit de oven en rijk gevuld. Deze klassieke Engelse pasteitjes vormen de ultieme wintermaaltijd tijdens koude dagen.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten: 
-250 ml water
-150 g boter
-1 tl zout
-500 g patentbloem
-versgemalen vierseizoenen peper
-400 g half-om-half gehakt
-½ ui, fijngesnipperd
-½ tl pimentpoeder
snufje nootmuskaat
-1 tl gedroogde salie
-zout en peper
-1 ei, geklutst.

Extra nodig: 4 ramekins 9×5 cm

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenbakplaat met bakpapier. Breng in een pan het water met de boter en het zout aan de kook, verlaag het vuur en laat de boter smelten. Meng de bloem en peper in een kom. Maak een kuiltje in het midden van de kom en schenk het botermengsel erin. Roer alles met een houten lepel door. Wacht een paar minuten en kneed tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 4 balletjes. Rol ¾ van elk balletje uit tot een rond lapje groot genoeg om de ramekins te bekleden. Zorg dat je het deeg goed tegen de randen duwt en laat het deeg een beetje over de rand staan. Rol de rest van het deeg uit tot een rond dakje voor het pasteitje. Meng in een grote kom het half-om-half gehakt, ui, pimentpoeder, nootmuskaat, salie en zout en peper. Verdeel de vulling over de ramekins. Besmeer de randen met een beetje ei, leg het deegdakje erop, druk het deeg dicht met je vingers en bestrijk het deeg daarna met de tanden van een vork. Besmeer de bovenkant van elke pastei met ei en maak een klein gaatje in het midden van het deeg met een eetstokje. Bak de pasteitjes in 30 minuten. Verlaag de temperatuur van de oven daarna naar 170°C en laat ze nog 30 minuten bakken. Dek de pasteitjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt. Je kunt de pasteitjes uit de vorm halen als je ze met ovenwanten ondersteboven houdt en een beetje schudt. Lukt dat toch niet; serveer de pasteitjes dan gewoon in hun vormpjes. Heerlijk met piccalilly of chutney en een groene salade of een kop groentesoep.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Oventijd: 1 uur

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Ikea, H&M Home.