Placeholder

Recept voor Franse coq-au-vin

Een geurig stoofgerecht, ideaal voor vanavond. Simpel te bereiden en als je een dubbele portie maakt, kun je de helft invriezen voor later.

Een geurig stoofgerecht, ideaal voor vanavond. Simpel te bereiden en als je een dubbele portie maakt, kun je de helft invriezen voor later.

Ingrediënten:
-150 g spekreepjes
-30 g boter
-1 el olijfolie
-750 g kipdijfilet, in grove stukken gesneden
-zout en peper
-6 kleine sjalotjes, gehalveerd
-2 teentjes knoflook, gehakt
-1 el bloem
-250 ml hete kippenbouillon
-250 ml rode wijn
-2 laurierblaadjes
-2 tl gedroogde rozemarijn
-170 g kleine champignons, uit blik of pot, goed uitgelekt
-gesneden stookbrood, voor erbij
-fijngesneden peterselie, als garnering
-dijonmosterd, voor erbij

Aan de slag:
Bak de spekreepjes in de braadpan (zonder vet) in 5 minuten. Haal ze uit de pan en zet opzij. Verhit de boter en olie en bak de kip met zout en peper op een middelhoog vuur al roerend in 6 minuten. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en laat nog 3 minuten mee bakken. Roer de bloem er goed door en voeg de hete bouillon al roerend toe. Voeg daarna de wijn en kruiden toe en breng alles aan de kook. Verlaag het vuur en laat het gerecht 30 minuten sudderen. Voeg de champignons en spekreepjes toe, verhoog het vuur en laat nog 5 minuten onafgedekt koken. Rooster intussen de sneetjes stokbrood voor erbij. Garneer de coq au vin met de peterselie en serveer met het brood en de mosterd.

Bereidingstijd: 20 minuten
Suddertijd: 35 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Sissy Boy Homeland, Dille & Kamille.